Šesnaesta regionalna manifestacija Noć knjige

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Jun.2017, 08:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šesnaesta regionalna manifestacija "Noć knjige"

Tačno u 17 časova danas su u Laguninim klubovima čitalaca i knjižarama Delfi pokrenute su blagajne da kupcima, koji su strpljivo već čekali u redu, prodaju knjige sa popustima koje mogu da ostvare samo dva puta godišnje, kada se održavaju Noći knjige.

Ova regionalna kulturna manifestacija, pošto se održava na 55 lokacija a među 27 gradova su, osim onih u Srbiji i u Banjaluci, Tuzli, Sarajevu, Podgorici i Nikšiću omogućava kupcima da do ponoći za " Lagunina izdanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ostvare popuste od 25 odsto za jedan naslov, do 40 odsto za četiri i više naslova. Za knjige 50 gostujućih izdavača popusti su 20 odsto koliko su i na strana izdanja.

Za gift program popust je 10 odsto.

Nije bilo potrebe da se fanfarama najavi početak Noći knjige jer su devojčice svih uzrasta- od prvog razreda od srednje škole - već disciplinovano formirale red koji se poput zmije vijugao kroz kafe knjižare Delfi u SKC da bi dobile autogram omiljene jutjuberke Jane Dačević, autorke "Janinog kalendara".

Od jedne obožavateljke koja je upravo završila srednju školu smo saznali da ona ima 200.000 pratilaca na Ju tjubu a 384.000 na Instagramu koji svakoga dana proveravaju šta im je Jana ostavila na svojim kanalima.

Na žalost, kazala je obožavateljka, Jana ne stiže da baš svakoga dana ponudi svojim pratiocima neki novi tekst ili fotku ali obavezno im daruje neki novitet četvrtkom i subotom.

Inače, Jana živi u Kraljevu a ona i njena partnerka sa kojom povremeno piše i izlaže fotografije Marija Žeželj imaju zajedno i do dva miliona pratilaca.

Marija Žeželj koja je iz Novog Sada napisala je jednu pesmu koja je imala pet miliona pregleda.

Od dobro informisane jutjuberke smo saznali da će 24-25 juna u Beogradu biti održan festival jutjub kulture gde će doći jutjuberi iz cele nekadašnje Jugoslavije. Organizatori Noći knjige su ove godine obezbedili korpe i tako olakšali kupcima koji su odvojili veći broj naslova da lakše čekaju u redu za blagajnu.

U blizini blagajne jedna žena, po profesiji ekonomista, pokazala je kojim je knjigama napunila korpu.

Deci je odvojila leksikone na koje će imati samo 20 odsto popusta jer nisu Lagunini ali zato je sva odabrana beletristika koje ima dovoljno da će imati 40 odsto popusta Lagunina.

Tu su neki naši klasici poput Radoslava Petkovića i Svetlane Velmar Janković ,ali potencijalna mušterija je insistirala da joj smeta što su štampane latinicom

Takođe smetalo joj je što nema drugih klasika poput Njegoša, naravno štampanih ćirilicom jer mlade generacije ne mogu da ih kupe u knjižarama.

Od knjižara smo saznali da su registrovali da se najviše traže dela popularne psihologije i priručnici za samopomoć, a od domaćih pisaca su večeras najviše tražena dela Jelene Bačić Alimpić, Mirjane Bobić Mojsilović, a od stranih su Ju Nezbe i njegov krimić " Žeđ", "Prohujalo sa vihorom" Margaret MIčel i Raderfordom "Pariz".

Za novinare je bila posebna atrakcija dolazak norveškog pisca Erlenda Lua koji je kao gost festivala "Krokodil" došao da poseti knjižaru Delfi u SKC i potpiše svoje prevedene knjige koje je objavila " Geopoetika".

Za posetioce bila je atrakcija i to da su imali mogućnost da vide mnoge domaće pisce čija su se dela prodavala u Noći knjige.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.