Sjajni Englezi, Istanbul prija Liverpulu

Izvor: RTS, 14.Avg.2019, 23:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajni Englezi, Istanbul prija Liverpulu

Fudbaleri Liverpula i Čelsija, kao osvajači dva najbitnija evropska klupska takmičenja odmerili su snage u Istanbulu u Superkupu Evrope i podsetili na najbolje dane i okršaje ova dva tima. Liverpul je osvojio prvi trofej u sezoni, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.
Dve veoma uzbudljive penal završnice mogli ste da gledate na RTS-u u razmaku od 24 časa.
Iako se radi o početku sezone, iako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sem prestiža i trofeja više u vitrini finale odigrano u Istanbulu nema preterani rezultatski značaj, obe ekipe našle su motiva i snage da odigraju sjajan meč, sa mnogo uzbuđenja i preokreta, a pobednik je bio poznat tek nakon produžetaka i penala.

Kao što su to radili godinama unazad, kada su akteri bili Lampard, Drogba, Teri i Ivanović sa jedne, a Džerard, Tores, Kujt i Suarez sa druge strane, Liverpul i Čelsi priredili su sjajnu fudbalsku predstavu. Prvi put u istoriji za trofej Superkupa Evrope borila su se dva kluba iz Engleske, a drugu zaredom igraju timovi iz iste zemlje (Real i Atletiko prošle sezone).
Istanbul je bio domaćin sjajnog, atomskog fudbala koji su priredili Čelsi i Liverpul. Istanbul je nakon 2005. ponovo doneo sreću "crvenima" u penalima. Oba tima dala su možda i svoj trenutni maksimum, a viđena je sjajna borba čitav meč.
Da utakmica nije revijalnog tipa naglasili su i dvojica trenera. Lampard je za razliku od premijerligaškog debija u startnu postavu uvrstio rovitog Kantea, novajliju Pulišića i specijalca za finala Žirua.
Upravo pomenuti Amerikanac i Francuz učestvovali su u postizanju prvog gola na meču u 36. minutu, kojim je Čelsi otišao sa prednosti na poluvreme. Sa druge strane Klop je delimično "promešao karte", ali je morao već u drugom poluvremenu da reaguje i na teren pošalje najjači sastav.
Firmino je tri minuta po ulasku na teren asistirao Maneu za izjednačenje u 48. minutu. Usledio je period sa mnogo uzbuđenja na obe strane, ali su Kepa i Adrijan bili na vrhuncu zadatka. Čelsi je dva puta tresao mrežu rivala, ali iz ofsajd pozicije. U produžecima viđen je po još jedan gol, na jednoj strani ponovo je Mane bio u prvom planu, dok je na drugoj Žoržinjo bio smiren u izvođenju jednog, veoma sumnjivog penala.
Vrhunac meča viđen je u penal seriji, pošto nakon 90, a potom ni 120 minuta pobednik nije bio poznat.
Čeličnije živce, bolju koncentraciji i umeće pri izvođenju jedanaesteraca pokazao je tim Jirgena Klopa, koji osvaja prvi trofej u sezoni. Precizni za Liveprul bili su Firmino, Fabinjo, Origi, Arnold i Salah. Dok je sa druge strane, za razliku od Žoržinja, Barklija, Maunta i Emersona, Abraham jedini promašio jedanaesterac.
Zanimljivo je da je početkom meseca Liverpul propustio šansu za prvi pehar i to upravo na penale, pošto je od njih bolji bio Mančester siti.
Frenk Lampard je dva puta kao igrač gubio finale Superkupa Evrope, a sada je to uradio prvi put kao trener. Ruku na srce, Čelsi je izgledao nekoliko klasa bolje, motivisanije i organizovanije nego što je to bio slučaj pre par dana, kada ih je rutinski savladao Junajted sa 4:0. Nekadašnji kapiten i vezista londonskog kluba nagovestio je da Čelsi može da pokaže zube i najjačima i da ih ne treba još uvek izbacivati iz elite svetskog fudbala.

Meč će ostati upamćen i po osobi koja je delila pravdu. Stefani Frapar ispisala je nove stranice fudbalskog suđenja, pošto je postala prva žena koja je sudila finale jednog klupskog evropskog takmičenja.
Francuskinja koja ima 35 godina je sudila finale Svetskog prvenstva za žene pre par meseci, a čest je arbitar i Lige 1, elitnog francuskog fudbalskog takmičenja. Ženska sudijska trojka je bila pod velikim pritiskom, ali i odradila veoma solidan posao. Položen je istorijski ispit. Grešaka je bilo i to ne mali broj, ali ono najvažnije je da je led probijen, kao i da utakmica neće ostati po njima upamćena. 
 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Liverpul osvojio Superkup Evrope

Izvor: Danas, 15.Avg.2019, 00:04

Fudbaleri Liveprula osvojili su večeras prvi trofej u sezoni, pošto su posle boljeg izvođenja jedanaesteraca u Superkupu Evrope pobedili Čelsi. Članak Liverpul osvojio Superkup Evrope se pojavljuje prvo na Dnevni list Danas.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.