Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti u selima 38,3 odsto

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Feb.2022, 17:16

Rizik od siromaštva i socijalne isključenosti u selima 38,3 odsto

U seoskim naseljima živi 38,8 odsto stanovnika Srbije, a stopa rizika od siromaštva i socijalne isključenosti kod njih je 38,3 procenata, navodi se u publikaciji iz serije "Ne izostaviti nikoga iz razvoja!" koju je objavio Republički zavod za statistiku. U dokumentu sačinjenom radi prikaza stanja u ostvarivanju Ciljeva održivog razvoja u Srbiji navodi se da je ista stopa rizika kod stanovnika gradskih naselja 24,2 odsto.

Kako se navodi, stopa zaostajanja u rastu dece do pet >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << godina izraženija je u gradskim naseljima (5,9 odsto), nego u seoskim naseljima (4,9 procenata), dok je stopa gojaznosti za trećinu veća kod gradske dece.

Rad dece starosti od pet do 17 godina češći je u seoskim naseljima - 14,9 odsto dece, dok u gradovima taj procenat iznosi 5,8 odsto.

Razlika selo - grad u Srbiji je analizirana i po pitanju planiranja porodice uz upotrebu moderne kontracepcije i u gradovima je koristi trećina, a na selu četina stanovnika.

Navodi se i da je u selima 11 odsto žena starosti 20-24 godine u brak ili vanbračnu zajednicu prvi put stupilo pre 18. godine, što je četiri puta više od prošeka u gradskim naseljima.

U gradovima je izraženije i prisustvo iskustva diskriminacije među ženama od 15 do 49 godina, koje ima svaka 12. žena, a na selu svaka 20. žena.

Ukupna zaposlenost lica starijih od 15 godina neznatno je veća u selima i iznosi gotovo 52 odsto, dok je u gradovima za pet procenata manja.

U posedovanju internet priključka u domaćinstvima sa 85,6 odsto prednjači grad u odnosu na seoskih 74,7 odsto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.