U parlamentu pretres o zakonima iz oblasti životne sredine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2015, 03:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U parlamentu pretres o zakonima iz oblasti životne sredine

Skupština Srbije nastavila je danas načelni pretres o predloženim izmenama tri zakona iz oblasti zaštite životne sredine. Reč je o izmenama zakona o hemikalijama, o biocidnim proizvodima i o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine.

Nakon toga počeće raspravu o više zakonskih predloga o potvrđivanju sporazuma i protokola.

Poslanici u razmatranje izmena tri zakonska predloga iz oblasti životne sredine započeli juče, prvog dana prolećnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zasedanja, a ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković rekla je obrazlažući predloge da će njihovo usvajanje doprineti dobrim razvojnim i ekonomskim efektima na zaštitu životne sredine.

Ona je kazala da se izmenama i dopunama Zakona o hemikalijama rešava problem plaćanja taksi tako što će takse plaćati ona pravna lica koja se bave proizvodnjom i uvozom hemikalija.

Time se, kako je dodala, sprečava da troškove upravljanja hemikalijama snose svi građani, a za račun onih koji od hemikalija ostvaruju profit.

Ministarka je rekla da je cilj donošenja izmena i dopuna Zakona i biocidnim proizvodima usklađivanje sa odlukom o ukidanju Agencije za hemikalije čije se nadležnosti prenose na Ministarstvo.

Prema njenim rečima, cilj izmena i dopuna Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine je usklađivanje odredbi koje se odnose na početak rada postrojenja, koja su u obavezi da pribave integrisanu dozvolu, sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Tim novinama u zakonu će se promeniti dinamika rešavanja i izdavanja industrijskim postrojenjima integrisanih dozvola koje se odnose na zaštitu životne sredine, za šta će rok biti produžen sa 2015. na 2020. godinu.

Poslanici opozicije kritikovali su ukidanje Agencije za hemikalije i Fonda za zaštitu životne sredine 2012. godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.