Izvor: MozzartSport.com, 23.Sep.2021, 23:18

Šta ako vas na kvizu pitaju koliko znate o KONKAKAF ligi?

Drugo po kvalitetu međunarodno klupsko takmičenje u Severnoj Americi igra se u noći između četvrtka i petka. Za trofej se bore klubovi koje znaju verovatno samo najstrastveniji kladioci

Kada pričamo o međunarodnim klupskim takmičenjima, najpopularnija su naravno evropska Liga šampiona i Kopa Libertadores. Na kvizovima bi prosečni fudbalski navijači možda znali da odgovore na neko opšte pitanje o afričkoj i azijskoj Ligi šampiona ili Kopa Sudamerikani, samo pojedinci >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << bi izašli na kraj i sa AFC kupom ili Kupom konfederacija, ali šta bi bilo kada bi se "zalomilo" neko pitanje o Severnoj Americi. Znate li uopšte koje je drugo po kvalitetu takmičenje na tom kontinentu, ono na nivou Lige Evrope?

Ime KONKAKAF liga vam možda i zvuči poznato. KONKAKAF je akronom za konferenciju Severne, Srednje Amerike i Kariba, pa ako je Evropa imala decenijama Kup UEFA, logično je i da ovaj kontinent ima KONKAKAF ligu. Ipak, sigurni smo da su samo najstrastveniji kladioci uopšte i čuli za neke od klubova koji se takmiče u njoj. Za sve, gotovo da sigurno nisu.

23.55: (1,65) Santos DG (3,60) Plaza Amador (5,10)

KONKAKAF liga se igra od 2016. godine, a osmina finala njenog petog izdanja na programu je u noći između četvrtka i petka. Program u ponoć otvara meč kostarikanskog Santosa i panamskog Plaza Amadora, od 02.00 se sastaju Santa Lusija iz Gvatemale i kostarikanska Saprisa, a od 04.00 časova po srednjeevropskom vremenu panamski Deportivo Universitario i Motagva iz Hondurasa.

Gde su tu timovi iz Meksika i Sjedinjenih Američkih Država, dve najjače severnoameričke države? Nije im dozvoljeno da se takmiče. Već smo pisali da Meksiko potpuno dominira tamošnjom Ligom šampona, ove godine će da veže 16. sezonu u kojoj će neki njegov klub da sedne na tron. Samo Amerikanci koliko-toliko uspevaju da mu pariraju, ostali su po kvalitetu za nekoliko klasa slabiji.

Zato je KONKAKAF pokrenuo to drugo takmičenje, u kojem mogu da se igraju samo slabiji timovi. Tri tima dolaze iz oblaste Kariba, 18 njih iz Centralne Amerike, a samo jedan iz Severne Amerike, preciznije iz Kanade. Najviše predstavnika imaju Kostarika, Honduras, Panama, El Salvador i Gvatemala, po tri, Nikaragva ima dva, Belize, Kanada, Surinam, Portoriko i Martinik po jednog.

--------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

Uglavnom svaku od tih država predstavljaju najbolji klubovi, uključujući i Kanadu, koja je prijavila svog šampiona Fordž. Kroz KONKAKAF ligu sve te ekipe imaju šansu da se plasiraju u Ligu šampiona, pošto će šest najboljih timova da učestvuje 2022. godine u elitnom takmičenju.

Ideja je bila da se igra grupna faza, ali zbog pandemije je morao da se smanji broj utakmica. Zato je, baš kao i u Ligi šampiona, uvedeno da se od početka igraju eliminacije. Međutim, pošto je važno odrediti šest klubova koji će u elitu, pored polufinalista će tamo i dva od četiri najbolja tima koji ispadnu u četvrtfinalu. Koja dva kluba će to da budu odlučiće samo gol-razlika. Ona dva koja se izdvoje priključiće se dogodine polufinalistima i izaći će na crtu najboljim timovima koje Meksikanci i Amerikanci mogu da ponude.

Od dosadašnje četiri KONKAKAF lige, tri su osvojili Kostarikanci, a jednu, onu prvu, Olimpija iz Hondurasa. Ostali šampioni bili su Eredijano, Saprisa i Alahuelense, koji brani trofej iz prošle godine, kada je u finalu savladao Saprisu sa 3:2. Nikada do sada u finalu nije učestvovala ekipa iz neke treće zemlje.

Za sada je u četvrtfinalu sigurna samo Olimpija, koja je u prvom meču kao gost deklasirala Inter Mengotape iz Surinama sa 6:0. Blizu tog uspeha posle prvih utakmica je samo još Maraton iz Hondurasa, koji je na domaćem terenu savladao Esteli iz Nikaragve sa 2:0. Ostali dvomeči su znatno neizvesniji.

02.00: (3,70) Santa Lusija (3,45) Saprisa (1,92)

Što se tiče tri utakmice koje se igraju noćas, na otvaranju programa je favorit Santos. Reč je trenutno o drugoplasiranom timu iz kostarikanske Aperture, posle 12 kola ima samo jedan poen manje od lidera Eredijana. Proletos je u Klausuri zaustavljen u polufinalu, upravo od strane Eredijana, kasnijeg vicešampiona i tima za koji igra bivši ofanzivac Crvene zvezde Džon Ruiz. U plej-of u Aperturi idu četiri najbolja tima na tabeli.

Santosov rival Plaza Amador ove sezone je poslednji na tabeli Istočne konferencije panamske Klausure. Ima samo pet osvojenih poena iz sedam kola, još nije zabeležio nijednu pobedu.

U duelu koji je na programu 02.00 časova, favorit je ponovo kostarikanski tim, ovog puta gost. Saprisa je, kao što smo napisali, na poslednja dva takmičenja dogurala do finala, ima jednu titulu i očekuje se da će i sada da igra u samoj završnici.

Saprisa u svojim redovima ima nekadašnje krilo Kopenhagena, Kristijana Bolanjosa (37), Mičela Barentesa (37) koji se dokazao u Kini u Šangaju i Vuhanu, kao i Davida Guzmana (31), bivšeg vezistu Portlanda i Kolumbusa.

Santa Lusija je prva na tabeli u Aperturi Gvatemale, ne zna za poraz posle 10 kola. Ostvarila je sedam pobeda, samo tri puta je remizirala, a poslednji put je izgubila 24. maja u neverovatnom revanš meču finala Klausure. Tada je Santa Lusija pobedila pobedila u prvom meču Komunikasiones sa 4:0, a zatim je u revanšu od 74. minuta gubila sa 5:0. Delovalo je da je titula izgubljena kada je Amaja u 85. minutu isključen, a Santa Lusija ostala sa igračem manje, ali je pogocima Talesa u 92. i Mirande u 93. minutu ipak stigala do trona.

04.00: (2,60) Deportivo Universitario (3,00) Motagva (2,75)

Program od 04.00 časova zatvaraju Deportivo Universitario i Motagva, timovi iz Paname i Hondurasa. Dva puta je Motagva gubila u finalu KONKAKAF lige, 2018. i 2019. godine. Možda je sada došlo vreme da dogura do kraja.

Deportivo Universitario je u seriji od dva uzastopna poraza u domaćem šampionatu, od Alijanse i Migelita sa po 1:0. U poslednjih pet kola je zabeležio samo jednu pobedu, nad Ererom (2:1), pa je sada tek treći na tabeli Zapadne divizije, sa 10 bodova iz sedam kola.

KONKAKAF LIGA – OSMINA FINALA (PRVI MEČEVI)

Utorak

Inter Mengotape – Olimpija 0:6 (0:3)

Sreda

Fordž – Independijente 0:0

Guastatoja – Alahuelense 1:1 (1:1)

Četvrtak

Maraton – Esteli 2:0 (2:0)

Komunikasiones – Alijanca 2:1 (1:1)

23.55: (1,65) Santos DG (3,60) Plaza Amador (5,10)

Petak

02.00: (3,70) Santa Lusija (3,45) Saprisa (1,92)

04.00: (2,60) Deportivo Universitario (3,00) Motagva (2,75)

***Kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.