Recept za sve modele igre

Izvor: Politika, 25.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Recept za sve modele igre

Anja Spasojević, odbojkašica bez koje je naša reprezentacija nezamisliva, smatra da do uspeha može da se stigne ako se protivniku izbije njegovo najjače oružje i nametne igra koju mu ne odgovara

Odbojkašice su sjajnim igrama na Svetskom prvenstvu u Japanu postale naše miljenice. Tada smo (31. oktobar – 16. novembar prošle godine) verovatno prvi put zbog ženskog sporta ustajali u gluvo doba noći i dočekivali svitanje uz televizijske prenose. Ali, srce nam je potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bilo puno celog dana. SCG, kako se tada zvala naša reprezentacija oduševljavala je iz utakmice u utakmicu: Italija 3:1, Kuba 3:1, Peru 3:2, Egipat 3:0, Turska 3:0, Južna Koreja 3:0, Poljska 3:0, Japan 2:3, Tajvan 3:2, Brazil 1:3 i Italija 3:0.

Pred Srbijom su kvalifikacije za Veliku nagradu u Turskoj (3-9. septembar), a potom Evropsko prvenstvo u Belgiji i Luksemburgu (20-30. septembar). Na njemu može da se dobije uput na Svetski kup u Japanu (2-16. novembar), a tamo i da se izvadi olimpijska viza za Peking (8-24. avgust iduće godine).

Onima kojima je iskreno stalo do nekog sporta uvek je drago kad se među stare šampione pojavi sveža krv. Ali, to kratko traje. Favoriti žele da se otarase novog konkurenta, a za ostale je on motiv za dokazivanje.

– Ne možemo da odemo na Evropsko prvenstvo, pa šta uradimo. U Japanu smo igrale, može se reći, za sebe, a sada imamo obavezu više: ne smemo da razočaramo ljude, koji veruju u nas i koji će navijati za nas. Uspele smo da podignemo žensku odbojku i ne smemo da dopustimo da sjaj bronzane medalje sa Svetskog prvenstva brzo izbledi, – kaže Anja Spasojević, bez koje je naša reprezentacija prosto nezamisliva. – Cilj nam je najviši plasman, a medalju niko ne može da obeća. Ono što moramo da pružimo je lepa i savremena igra, kao u Japanu.

Rukovodstvo saveza na čelu s Aleksandrom Boričićem je još pre nekoliko godina najavljivalo da će doći zlatno doba naše ženske odbojke. Sava Grozdanović, jedan od onih koji su udarili čvrste temelje tog sporta kod nas, čak smatra da ćemo se uskoro ponositi upravo odbojkašicama, jer će one da preuzmu štafetu od odbojkaša i da vladaju svetom kao što su oni doskora.

Iako nam je ekipa mlada (Anja Spasojević je s 24 godine jedna od najiskusnijih) selektor Zoran Terzić pokušava da pravovremnim uvođenjem još mlađih igračica proširi broj onih koje mogu da podnesu teret najtežih utakmica, a i da neizbežna smena generacija, kad za nju dođe vreme, ne bude bolna. Do prošlogodišnjeg Svetskog prvenstva naša ženska odbojka je imala samo jednu medalju – bronzu s Evropskog prvenstva u Parizu 1951. Na pitanje kako bi moglo da se dođe do još jedne evropske medalje Anja Spasojević je dala ovakav recept:

– Mislim da ne možemo da govorimo o nekoj našoj igri, nego da je najvažnije da se prilagođavamo svakom protivniku. Treba da budemo toliko univerzalna ekipa da onome kome je najjače oružje blok nametnemo potpuno drugačiju igru, znači dobar prijem i igra preko krajeva. I obrnuto. Zbog toga što se nismo prilagodile igri protivnika namučile smo se na Svetskom prvenstvu protiv Kineskog Tajpeha.

Naše odbojkašice će sutra u Bansko (Bugarska) na bazične pripreme. Po povratku sledi rad u Beogradu, pa provera forme u Nemačkoj. U Ankari, u kvalifikacijama za Veliku nagradu, protivnici će biti Turska, Italija i Azerbejdžan, a u Haseltu, na Evropskom prvenstvu, Slovačka, Holandija i Belgija.

I. Cvetković

[objavljeno: 25.07.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.