Svetska liga u odbojci: Put u polufinale vodi preko Argentine

Izvor: Politika, 16.Jul.2010, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svetska liga u odbojci: Put u polufinale vodi preko Argentine

Naši odbojkaši ističu da bi pobeda protiv domaćina Svetske lige bila dovoljna za ulazak među četiri najbolja tima, ali i da ne mogu da se čuvaju protiv Brazila

Sutra ujutru naši odbojkaši odlaze na finalni turnir Svetske lige u Kordobi (Argentina, 21-25. jul). Prošli su kroz iglene uši, to jest kao najbolja drugoplasirana ekipa, ali to joj ne treba zameriti, nego joj upisati kao uspeh. Bez odbojkaških velikana kakvi su Nikola Grbić i Ivan Miljković podmlađena ekipa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se do poslednje utakmice ravnopravno nosila s Italijom, a daleko iza sebe je ostavila Francusku.

Ali, to je već prošlost. Sledi prilika za novo dokazivanje. U Kordobi će igrati protiv Brazila, 22. jula, i Argentine, dan kasnije. Domaćin je iskoristio pravo koje mu ta uloga daje da sebi između dve utakmice obezbedi dan odmora (na otvaranju turnira, 21. jula, igraće Argentina i Brazil).

Pošto su Brazilci apsolutni favoriti podrazumeva se da će ishod naše utakmice s domaćinom odlučiti ko će kao drugi iz grupe ući u polufinale (u drugom skupu su Italija, Rusija i Kuba).

– U kvalifikacijama smo iz utakmice u utakmicu pobedama i dobrom igrom stvarali sebi sve veće obaveze. Učešće na finalnom turniru je još veća odgovornost, – ističe selektor Igor Kolaković. – Svi nekako računamo da put u polufinale vodi preko Argentine. Ona jeste postizala slabije rezultate, ali je kao domaćin imala obezbeđeno mesto. Drugo, igraće pred svojim navijačima i zna se šta to znači na ovakvim turnirima. I, da podsetim, prošle godine su nas Argentinci pobedili s 3:2 u Beogradu. Da smo racionalniji čuvali bismo se za utakmicu s Argentinom. Međutim, nismo skloni tome, jer ne mogu da zamislim da bi ovi naši igrači propustili priliku da protiv Brazila igraju iz sve snage. I to je jedini pravi sportski pristup.

Kapiten Bojan Janjić je uoči odlaska na pres-konferenciji u beogradskom hotelu „M” kazao:

– Prvi cilj smo ostvarili – plasirali smo se na finalni turnir. Možda su nam porasli apetiti, ali, realno, mesto nam je u polufinalu. Verovatno i Argentina vidi svoju šansu da preko nas prođe dalje. Brazil je najveći favorit za prvo mesto u Svetskoj ligi, ali ne bih se kladio da će mu biti lako. Protiv takve ekipe možemo da igramo rasterećenije.

Nikola Kovačević je jedan od onih koji obavlja lavovski deo posla u timu:

– Ulaskom među šest najboljih ostvarili smo osnovni zadatak. Sada nam je, za početak, cilj, da uđemo u polufinale. Dobro smo trenirali ovih dana i daćemo sve od sebe da uđemo i u finale.

Saša Starović je u ovoj Svetskoj ligi dobio Miljkovićevu ulogu:

– Plasman na finalni turnir Svetske lige je ogroman uspeh za ovu podmlađenu ekipu. Ranije su se pri kraju priključivali Miljković i Grbić, a sada smo znali da neće igrati, pa smo bili spremni da je sva odgovornost na nama. U Argentinu idemo po što bolji rezultat. Svakom našem igraču je cilj da se što bolje predstavi na ovakvom turniru.

Zadatak da što bolje predstavljaju našu odbojku dobili su – dizači: Vlado Petković (Vori, Južna Koreja) i Mitić (Crvena zvezda), pucači: Saša Starović (Ural, Rusija) i Dokić (C. zvezda), poljar: Nikola Rosić (Fridrikshafen), srednjaci: Dragan Stanković, Marko Podraščanin (Mačerata, Italija) i Borislav Petrović (Vojvodina) i primači: Bojan Janić (Jaroslavič, Rusija), Miloš Nikić (Latina, Italija), Nikola Kovačević (Aris, Grčka) i Miloš Terzić (C. zvezda).

Pobedniku Svetske lige pripašće milion dolara. Drugo mesto donosi pola miliona, treće 300.000, četvrto 200.000, a poslednje mesto u grupi po 100.000.

Najboljem igraču pripašće 30.000 dolara, onome ko osvoji najviše poena 20.000, a najbolji igrači za svako mesto u timu i server po 10.000.

I. C.

objavljeno: 17/07/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.