Sjajnom Hamiltonu pol u Mađarskoj

Izvor: B92, 27.Jul.2013, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajnom Hamiltonu pol u Mađarskoj

Vozač Mercedesa Luis Hamilton startovaće sa pol pozicije na desetoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1, Velikoj nagradi Mađarske.

Britanac je do treće pol pozicije zaredom došao krugom na stazi "Hungaroring" u vremenu od 1:19.388 minuta.

Hamiltonu će se u prvom redu na startu trke, u nedelju od 14 časova, pridružiti aktuelni šampion Sebastijan Fetel, dok će treći biti vozač Lotusa Roman Grožan.

Sjajni Hamilton je do pol pozicije na „Hungaroringu“ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << došao krugom u poslednjim trenucima kvalifikacija, kada je uspeo da nadmaši Fetela za četiri stotinke. Britanac očigledno nije očekivao da startuje prvi, jer je pošto mu je saopšteno da je prvi iznenađeno odgovorio timu: „Na pol poziciji sam?“.

Zanimljivo, Hamilton je jedini vozač koji je u poslednjih deset godina u Mađarskoj stigao do pobede posle starta sa pol pozicije. Britanac je to uspeo 2007. i 2012. godine, a na „Hungaroringu“ je slavio i 2009. godine.

Fetel je na kraju kvalifikacije završio sa četiri stotinke zaostatka u odnosu na Hamiltona, dok je Grožan bio jednu i po desetinku dalje. Uz Francuza u drugom startnom redu naći će se drugi vozač Mercedesa Niko Rozberg, a slediće ih Fernando Alonso u Ferariju, vozač Lotusa Kimi Raikonen i Felipe Masa u drugom Ferariju. Prvu desetoricu kompletiraće vozač ekipe Toro Roso Danijel Rikardo, Serhio Peres u Meklarenu i drugi vozač Red Bula Mark Veber. Veber tokom poslednjeg dela kvalifikacija nije ni izlazio na stazu zbog kvara KERS-a.

Prvi deo kvalifikacija protekao je mirno, a uz vozače Katerhema i Marusje, tada su eliminisani i vozač Zaubera Esteban Gutijeres i Pol di Resta u bolidu Fors Indije. Mladi Meksikanac zauzeće 17. mesto na startu ispred Di Reste, Šarla Pika, Gida van der Gardea, Žila Bjankija i Maksa Čiltona.

U drugom delu viđeno je dosta uzbuđenja, pošto su se vremena popravljala, pa se do samog finiša nije znalo ko će sigurno ispasti, a ko proći dalje. Na kraju, prvi koji je bio ispod crte bio je drugi vozač Fors Indije Adrijan Zutil, koji je bio tek nešto više od osam desetinki iza najbolje plasiranog. Zutil će zauzeti 11. mesto na startu, ispred Nika Hilkenberga u Zauberu, vozača Meklaren Džensona Batona, Žan-Erika Vernja u bolidu ekipe Toro Roso, vozača Vilijamsa Pastora Maldonada i Valterija Botasa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.