Sportski svet u suzama: Preminuo najpoznatiji bokserski trener! (VIDEO)

Izvor: BKTV News, 15.Nov.2017, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sportski svet u suzama: Preminuo najpoznatiji bokserski trener! (VIDEO)

U Puli je u utorak, 14. novembra, u 87. godini umro istaknuti bokserski trener Aldo Buršić koji je stvorio najboljeg boksera i najvećeg hrvatskog sportistu dvadesetog veka Matu Parlova.

Preminuo mladi poznati sportista! (FOTO)

Ispit za trenera boksa položio je 1964. godine u Ljubljani. Aktivan bokser i član reprezentacije Jugoslavije bio je od 1954. do 1962. godine kada zbog čira na želucu prekida boksersku karijeru.

Već 1964. godine zajedno s Aldom >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Banovcem osniva omladinsku školu boksa iz koje su izrasli naraštaji vrhunskih boksera.

Tako 1966. godine s polaznicima omladinske škole Bokserskog kluba Pula osvaja neverovatnih devet od mogućnih deset zlatnih medalja na juniorskom Prvenstvu Hrvatske.

Delfini ubedljivi na startu Svetske lige

Najava vrhunskih rezultata su Olimpijske igre 1968. godine u Meksiku gde je s legendarnim Matom Parlovom osvojio peto mesto i Evropsko prvenstvo 1969. na kojem Parlov osvaja srebro.

Na Evropskom prvenstvu 1971. u Madridu njegov učenik Mate Parlov osvaja zlatnu medalju u poluteškoj kategoriji kao najavu najsjajnijih dana hrvatskog boksa. Najsjajniji trenutak u istoriji hrvatskog amaterskog boksa događa se na Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu gde Mate Parlov osvaja zlatnu medalju.



Već iduće godine Parlov ponovno osvaja naslov prvaka Europe da bi 1974. godine u Havani, osvojivši sve titule u amaterskom boksu, naslovom svetskog prvaka završio svoj amaterski put kojim ga je znalački vodio Aldo Buršić.

UŽASNA VEST! Preminuo POZNATI SPORTISTA kojeg ćemo pamtiti PO OVOJ MEDALJI!

Aldo Buršić primio je za svoj sportski rad niz priznanja, među kojima i Plaketu za životno delo Saveza sportova grada Pule 2004. godine, Trofej i plaketu za životno delo Saveza sportova Istarske županije 2008. godine.

Godine 2011. dobio je Državnu nagradu za sport Franjo Bučar.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.