Ferstapen je čudo – osma uzastopna pobeda Holanđanina!

Izvor: B92, 30.Jul.2023, 14:27

Ferstapen je čudo – osma uzastopna pobeda Holanđanina!

Vozač Red Bula Maks Ferstapen, šampion i lider u generalnom plasmanu, pobedio je i osmu trku zaredom u aktuelnom šampionatu - ovog puta u Belgiji.

Na stazi "Spa Frankošam", iza njega, sa zaostatkom od 22 sekundi, stigao je klupski kolega Serhio Peres i tako kompletirao još jedan trijumfalan vikend za "Bikove".

Red Bul je tako nastavio nezapamćenu dominaciju pošto je neko od njegovih vozača pobedio u svakoj trci koja je dosad vožena ove sezone, ukupno 12 (Italija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << otkazana zbog poplava).

Ferstapenu je ovo bila ukupno deseta pobeda u aktuelnom šampionatu, a 45. u karijeri.

Jasno, pitanje je samo vremena kada će i zvanično moći da se proglasi novim/starim šampionom.

Koliko je dominantan nad konkurencijom, i Ferstapen kao vozač, i sam Red Bulov agregat, svedoči činjenica da je bio tek šesti na startu (izborio "pol" međutim pomeren nazad zbog promene menjačke kutije), a da je trku završio sa skoro pola minuta prednosti ispred drugoplasiranog.

Posle Belgije, Ferstapen je još više uvećao svoje vođstvo u poretku najboljih ove sezone - sa 314 bodova.

Iza njega, daleko, je Serhio Peres sa 189 bodova.

Na trećem mestu je Fernando Alonso sa 149, a samo bod manje ima još jedan bivši svetski prvak Luis Hamilton.

Šarl Lekldr je peti sa 99 poena.

Red Bul je u konkurenciji konstruktora došao do 759 bodova.

Ferari je drugi sa 55, Mercedes treći sa 515.

Retko kada je neki tim ovako dominirao kao što to ove sezone čini Red Bul.

Neizvesnost u borbi za trijumf nije dugo potrajala, tek do 17. kruga. Tada je Maks već preuzeo čelo i više se nije osvrtao.

Do tada, Peres je pretekao prvoplasiranog sa starta Leklera već posle nekoliko krivina, da bi ga i Ferstapen tada sustigao i pretekao.

Očito, šesta pozicija sa koje je krenuo nimalo nije poremetila planove Ferstapena. Utisak je i da je krenuo sa poslednjeg mesta da bi se dokopao podijuma - toliko je sueprioran naspram konkurenata.

Osim dominacije Red Bula, trku je obeležio i incident negde već na startu kada je došlo do kontakta između vozača Meklarena i Karlosa Sainsa juniora u Ferariju.

Obojica su pretrpeli oštećenja na svojim bolidima, tolika da su morali da odustanu - Australijanac već u drugom krugu, a Sains na polovini trke.

Kiša je u jednom trenutku pretila da trku učini uzbudljivijom međutim padala je tek desetak minuta, negde na polovini trke, i nije uticala na tok same trke.

Sledi pauza, a šampionat se nastavlja 25. avgusta trkom u Holandiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.