Senatorka Šahin: SAD da učine sve da Srbija nastavi da gleda ka Zapadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Avg.2022, 21:15

Senatorka Šahin: SAD da učine sve da Srbija nastavi da gleda ka Zapadu

Senatorka Džin Šahin, koja je nedavno zajedno sa nekolicinom kolega predstavila dvostranački predlog zakona o američkoj podršci Zapadnom Balkanu, kaže da je reč o pokušaju da se obnovi fokus SAD na zemlje regiona.

Ona je u razgovoru za Glas Amerike za Severnu Makedoniju, rekla da su učvršćivanje demokratije, podsticanje ekonomskog napretka i suzbijanje korupcije načini da se odvrati štetni uticaj.

"Ovaj zakon je pokušaj da se obnovi fokus na zemlje zapadnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Balkana, na značaj nastavka napretka tih zemalja ka zapadu, integraciji u EU i potpuno formiranim demokratijama, i to je suštinski cilj zakona. Rešavanje problema korupcije je važan deo toga, i ovaj predlog daje ovlašćenja državnom sekretaru da pruži tehničku pomoć zemljama koje traže pomoć u rešavanju problema korupcije", izjavila je senatorka Šahin.

Prema njenim rečima, SAD moraju da učine sve što mogu da podstaknu Srbiju da nastavi da gleda ka Zapadu.

"Jedan od elemenata zakona je mogućnost da se uvedu sankcije protiv pojedinaca i zvaničnika u regionu, i mislim da je to važno kada razmišljamo o tome kako da odvratimo ljude od ulaska u angažmane i saradnju sa Rusijom ili bilo kim drugim, u širenju dezinformacija, sajber napadima, ili pokušajima podsticanja etničkih podela, jer znamo šta se događa u tom slučaju, videli smo to u prošlosti", rekla je Šahin.

Zakon o demokratiji i prosperitetu Zapadnog Balkana, čiji je cilj da se podrže ekonomski razvoj i borba protiv korupcije, ali kojim se predviđaju i sankcije onima koji ugrožavaju stabilnost regiona ili su umešani u korupciju, predat je Kongresu nekoliko meseci pošto je grupa senatora uključena u njegovu izradu posetila region.

Obrazlažući inicijativu, senatorka Džin Šahin navela je da je odnos Sjedinjenih Država sa Zapadnim Balkanom od prelomnog značaja u vreme ruskog rata u Ukrajini, i jasnih ambicija ruskog predsednika Vladimira Putina da širi maligni uticaj po istočnoj Evropi, podseća Glas Amerike.

Kosponzori zakona su demokratski senatori Ričard Durbin, Kris Van Holen, Ben Kardin i Kris Marfi i republikanski senator Tom Tilis.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Americi važno da Srbiju odvrate od Rusije: Sve ćemo učiniti da nastavite da gledate ka Zapadu

Izvor: B92, 13.Avg.2022

Sve je više insinuacija i analiza koje pokazuju da Vašington vraća fokus na Zapadni Balkan...Senatorka Džin Šahin, koja je nedavno zajedno sa nekolicinom kolega predstavila dvostranački predlog zakona o američkoj podršci Zapadnom Balkanu, kaže da je reč o pokušaju da se obnovi fokus SAD na...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.