Sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za 8. razred mora biti izmenjeno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2022, 12:36

Sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za 8. razred mora biti izmenjeno

Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je formirana na zahtev Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja utvrdila je da treba ispraviti nedostatke u sedam od osam odobrenih udžbenika za biologiju za 8. razred osnovne škole, a koji se odnose na biološki smisao adolescencije.

Zavod će uputiti obrazloženje izdavačima Klet, Zavod za udžbenike, Eduka, Data status, Gerundijum, Vulkan izdavaštvo i Novi Logos koji su dužni da u određenom roku >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dostave zavodu ispravljen rukopis udžbenika, saopštilo je resorno ministarstvo.

Kako se navodi, stručna komisija je proverila navode koji su se čuli u javnosti, a koji se odnose na određene interpretacije u ovim udžbenicima.

Ministarstvo navodi da je u skladu sa procedurom, prethodno zatražilo i mišljenje Nacionalno prosvetnog saveta koji je potvrdio da udžbenici prate program, ali da se mora voditi računa da učenici osmog razreda nemaju potrebna predznanja iz oblasti psihologije i sociologije i da se ta znanja stiču tokom srednjeg obrazovanja.

S obzirom da ministar i ZUOV daju mišljenje na osnovu tumačenja naučnih činjenica konsultovani su i Srpsko biološko društvo, kao i sve katedre bioloških fakulteta.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je danas da je zatražio od Nacionalnog prosvetnog saveta da ponovo ispita i da stručno mišljenje o delu programa nastave i učenja biologije za osmi razred osnovne škole koji se odnosi na raznovrsnost biološke osnove pola i polnih karakteristika.

Dodao je da je Ministarstvo incijativu pokrenulo i pre patrijarhovog stava iznetog na molebanu i naglasio da ni političke stranke, ni SPC ne treba da imaju potrebu time da se bave.

"Zbog polemike koja je bila prisutna u javnosti, a odnosi se na sadržaje udžbenika biologije za osmi razred, zahtevao sam da se Nacionalni prosvetni savet ponovo izjasni i da svoju stručnu ocenu o tome da li je takav program u skladu sa naučnim teorijama koje prihvataju i po kojima rade biološki fakulteti, da li se i kroz njih odražava nacionalni interes, i pre svega, da li je to u najboljem interesu po obrazovanje naše dece", rekao je Ružić.

Kao ministarstvo imamo obavezu, za razliku od onih koji vole da takve stvari medijski upotrebe, zlouptebe, spinuju, da poštujemo zakonsku proceduru i da povedemo računa o našim učenicima kako se obrazuju iz kojih programa stiču znanja i ako ima problema da se to ispravi, rekao je ministar.

Ponovio je da je uprvo iz toga razloga zahtevao od Nacionalno prosvetnog saveta da od Biološkog društva i drugih predstavnika instiucuja donesu na nauci bazirano mišljenje i na osnovu toga je pokrenuta incijativa da se formira komisija koja ce doneti odluke i mišljenje.

Na pitanje vezano za incijativu Dveri da se ispita još osam udžbenika, rekao da ne bi želo da meša ni politku, ni SPC u funkcionisanje državnog organa.

"Sve što zaslužuje pažnju i ugrožava naš vrhovni interes vezan za decu i sadržaje koje se njima nude ćemo ispraviti ako bude potrebno", rekao je Ružić i dodao da je bilo mnogo sadržaja iz ranijih vremena o kojima je na kraju Ministarstvo davalo odluke, iako su sadžaji prolazili kroz trijažu mnogih institucija i ponekad je neka greška izašla na videlo.

To je bilo dobro, jer smo mogli da reagujemo, i sve greške koje treba ispraviti ispravićemo, a ako je to mišljenje struke i nauke", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.