S jednim napadačem ka petoj pobedi

Izvor: Politika, 08.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S jednim napadačem ka petoj pobedi

Fudbalska reprezentacija Srbije večeras u 20,15 časova (TV RTS1) dočekuje Finsku u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2008. – Selektor Havijer Klemente optimista i hvali atmosferu u nacionalnom timu

Reprezentacija Srbije večeras će sa samo jednim klasičnim napadačem pokušati da zabeleži do sada najznačajniju, petu pobedu u kvalifikacijama za Evropsko fudbalsko prvenstvo 2008. u Austriji i Švajcarskoj, a ujedno i da po peti put savlada Finsku u međusobnim mečevima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Duel, koji ima izuzetan značaj, pošto se sataju direktni konkurenti za plasman na kontinentalni šampionat, igra se na stadionu Crvene zvezde s početkom u 20,15 časova (TV RTS1).

Havijer Klemente, selektor našeg nacionalnog tima, tvrdi da nema dilema u pogledu sastava reprezentacije, kao i da ona igra bolje s jednim "špicem":

– Pred nama je veoma važna utakmica, u kojoj naravno očekujem pobedu. Dobro smo radili ovih dana, pa zato i očekujem da igramo dobro i osvojimo tri boda. Imamo više varijanti kako ćemo igrati. Žigić još nije spreman da zaigra od početka bilo bi previše riskantno ubaciti ga u sastav u ovakvom susretu. Opredelio sam se za jednog napadača, jer smo tako mnogo jači, nego kada igramo sa dvojicom. To se potvrdilo i u Belgiji.

Španac ponavlja da sve selekcije imaju iste probleme, da je sezona tek počela, da ima fudbalera koji zbog povreda i kartona ne mogu da igraju:

– Kako je nama, tako je i ostalima. Mi smo u Helsinkiju igrali dobro, u Briselu veoma loše, ali ne zbog fizičke spremnosti igrača. Izgubili smo, jer smo slabo funkcionisali na terenu. Poraz od Belgije nas primorava da večeras pobedimo Finsku. Za to je neophodno da ekipa uđe hladnih glava u meč. Znamo šta je u igri, a toga su, nadam se, svesni i mladi igrači.

Na pitanje da li Ivanović i Stepanov mogu uspešno da zamene Vidića i Krstajića, selektor je odgovorio:

– Očekujem da će obojica igrati dobro. Vama Srbima se mnogo dopada da pominjete imena i postavljate takva pitanja. Kada nema standardnih igrača normalno je da igraju mladi. Znamo da su Vidić i Krstajić uz Stankovića važni igrači za reprezentaciju. Ali, morate uvek da znate da u fudbalu ima povreda i kartona. Ključne će zameniti mlađi, koji će verovatno u budućnosti postati važni. Nećemo plakati za onim koji nisu tu. Moja dužnost nije da pričam ko nedostaje, već da kažem onima koji će igrati kako da igraju protiv Finaca. Imam veliko poverenje u njih, a siguran sam i da su oni kada smo bili svi na okupu nešto naučili od starijih igrača.

Upitan kakva je atmosfera u srpskoj selekciji, rekao je:

– Imam hendikep, jer ne govorim srpski jezik, pa ne mogu direktno i tečno da razgovaram sa igračima. Od svih klubova gde sam do sada radio možda je ovde i najbolja atmosfera. Srbi malo preuveličavaju pobede i poraze. Iznenađuje me štampa. Očekivao sam da se mnogo više govori o značaju utakmice sa Finskom, jer je ona od velikog značaja za nastavak kvalifikacija i nama i njima, pošto se sastaju dva direktna rivala. Što se tiče ambijenta jedan je od boljih.

Dejan Stanković se po pitanju večerašnjeg susreta slaže sa selektorom:

– Dokazali smo da imamo kvalitet. Uz veliko poštovanje Finaca, u meč ulazimo bez straha. Pred našom publikom siguran sam da neće biti problema.

Kapiten je o porazima nacionalnog tima, bez njega u sastavu, kazao:

– To je puka puka slučajnost. Tako se "namestilo". Niko ne može da garantuje da sam bio u Kazahstanu i Belgiji da bi rezultat bio drugačiji. Evo, sada sam tu, ako mogu da pomognem da pobedimo. Došli smo u situaciju da moramo od šest utakmica da pobedimo u pet. Mislim da je to realno. Možemo da savladamo i Fince večeras i Poljake u poslednjem meču, a odlučujuće će tada biti one tri protiv takozvanih "malih" rivala. Utakmice, koje igramo na našem stadionu, pred našim navijačima moramo da dobijemo.

--------------------------------------------------------------------------

Poljska u Portugaliji

A GRUPA – Danas: SRBIJA – Finska (20,15 č), Portugalija – Poljska (22 č), Azerbejdžan – Jermenija (ne igra se).

Tabela

Poljska

9

6

1

2

15:7

19

Finska

9

5

2

2

11:6

17

Portugalija

8

4

3

1

16:6

15

SRBIJA

8

4

2

2

12:7

14

Belgija

9

3

1

5

8:12

10

Jermenija

8

2

2

4

4:8

8

Kazahstan

9

1

3

5

6:13

6

Azerbejdžan

8

1

2

5

4:17

5

PREOSTALE UTAKMICE – 12. septembar: Finska – Poljska, Kazahstan – Belgija, Portugalija – SRBIJA, Jermenija – Azerbejdžan (ne igra se). 13. oktobar: Azerbejdžan – Portugalija, Belgija – Finska, Jermenija – SRBIJA, Poljska – Kazahstan. 17. oktobar: Kazahstan – Portugalija, Azerbejdžan – SRBIJA, Belgija – Jermenija. 17. novembar: SRBIJA – Kazahstan, Finska – Azerbejdžan, Portugalija – Jermenija, Poljska – Belgija. 21. novembar: Azerbejdžan – Belgija, SRBIJA – Poljska, Portugalija – Finska, Jermenija – Kazahstan.

OBJAŠNJENJE: Utakmice između Jermenije i Azerbejdžana odlukom Uefe se neće igrati ali će se u tabelu uneti kao da su odigrane bez ikakvih drugih podataka.

--------------------------------------------------------------------------

Nastavak borbe protiv rasizma

Fudbalski savez Srbije će i na večerašnjoj utakmici nastaviti akciju borbe protiv rasizma, nacionalizma i ksenofobije i svih ostalih pošasti. I ovog puta će navijačima biti deljeni leci sa 11 osnovnih postulata za navijanje, kao i nedavno u Belgiji. Na terenu će biti istaknuta poruka, kojom se želi da prenese svetu da Srbija, srpski narod i srpska reprezentacija ne podržavaju ova zla savremenog doba.

--------------------------------------------------------------------------

Pomoć deci bez roditelja

Na svim ulazima stadiona Crvene zvezde biće postavljeni boksovi u kojima će gledaoci moći da daju prolige za akciju koju zajedno sprovode FSS i Crveni krst. Novac prikupljen na ovaj način biće prosleđen deci, koja su u ratnim stihijama ostala bez roditelja.

--------------------------------------------------------------------------

Klemente: Dobro sam

Na pitanje kako se oseća Havijer Klemente je rekao:

– Osećam se dobro. Malo mi je neudobno, boli me, ali sam u suštini dobro. Mogu da pričam i radim.

--------------------------------------------------------------------------

Tradicija uz Srbiju

Od 1950. do danas reprezentacije Srbije (ranije Jugoslavije i Srbije i Crne Gore) i Finske su odigrale sedam mečeva. Naši su zabeležili četiri pobede, Finci dve, uz jedan remi i gol-razliku 22:10 u korist srpskog nacionalnog tima.

--------------------------------------------------------------------------

I Finci oslabljeni

Ni Roj Hodžson, selektor finske reprezentacije neće moći da računa na sve igrače. Najbolji fudbaler svih vremena ove skandinavske zemlje Jari Litmanen je već duže vremena povređen, a nedavno mu se pridružio i Mika Vajrinen. Zbog žutih kartona izostaće i do sada standardni Toni Kalio i Markus Heikinen.

--------------------------------------------------------------------------

Holanđani dele pravdu

STADION: Crvene zvezde. KAPACITET: 54.000. SUDIJA: Erik Bramhar (Holandija). POMOĆNICI: Arje Brink, Patrik Geritsen (oba Holandija). ČETVRTI SUDIJA: Bas Nijhuis (Holandija). KONTROLOR SUĐENJA UEFE: Frančesko Bjanki (Švajcarska).

SRBIJA: Stojković, Rukavina, Ivanović, Dragutinović, D. Tošić, Kovačević, Kuzmanović, Janković, Stanković, Krasić, Pantelić. SELEKTOR: Klemente.

FINSKA: Jaskelainen, Pasanen, Tihinen, Hipija, Niman, Tainio, Nurmela, Ilola, Kolka, A. Jeremenko, Johanson. SELEKTOR: Hodžson.

--------------------------------------------------------------------------

Ni poraz nije tragičan

Finska reprezentacija doputovala je juče oko podne u Beograd. Sinoć su trenirali na stadionu Crvene zvezde, a pred večerašnji meč Englez Roj Hodžson, selektor Skandinavaca, je rekao:

– Čak četiri reprezentacije iz naše grupe bore se za dva mesta. Nema lakih utakmica, što su pokazali dosadašnji rezultati. Došli smo puni samopouzdanja i nadam se povoljnom ishodu. Žao mi je što je srpski selektor povređen. To je naša šansa, iako je on odličan trener.

Na pitanje da li će biti zadovoljan ako njegovi izabranici osvoje bod je odgovorio:

– To zavisi kakva će biti utakmica. Ako Srbija bude dominirala i stvarala šanse hoću, u suprotnom ukoliko mi budemo bolji neću.

Hodžson je istakao da su obe reprezentacije dobre i dodao:

– Srpski fudbaleri igraju u najjačim ligama i najjačim klubovima. To iziskuje respekt. Tehnički su doterani. Pred Finskom je veoma teška utakmica. Međutim, ne znači da je onaj ko večeras izgubi "otpao". Ima još da se igra i ovo je samo jedan od značajnih duela. Portugalija je i dalje favorit broj jedan, Srbija dva, dok su Poljska i Finska tek na trećem mestu.

Sami Hipija, fudbaler Liverpula i kapiten finskog nacionalnog tima, je kazao:

– Očekuje nas veoma važna utakmica. Srbija je favorit. Nadam se da dobroj igri naše selekcije. U karijeri sam igrao protiv dosta igrača, kao što je Žigić, koji uvek žele da ostave dobar utisak. Ulazim u meč maksimalno spreman i motivisan i ne razmišljam protiv kog igrača ću igrati.

Đ. Smiljanić

[objavljeno: 08.09.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.