TRAGEDIJA KOJU SVET NIKAD NEĆE ZABORAVITI: Brisel je i dalje mesto JEZE svih fudbalskih zaljubljenika (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Jun.2023, 21:02

TRAGEDIJA KOJU SVET NIKAD NEĆE ZABORAVITI: Brisel je i dalje mesto JEZE svih fudbalskih zaljubljenika (VIDEO)

Najveći spektakl se pretvorio u košmar.

Trebalo je da sve bude u znaku fudbala i najvećeg spektakla, a pretvorilo se u tragediju koja se nikada neće zaboraviti. Finale Kupa šampiona između Liverpula i Juventusa iz 29. maja 1985. godine je i dalje meč o kom se nerado govori, ali će ostati upamćeno...

Nažalost, pobeda Juventusa golom Mišela Platinija je ono o čemu se najmanje priča... Tog kobnog proleća na stadionu "Hejsel" u Briselu živote je izgubilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 39 navijača, a preko 600 njih je povređeno kad su navijači bili nabijeni uza zid koji se potom srušio tokom meča.

Prethodno su navijači Liverpula jurnuli na pristalice italijanskog kluba, što je izazvalo haos.

Zanimljivo je da se meč odigrao do kraja i pored nezapamćene tragedije.

Kao posledica, UEFA je engleskim klubovima uvela petogodišnju zabranu učešća u evropskim kupovima, a ionako siledžijska reputacija engleskih navijača se dodatno pogoršala.

Kao glavni krivci označeni su Englezi. Tadašnja premijerka Velike Britanije, Margaret Tačer, naredila je da se klubovima sa Ostrva zabrani učešće u evropskim takmičenjima narednih pet godina, dok je “Crvenima” kazna povećana na još jednu sezonu.

U toj noći (čiji se uvod desio nekoliko godina ranije, nakon meča između kluba sa “Enfilda” i Rome), život je izgubilo 32 Italijana, od toga dva maloletna lica, četiri stanovnika Belgija, dva Francuza i jedan Severni Irac.

"Preuzmi besplatno - bonus za sportsko klađenje 1.000 RSD"

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.