Savet REM: Obustavljamo rad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Dec.2022, 21:02

Savet REM: Obustavljamo rad

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o obustavi rada te nezavisne institucije, navodeći da je "ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih", saopšteno je večeras.

Razlozi za ovu odluku su, kako se navodi u saopštenju, "brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM.

Istaknuto je da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je REM "godinama unazad izložen pritiscima dela opozicionih političkih stranaka, nezavisnih medija i dela organizacija civilnog sektora koji direktno ugrožavaju njegovu nezavisnost u radu".

"Međutim, nakon što na Konkursu dozvolu nisu dobile televizije N1 i Nova S, pritisci kojima je REM izložen mogu se uporediti sa direktnim pozivanjem na linč cele institucije i pojedinaca u njenom sastavu. Raspisivanjem konkursa za tzv. petu dozvolu, pritisci su prerasli u otvorene pretnje", tvrdi u saopštenju REM.

Navodi se kako, "bez obzira što je Zakonom zabranjen pritisak na članove Saveta i zaposlene u službama REM" u procesu odlučivanja po konkursnoj dokumentaciji "pretnje postaju sve snažnije".

"Na ulazu u zgradu zamenika predsednika Saveta REM danas je nacrtan kukasti krst, uz akronimom REM. Ista nacistička simbolika nacrtana je na istom mestu i pre nekoliko meseci. Jasno je kakvu poruku šalju ovakvi simboli", ocenjeno je u saopštenju.

Regulatorno telo za elektronske medije navodi kako "prividno prikrivene borbom za medijske slobode, crnim ekranima i crnim kukastim krstovima ispisanim na fasadama, ove kvazi-novinarske, kvazi-političke i kvazi-demokratske pošasti prizivaju duhove prošlosti, totalitarizma, jednoumlja, linča i progona".

"Ovakvi pritisci su u direktnoj suprotnosti s osnovnim demokratskim načelima, koja se zasnivaju na pretpostavci o tolerisanju različitih mišljenja i nezavisnosti institucija", navodi REM.

Istovremeno, Savet REM u saopštenju apeluje da svi politički činioci "kojima je boljitak Srbije preči od ličnih interesa stanu u odbranu nezavisnosti Regulatornog tela i da mu omoguće nesmetani rad u skladu sa zakonima Republike Srbije".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

REM doneo odluku o obustavi rada

Izvor: RTS, 08.Dec.2022

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je odluku o obustavi rada. Kako se navodi u saopštenju, razlozi za tu odluku su brojni, ali su kulminirali činjenicom da je poslednjih dana "ozbiljno ugrožena nezavisnost u radu i bezbednost članova Saveta, kao i svih zaposlenih u REM-u". ...

Nastavak na RTS...

Zekić: Ne sećam se da sam se žalila da sam ugrožena, pomešali ste me sa Jelenom Obućinom

Izvor: Danas, 09.Dec.2022, 13:34

Savet REM-a sinoć je doneo odluku o obustavi rada navodeći kao razlog pritiske i ugroženu bezbednost zaposlenih od strane nezavisnih medija, opozicionih stranaka i nevladinog sektora. Na pitanje ko ih konkretno ugrožava, predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić kaže da smo je pomešali sa nekim,...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.