Ružić: Onlajn nastava nije kao rad u učionici, ali nije ni novotarija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 19:14

Ružić: Onlajn nastava nije kao rad u učionici, ali nije ni novotarija

Naš obrazovni sistem je pokazao visok stepen adaptabilnosti i vitalnosti. Svakodnevno dobijamo podatke koliko ima zaraženih u prosveti i to uopšte nije tajna. Ne treba izazivati paniku, to nisu brojke od desetina hiljada zaraženih. U sistemu od predškolskih ustanova, osnovnih škola, srednjih škola i fakulteta ima oko 150.000 zaposlenih, a procenat zaraženih se kreće od 3,5 do 3,8. U predškolskim ustanovama to je 0,04 odsto. Neki plafon, dakle, ide do 4 odsto u celom sistemu vaspitno-obrazovnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rada i to uopšte nije alarmantno, ali jeste problem, zbog čega mi dugujemo zahvalnost, zbog te posvećenosti, i nastavnom i vannastavnom osoblju, kao i vaspitačicama, izjavio je prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić.

Ružić je, gostujući u emisiji Pravi ugao Radio-televizije Vojvodine, ponovio da opcija zatvaranja škola ne postoji te da se ne slaže sa tvrdnjama koje prelazak na onlajn nastavu poistovećuju sa suštinskim zatvaranjem škola.

"To je pojednostavljeno tumačenje koje izaziva nepotrebnu manipulaciju jovnošću. Nema zatvaranja škola, nema lokdauna u vaspitno-obrazovnbom procesu. Doneli smo odluku o prelasku na onlajn nastavu na osnovu preporuke medicinskog dela Kriznog štaba.

Ružić je naglasio da nastava na daljinu nije novotarija, da je postojala i u vreme vanrednog stanja, te da sve platforme koje se koriste, a to je 80 odsto Gugl Klasrum i oko 10 odsto Majkrosoft Tims, jesu alati koji se koriste da bi vaspitno obrazovni proces trajao, a ne da bi stao.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.