Izvor: MozzartSport.com, 27.Okt.2020, 23:00

Senzacija iz Serije B kreće na veliki Botafogo - srcem na tradiciju

U Brazilu se mnogo priča o prvom duelu šesnaestine finala nacionalnog Kupa između Botafoga i Kujabe, evo i zašto...

Fudbalska tema broj jedan u Južnoj Americi sada je povratak Kopa Sudamerikane posle više od sedam meseci čekanja. I nema tu nikakve polemike. Međutim, da li ste znali da je jedna utakmica izazvala veliku pažnju u Brazilu? Nije kontinentalnog karaktera, niti prvenstvenog, već je kup susret između Botafoga i Kujabe (01.30) taj zbog kojeg se digla >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << prašina.

Botafogo je gotovo rutinski protutnjao do pete runde nacionalnog kupa gde je iza sebe ostavio Kašijas, Nautiko, Paranu i Vasko, bez poraza. Domaćin, logično, pokušaće da iskoristi prednost domaćeg terena i već u prvom meču obezbedi razliku dovoljnu da revanš bude samo stvar protokola. Botafogo je u ovu sezonu i ušao sa idejom da osvoji sve što se osvojiti može, međutim trener Bruno Lazaroni je u poslednjem momentu izgubio dvojicu igrača zbog pozitivnih PCR testova. Zato Eber Besa i Giljerme Santos neće biti na raspolaganju neko vreme.

Očekuje se da će Botafogo na teren izaći u gotovo identičnom sastavu kao u remiju bez golova protiv Gojasa u nedavnom susretu 19. kola prvenstva. Jedina promena koja se zasad najavljuje je povratak Sisera u vezni red i dobiće prednost ispred Rafaela Forstera. Na desnom krilu ostaje Bruno Nazario, kao i dosad. To znači da bi u formaciji 4-3-3 Botafogo trebalo da izgleda ovako: Kavalijeri – Kevin, Benevenuto, Kanu, Luis – Sisero, Kajo, Honda – Nazario, Ruan, Raul. Od ranije su van stroja Gatito, Lukas Baros i Marsinjo, svi zbog problema sa kolenima.

Kujaba jeste neiskusna ekipa u ovom delu takmičenja i svi izgledi su protiv tima Marsela Šamuske. Kujaba u predstojeći meč protiv brazilskog velikana ulazi posle tri utakmice bez pobede i samo jedan osvojen bod. U poslednje dva kola Serije B primila je po tri gola. Osim toga, sedmorica igrača Kujabe igrala su Kup u nekom drugom klubu i sada nemaju pravo nastupa za tim u kojem su sada. Povrede su takođe problem. Pogotovo u veznom redu, gde su iz rotacije ispali Rafael Gava i Auremir zbog različitih problema.

I pored svega navedenog, postoji doza optimizma koja navire iz svlačionice Kujabe. Ovaj tim preživeo je pravu životnu dramu pre nekoliko dana kad je avion koji je vraćao igrače i stručni štab nazad u matični grad Mato Groso prošao kroz niz snažnih turbulencija zbog čega nije uspeo da sleti posle nekoliko pokušaja. Internetom su kružili video snimci uspaničenih igrača, a cela situacija je na žalost odmah mnoge podsetila na tragediju Šapekoensea. Srećom, takav scenario je izbegnut uz sjajan manevar pilota koji su pronašli rešenje da spuste letelicu na zemlju bez posledica.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Kujaba je, inače, prava senzacija Serije B o kojoj svi i dalje pričaju. Izuzev pomenute krize u poslednja tri kola, ovaj tim je bio na samom vrhu tabele druge lige, iako su ga pred start takmičenja mnogi videli čak i u zoni ispadanja. Priča o nastanku Kujabe vuče korene iz 2001. godine. Klub je formiran pod inicijativom legendarnog Zika i njegovog fudbalskog kolege Gauča, koji je ostavio trag igrama u Flamengu i Palmeirasu. Kujaba je prvobitno bila samo fudbalska škola, ali je prvi trofej osvojen već 2003. Tako je klub dobio priliku da se približi nacionalnom rangu i takmičenju u Seriji C. Međutim, Kujaba je eliminisana od Palmasa. Već naredne godine Kujaba je debitovala u brazilskom kupu, ali je Gojas bio bolji u prvoj rundi.

---------------------------------------------

NAŠ IZBOR:

Venecuela 1, 22.00: (2,45) Deportivo Lara (2,95) Mineiros (3,00);

Brazil 2, 23.00: (1,92) Šapekoense (3,15) CSA (4,10);

Kostarika 1, 22.00: (2,00) Limon (3,30) Munisipal Gresija (3,60).

---------------------------------------------

Kujaba se suočila s prvim ozbiljnim finansijskim problemima 2006. godine, zbog čega su stopirane sve aktivnosti u klubu. Već 2009. stiže spas u vidu novih vlasnika. Poznata brazilska porodica Dreš, koja se dugo bavi proizvodnjom guma, kupila je klub u dugi niz godina bila glavni finansijer Kujabe. Velika prekretnica u načinu funkcionisanja kluba desila se onog momenta kada je objavljeno da će Kujaba biti jedan od domaćina Mundijala 2014. godine. Upravo tada je ozvaničen kraj Gaučove decenijske uloge u klubu. Prodao je svoje deonice i ubrzo preminuo od raka.

Gaučo je potpuno neočekivano učinio još jednu veliku uslugu svojoj Kujabi. Prodajom svojih deonica milionerima počelo je stvaranje projekta koje traje i dan danas. Klub je dobio finansijsku injekciju tako jaku da od tada nijednom nije zakasnila plata ni za dan. U klubu nema ni centa duga prema poveriocima, igračima, trenerima, zaposlenima... Od 2011. do danas klub konstantno napreduje i pre dve godine ušao je u Seriju B, što je bio cilj uprave. U međuvremenu, tačnije od završetka Mundijala klub je počeo da koristi Pantanal Arenu koja ispunjava sve FIFA standarde i to je bio motiv više da Kujaba počne da igra fudbal srazmeran kvalitetu infrastrukture. Osim toga, igrači i stručni štab preživelu su transformaciju u kojoj su preko noći sa iznajmljenih terena prešli da rade i treniraju u trening centru koji ispunjava sve najviše sportske uslove. Na raspolaganju su hotel, tereni, bazeni, teretane...

Kroz period od nekoliko godina Kujaba je prešla put od simpatičnog nižerazrednog društva, do kluba koji bar kvalitetom infrastrukture može da se poredi samo sa najboljima u zemlji. Poređenja radi, Botafogo je jedan od tek nekoliko klubova Serije A koji nema svoj trening centar, mada su radovi na izgradnji u toku.

Vlasnicima Kujabe zapravo je najveći problem da ubedi fudbalere malo jačeg kalibra da zaigraju u gradu koji nije poznat kao fudbalski centar. Situacija se menja nabolje u poslednje vreme, ali je i dalje daleko od željene pozicije. Zato je glavna ideja da Kujaba razvija mlade igrače, spremne za dalji razvoj u najbogatijim klubovima Brazila i Južne Amerike. Tačnije, da to bude nešto slično kao Red Bul Bragantino, ali bez tako ozbiljnih ulaganja.

Botafogo ima kvalitet i tradiciju na svojoj strani, Kujaba samo nadu da može da napravi čudo, čak i sa desetkovanim sastavom. Ipak, u Brazilu se od ovog dvomeča očekuje mnogo.

BRAZIL – Kup, 5. runda (prvi mečevi)

Sreda:

01.30: (1,62) Botafogo (3,45) Kujaba (5,80)

20.00: (1,87) Santos (3,30) Seara (4,10)

23.00: (3,70) Atletiko Gojas (3,25) Internasional (2,00)

Četvrtak:

01.30: (4,80) Atletiko Paranense (3,45) Flamengo (1,72)

01.30: (1,85) Korintijans (3,30) Amerika Mineiro (4,20)

23.00: (3,70) Bragantino (3,25) Palmeiras (2,00)

Petak:

01.30: (1,40) Gremio (4,20) Huventude (7,75)

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.