Izvor: MozzartSport.com, 13.Jun.2021, 16:16

Tradicija, šmek, strast – počinje Kopa Amerika: Brazil od granita, Mesijev peščani sat curi

Mečom Selesaa i Venecuele noćas (23.00) u Braziliji počinje bitka 10 reprezentacija Južne Amerike za laskavu titulu šampiona Zelenog kontinenta. Izabranici selektora Titea brane titulu i prvi su favoriti za jubilarnu 10. krunu. Argentinskom virtuozu iz Barselone ovo je verovatno poslednja šansa da donese pehar Gaučosima

Ako ste fudbalski zaljubljenik, ako u vama teče strast za najvažnijom sporednom stvari na svetu, onda je pred vama savršenih mesec dana. Fudbal >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << od jutra do sutra, bez pauze, nema spavanja... Tokom dana na programu su utakmice Evropskog prvenstva, a noću uživanje u čarima južnoameričkog fudbala.

Mečom Brazil – Venecuela noćas (23.00) u Braziliji kreće 47. izdanje Kopa Amerike, šampionata 10 zemalja Zelenog kontinenta. Prvenstvo se igra od danas do 10. jula. Šampionat je trebalo da se odigra prošle godine, ali je odložen usled pandemije virusa korona. Pomereno je za jun ove godine, ali i tu je bilo problema. Domaćinstvo je povereno Argentini i Kolumbiji, ali su obe zemlje odustale, Kolumbijci zbog nestabilne političke situacije izazvane protestima protiv povećanje poreza, korupcije i reformi zdrastvenog sistema od strane Vlade predsednika zemlje Ivana Duguea Markeza, dok je kod Gaučosa alarmantna situacija s virusom korona.

Organzaciju je opet uzeo Brazil, domaćin proteklog odmeravanja snaga selekcija iz Južne Amerike pre dve godine. Zemlja kafe, sambe i fudbala ima problema s koronom, druga zemlja je po smrtnosti kada je ovaj opaki virus u pitanju, ali fudbal u Brazilu nije sport, to je religija. Lopta mora da se kotrlja. Iako su reprezentativci bili protiv odigravanja takmičenja, kreće kontinetalni šampionat. Neće biti pozivnih selekcija nego će učestvovati isključivo države koje geografski pripadaju Zelenom kontinentu. Prvobitno kao gosti trebalo je da učestvuju Australija i Katar, ali su obe federacije odustale početkom godine.

Nedelja, 23.00: (1,08) Brazil (11,0) Venecuela (28,0)

Spektakularnih skoro mesec dana je zagarantovano, ali nažalost neće biti publike na stadionima u Rio de Žaneiru, Braziliji, Kujabi i Gojaniji, četiri grada u kojima će igrati najjače kontinentalno takmičenje repezentacija. Polufinalni mečevi na programu su u Braziliji i Rio de Žaneiru, a kultna Marakana biće domaćin velikog finala, 10. jula. Meč za treće mesto igraće se na stadionu Mane Garinča u Braziliji. Naredno takmičenje selekcija Južne Amerike predviđeno je 2024. godine u Ekvadoru.

URUGVAJCI REKORDERI, SELESAO JURI JUBILARNU 10. KRUNU

Najviše titula šampiona Južna Amerike ima Urugvaj, čak 15, poslednji put pre 11 godina. Sledi Argentina sa 14, Brazil sa devet, Paragvaj, Čile i Peru sa po dve, dok su Kolumbija i Bolivija po jednom bile najbolje. Ekvador i Venecuela nikada nisu bili šampioni kontinenta. Osim selekcija iz Južne Amerike medalje su osvajali i Meksikanci i to pet (dva srebra i tri bronze), dok je Honduras jednom bio trećeplasirani.

Ponedeljak, 02.00: (1,95) Kolumbija (3,40) Ekvador (4,10)

Sve reprezentacije u Braziliu moći će da računaju na 28 fudbalera, pet više nego što je to bio slučaj na prethodnim takmičenjima. Selekcije su podeljene u dve grupe sa po pet ekipa. U Grupi A igraće Argentina, Paragvaj, Bolivija, Urugvaj i Čile, a u Grupi B Brazil, Peru, Kolumbija, Ekvador i Venecuela. Domaćin ima slabiju grupu, a po četiri najbolje selekcije izboriće plasman u četvrtfinale, odnosno samo poslednjeplasirane selekcije u obe grupe neće nastaviti bitku za trofej u Kopa Amerika. To daje priliku selektorima da kalkulišu u prvoj fazi, da odmore najbolje, sačuvaju svežinu za ključne borbe u nokaut fazi.

DOMAĆIN SA NEJMAROM, KOMPLETNI GAUČOSI, TANDEM ATALANTE NOSI KOLUMBIJCE

Titulu brani Brazil koji je pred dve godine na svom terenu stigao do devete krune posle pobede u finalu protiv najprijatnijeg iznenađenja šampionata, Perua sa 3:1. Golove za Selesao postigli su Everton, Gabrijel Žesus i Rišarlison, dok je jedini gol za Peruance delo veterana Paola Gerera. Brazilci su stigli do krune posle 14 godina posta. Pre toga su Urugvajci bili na krovu kontinenta 2011. godine, a prethodna dva šampionata protekla su u dominaciji Čileanaca. Sa kvotom od 2,10 u Mozzartu, Selesao je i ove godine prvi favorit za odbranu trona, za 10. jubilarnu titulu najbolje selekcije Južne Amerike. Domaći teren, najjači sastav koji je selektor Tite mogao da povede, sa zvezdom Nejmarom, pobedničkim mentalitetom, odličnim igrama u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru (maksimalnih šest pobeda), kapital su koji Selesau stavlja ulogu najvećeg kandidata za zlato.

Ukoliko Brazil bude pobednik Grupe B kvota je 1,40. Izabranici selektora Titea su na šest mečeva kvalifikacija za Svetsko prvenstvo u Kataru primii samo dva gola. U Brazilu se priznaju samo prva mesta. Sve osim odbrane trona biće neuspeh za Nejmara i kompaniju.

KVOTE ZA ŠAMPIONA JUŽNE AMERIKE I POBEDNIKE GRUPA

Argentinci su sa 14 titula na drugom mestu večne liste. Urugvajci imaju samo trofej više, ali Gaučosi čekaju na krunu najbolje selekcije Južne Amerike čak 28 godina. Od dve vezana titule 1991. i 1993. godine traje post fudbalera u plavo-belim dresovima. Na šampionatima 2015. i 2016. godine Čileanci su bili kobni u finalima. U ovom milenijumu čak četiri vicešampionske titule, premalo za reprezentaciju koja u svojim redovima ima Lionela Mesija, po mnogima najboljeg fudbalera svih vremena.

Osvojio je omaleni virtuoz sve što je moglo da se osvoji sa Barselonom, ali mu sa Gaučosima ne cvetaju ruže. Bio je omladinski šampion na Svetskom prvenstvu 2005. godine i ima zlato na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine na početku karijere, ali od tada je ostao praznih ruku sa Argentinom. Ne igra tako dobro u dresu svoje zemlje, bio je često na meti kritika medija. Nekoliko puta je najavljivao oproštaj od dresa Gaučosa, ali se uvek vraćao da dokaže zemljacima da u njemu teče vrela argentinska krv.

Ponedeljak, 23.00: (1,75) Argentina (3,50) Čile (5,10)

Selektor Lionel Skaloni pozvao je sve najbolje što Argentina trenutno ima. Sve oči biće uprte u Lionela Mesija, a osim njega dosta se očekuje od napadača Intera Lautara Martineza i veterana Anhela di Marije iz Pari Sen Žermena i Serhija Kun Aguera, novog Mesijevog saigrača u Barseloni, nekadašnjeg dugogodišnjeg napadača Mančester Sitija, pre toga madridskog Atletika.

Ukoliko Argentinci postanu šampioni Južne Amerike kvota u Mozzartu je 3,80, a da će Gaučosi da imaju pol poziciju u Grupi A je 1,55. Dvema fudbalskim velesilama se daju najveće šanse da se dokopaju krune, a zatim slede reprezentacije koje prete iz drugog plana.

Kolumbija će u pohod na Kopa Amerike bez Hamesa Rodrigeza koga novi selektor Rejnaldo Rueda nije pozvao za ovo takmičenje. Trikolori su u lošoj formi. Loša atmosfera u i oko reprezentacije kulminirale su krajem prošle godine kada je Ekvador u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru pregazio Kolumbiju sa 6:1, pa je došlo do smene selektora Karlosa Keirosa. Osim veziste Evertona koji propušta veliko takmičenje, ni druga nekada velika zvezda, veteran Radamel Falkao neće biti u prvom planu. U napadu se najviše očekuje od uigranog tandema Atalante Duvana Zapate i Luisa Murijela, a na sredini terena vođa bi trebalo da bude igrač Juventusa Huan Kvadrado. Tu je i lucidni as Boke Juniors Edvin Kardona.

Kvota da će Kolumbijci da stignu do druge titule šampiona Južne Amerike je 8,00, dok Mozzart daje 4,30 da će četa Rejnalda Ruede da bude pobednik grupe.

SUARAEZ I KAVANI ADUTI URUGVAJA, PERU ĆE TEŠKO DA ODBRANI DRUGO MESTO

Urugvaj sa sjajnim tandemom, napadačima madridskog Atletika i Mančester Junajtedom, veteranima Luisom Suarezom i Edinsonom Kavanijem je četvrti favorit prvenstva sa kvotom 9,00, odnosno 3,80 da će biti najbolji u grupi.

Utorak, 02.00: (1,47) Paragvaj (4,10) Bolivija (7,75)

Među selekcijama koji bi mogla da se umešaju u borbu za titulu ubraja se Čile, šampion Južne Amerike 2015. i 2016. godine. Arturo Vidal, Aleksis Sančez i drugovi su u padu, ali ne smeju da se potcene. Kvota da će u Brazilu da stignu do treće titule kontinentalnog prvaka je 13,0, a da će biti najbolji u grupi je 6,50.

Od ostalih pet selekcija - Perua, Paragvaja, Venecuele, Ekvadora i Bolivije se ne očekuju čuda. Perunci su iznenadili pre dve godine, igrali su finale, asada je kvota na njih 40,0 da će da se popenju na krov Južne Amerike. Najveći autsajder u Brazilu je Bolivija sa kvotom 150,0 za prvaka, odnosno 65,0 da će biti pobednik grupe.

Spremite se za burne noći i južnoamerički šmek i strast...

KOPA AMERIKA (BRAZIL) – 1. KOLO

GRUPA A

Ponedeljak

23.00: (1,75) Argentina (3,50) Čile (5,10)

Utorak

02.00: (1,47) Paragvaj (4,10) Bolivija (7,75)

GRUPA B

Nedelja

23.00: (1,08) Brazil (11,0) Venecuela (28,0)

Ponedeljak

02.00: (1,95) Kolumbija (3,40) Ekvador (4,10)

***kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.