Izvor: MozzartSport.com, 15.Nov.2020, 13:31

Stanojevićev jubilej – 50 superligaških pobeda: Četiri poslastice protiv Zvezde, tri dvocifrena niza

Može li opet kao pre desetak godina?

Ono što je za Crvenu zvezdu Vladan Milojević, to je za Partizan Aleksandar Stanojević. Možda mu ne ide kao u prvom mandatu, možda je daleko od borbe za titulu, možda nema ni dovoljno snažan tim da parira večitom rivalu, ali treneru crno-belih ne može se osporiti visok procenat uspešnosti na superligaškim terenima.

Pobeda nad Spartakom u poslednjem prvenstvenom kolu bila je jubilarna 50. otkako sedi za komandama >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << Parnog valjka. Čak 45 ih je zabeležio u periodu od 18. aprila 2010. do 10. decembra 2011, kad je smenjem sumanutim potezima tadašnjeg presednika kluba Dragana Đurića, preostalih pet dopisao otkako je zamenio Sava Miloševića, od 12. septembra (Rad 3:0) do okršaja u Subotici (2:1).

Da bi stigao do okrugle brojke Stanojeviću je bilo potrebno samo 60 utakmica. Što s jedne strane pokazuje da je trener takmičar. Izgubio je samo četiri meča, na pomenutom uzorku – podnošljivo. I to su ga savladali Vojvodina dva meseca posle plasmana u Ligu šampiona, Novosađani u završnoj trećini iste sezone (2010/11), Sloboda u Užicu u uvodu narednog prvenstva i Radnički, nedavno u Nišu. Tri od ta četiri poraza Stanojevićev Partizan pretrpeo je u gostima, jasno pokazujući da ga je izuzetno teško, skoro nemoguće – ako se izuzme tih 0:1 protiv Lala – nadmudriti u Humskoj.

Osim četiri poraza, Stanojević je zabeležio i šest remija. Četiri tokom prvog kormilarenja (Spartak 0:0, Rad 2:2, Javor 1:1, Metalac 1:1), dva ove jeseni (Metalac u Gornjem Milanovcu 1:1, Crvena zvezda u 163. večitom derbiju 1:1). Sve ostale mečeve je – dobio!

Kako? Praveći dugačke nizove. Najpre je pre deceniju vezao 12 pobeda s kraja jednog (kad je nasledio Gorana Stevanovića sedam) i početkom drugog šampionata (pet), zabeležio je 11 uzastopnih recki od 15. oktobra 2010. do 12. marta 2011. I onda sam pomerio granicu ostarivši 13 trijumfa zaredom, kao da je želeo da pokaže kako ga poraz od Slobode u Užicu i kasnije ispadanje od Genka u kvalifikacijama za Ligu Evrope nisu uzdrmali. Upravo u tim ostvarenjima krije se deo odgovora na pitanje zašto Partizan nije konkurentan u borbi za titulu poslednje četiri godine. Potrebne su mu pobede u nizu, dugačke serije, da ne staje kad uhvati zalet, a samo dva trenera u poslednjoj deceniji su uspevala na crno-beloj strani Topčiderskog brda u toj misiji. Jedan trenutno radi u Moskvi (Marko Nikolić), drugi se vratio na klupu Partizana (Aleksandar Stanojević). Nije li to pokazatelj Grobarima da veruju kako sadašnji trener, kad bude dobio pojačanja po meri, može opet da pravi rezultate vredne aplauza? Uostalom, samo tako se može u trku sa Crvenom zvezdom.

Iako je dokazani takmičar (dve titule, kup, plasman u Ligu šampiona), Stanojević je za 60 prvenstvenih utakmica na klupi Partizana pokazao da ga i te kako zanima ofanzivni fudbal. Njegov tim postigao je 141 gol u takmičenju za bodove – prosečno tresao mreže rivala 2,35 puta po meču – i pod uslovom da taj trend zadrži može se očekivati da u jednom trenutku pritisne Crvenu zvezdu. Verovatno naredne sezone. Ova je ionako izgubljena za ekipu iz Humske.

Pogotovo što baš Aleksandar Stanojević zna kako se igraju mečevi sa večitim rivalom. U prvenstvenim okršajima još nije poražen. Štaviše, dobio je dva derbija koja su direktno odlučivala o titulu – po 1:0 slavio pogocima Radosava Petrovića i Prinsa Tejga – tukao večitog rivala i na njegovom stadionu (1:0 golom Almamija Moreire i 2:0 kad su strelci bili Zvonimir Vukić i Marko Šćepović), nije poklekao ni u poslednjem odmeravanju snaga (1:1).

Najupečatljivije pobede od ovih 50 nagoveštavaju da Aleksandar Stanojević poseduje kapacitet da okrene situaciju u korist Partizana. Pod uslovom da dobije odgovarajuća pojačanja, jer tim selektiran rukom Ivice Ilieva dalje od drugog mesta ne može. Korente promene potrebne su crno-belima makar koliko i serije pobeda. Samo jedno s drugim ide.

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.