Izvor: Blic, 17.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šakotin tim za Japan bolji je od Jarićevog i Stojakovićevog!

Šakotin tim za Japan bolji je od Jarićevog i Stojakovićevog!

Borislav Stanković, pionir jugoslovenske košarke, počasni generalni sekretar FIBA i najveći autoritet kojeg je igra pod obručima ikada imala, u 85. godini i dalje pleni harizmom, svežim idejama, ali i već prepoznatljivom duhovitošću.

Prilikom posete redakciji 'Blica', Stanković je u društvu Aleksandra Avakumovića, predsednika BAM međunarodne košarkaške organizacije, izneo ključne razloge >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zbog kojih se naš trofejni sport vraća na sam početak, ali i zbog čega ne ide napred tempom kojim svi očekujemo.

- Žao mi je što nikako ne možemo da se oprostimo od Jugoslavije i pored činjenice da će posle Svetskog šampionata u Japanu srpska košarka samostalno funkcionisati. Smeta mi što i dalje brojimo medalje osvajane pod imenima SFRJ, SRJ i SCG u kojoj su učestvovali i igrači iz Hrvatske, Slovenije, BiH, Makedonije i Crne Gore. Nema više smisla da se hvalimo kako smo petostruki prvaci sveta. Crna Gora će postati 213. članica FIBA, a Srbija dalje mora sama, a nespremna je. Zbog čega KSS kasni s transformacijom iz KSSCG?

- Očigledno je da počinje borba za vlast, mnogi kupuju vreme i sakupljaju sitne političke poene kako bi se što bolje pozicionirali. Umesto da okupimo naše najbolje ljude, s jasnim idejama i ciljevima, mi se svađamo i rasturamo. Krajnje je vreme da izaberemo najboljeg. Može to da bude Goran Knežević, Predrag Bojić ili neko sasvim treći, ali mora da bude najbolji! Neko ko će da radi za košarku, a ne da živi od košarke.

Imate li predlog za predsedničkog kandidata?

- Iskreno, nisam razmišljao o tome. Dobro bi bilo da to bude neko iz kluba, taj neko ne može da padne s neba. Zašto Zvezda i Partizan, recimo, ne bi dali po jednog kandidata? Želeo sam da Savez preuzmu naši doskorašnji reprezentativci, osvajači brojnih titula, ali... Posle debakla na EP, Divac je rekao: 'Teško da mogu da se angažujem, da provodim vreme u zemlji, imam druge planove.' I Đorđević je izjavio: 'Ja hoću, ja želim da pomognem, ali ću živeti u Milanu.' Danilović nije bio mnogo zainteresovan, on je drugi tip čoveka, dok Paspalja sprečavaju zdravstveni problemi. Dakle, ideja da ja budem predsednik, a oni članovi jednog jakog tima je propala. A da vi pokušate još jedanput?

- Posle svega onoga što je pratilo moju prethodnu kandidaturu? Ne, hvala. Ne vidim s kim bih mogao da radim. Znate kako sam prošao, nije mi bilo dozvoljeno da sam napravim tim stručnjaka, a nisam bio spreman da pravim kompromise. Intrige i prljave stvari ne priliče sportu, a posebno ne košarci. S druge strane, star sam i nemam snage da se borim protiv vetrenjača. Zašto su se u izbornoj kampanji plašili Borislava Stankovića?

- Zato što znaju da bih većinu - rasterao! Sve one koji vole samo da se slikaju, a da ih pritom nikada nisam video na nekoj utakmici. U čemu je najveći problem naše košarke?

- Nesreća je što nemamo dovoljno kvalitetno klupsko takmičenje, a ono mora da bude na vrhu košarkaške piramide. Prvo mora da se odigra nacionalna liga, a tek onda sve ostalo. Kod nas je obrnuto. Zar se plaše ULEB-a? Zar moraju da igraju kikiriki i lilihip kupove koje organizuju tamo neki lisci i lorbeci? Zašto bismo mi širili košarku u Sloveniji, Širokom Brijegu, a naš Čačak, naš Kragujevac, Kraljevo, da ne govorim o Vojvodini... Kako komentarišete činjenicu da sve više naših tinejdžera želi po svaku cenu u NBA ligu?

- Imali smo bezbroj sastanaka sa NBA ligom gde oni uvek peru ruke izjavama - 'zakoni SAD dozvoljavaju i mladim igračima da izaberu svoj košarkaški put, ako pokušamo da ih sprečimo, ići ćemo na sud'. Najviše što su mogli da urade jeste usvajanje pravila da igrači ispod 18 godina ne mogu u NBA. To je već nešto, iako bi nama najviše odgovarala granica od 22 godine. Drugo, mi sami moramo stvarati uslove da ti momci imaju interes da ostanu u zemlji. Nije slučajno što će Barnjani od ove sezone biti prvi Italijan u NBA, ni Španaca nema previše. Nije najcrnje što gubimo najbolje, već što nam odlaze i osrednji igrači. OK, ako Miličić ima štofa da bude NBA zvezda, recimo mu - 'sunce moje, idi tamo i zaradi milione', ali ne razumem šta će tamo neki švrćkani. Opet, kako možemo da se ljutimo na igrače koji idu u Ameriku, ako im mi ne obezbedimo uslove ovde. Ako im nudimo hiljadu evra, a tamo zarađuju 50 puta više - gde nam je ta moralna čvrstina i da mu kažemo - ne, ti ne treba tamo da ideš. Ti za ljubav prema otadžbini treba da jedeš hleb, a ne meso. Možda sam ja iz drugog sveta, ali ne mogu da shvatim kako mnogi ne žele da igraju za reprezentaciju. I kada dođu, sa sobom donesu neki nemir, revolt. Kako gledate na Šakotino podmlađivanje reprezentacije?

- Taj potez mi se veoma dopada. Naš krajnji cilj moraju biti Olimpijske igre 2008. godine. Uostalom, siguran sam da će ovaj tim biti bolji od onog u kojem bi bili Stojaković, Radmanović, Jarić... Jedini koji bi nam iz NBA jako pomogao je Nenad Krstić. Jednostavno, on nije iskvaren NBA ligom jer je tamo tek drugu sezonu.

D. J. Bužić - I. Velimirović

|

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.