Srbiji kazna zbog Srbijagasa i Jugorosgasa?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2016, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbiji kazna zbog Srbijagasa i Jugorosgasa?

Energetska zajednica (EZ) će u oktobru doneti odluku o kazni za Srbiju jer nije završila restrukturiranje Srbijagasa i Jugorosgasa, pišu današnje Večernje novosti.

Srbija je imala obavezu prema Sporazumu o EZ i odluci Ministarskog saveta EZ usvojenoj 2014. godine da razdvoji poslove operatera prenosnog sistema i snabdevača prirodnog gasa.

Novosti podsećaju da je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač u martu rekao da neće tolerisati višedecenijsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odlaganje preuzetih obaveza oko restrukturiranja srpske gasne kompanije koja je 2005. godine preuzela obavezu da se distribucija i transport gasa formiraju kao dve posebne celine.

Kako navodi list, Kopač je dao rok za taj posao 1. jul 2016.godine.

On je tada je naglasio da bi sankcije mogle da budu simbolične kao što je zabrana glasanja na sastancima EZ i uskraćivanje naknade za troškove dolazaka na njih ali i ozbiljnije kao što je uskraćivanje evropskih sredstava iz IPA fondova Srbiji iz oblasti energetike.

Šefica pregovaračkog tima Srbija za pristupanje EU Tanja Miščević je rekla da Srbija ne bi trebalo da ima probleme sa pregovorima o članstvu ako ne ispuni sve obaveze prema EZ, ali je istakla da restrukturiranje Srbijagas jeste uslov za otvaranje poglavlja 15 koje se odnosi na energetiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbiji zbog Bajatovića prete sankcijama?

Izvor: Mondo, 19.Avg.2016

Energetska zajednica trebalo bi u oktobru da donese odluku o kažnjavanju Srbije zato što nije razdvojila distribuciju i transport gasa, pišu "Večernje novosti" pozivajući se na Sekretarijat ove zajednice...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..List navodi da će Ministarski savet razmotriti usvajanje...

Nastavak na Mondo...

Srbiji zbog Bajatovića prete sankcijama

Izvor: Beta, 19.Avg.2016

Energetska zajednica (EZ) će u oktobru doneti odluku o kazni za Srbiju jer nije završila restrukturiranje Srbijagasa i Jugorosgasa, pišu današnje Večernje novosti.Srbija je imala obavezu prema Sporazumu o EZ i odluci Ministarskog saveta EZ usvojenoj 2014. godine da razdvoji poslove operatera prenosnog...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.