Izvor: RTS, 27.Maj.2022, 13:35

Prstenje koje Evroligu znači – Zvezda i Partizan u borbi za ABA trofej

Košarkaši Crvene zvezde i Partizana igraju finalnu seriju ABA lige, a pobednik će, osim slave i šampionskog pehara, kao nagradu dobiti plasman u Evroligu. Deluje da dva najveća srpska kluba odavno nisu imala ovako kvalitetne sastave, predvođene sjajnim košarkaškim stručnjacima – Dejanom Radonjićem i Željkom Obradovićem. Finale se igra u tri dobijene utakmice, a prednost domaćeg terena imaju crveno-beli, koji će ugostiti večitog rivala u prva dva susreta. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
U iščekivanju odluke Evrolige ko će naredne sezone nastupati u eliti, odnosno ko će dobiti specijalnu pozivnicu i (gotovo sigurno) zameniti ruske klubove među 18 najboljih timova Starog kontinenta, beogradski večiti rivali bore se za titulu u regionu.
U Srbiji se, bez konkurencije, igra kvalitetnija košarka nego u ostalim zemljama bivše nam Jugoslavije, to su potvrdili Crvena zvezda i Partizan plasmanom se u veliko finale ABA lige, a na tom putu stradali su najbolji timovi iz Crne Gore i Slovenije.

Nekako se već na početku sezone moglo naslutiti da će baš dve beogradske ekipe u međusobnom duelu odlučivati ko će biti šampion regionalnog takmičenja, istovremeno i ko će predstavljati region u Evroligi naredne sezone.
Kako stvari sada stoje, a teško da će biti promena (iako Evroligi ne treba slepo verovati), samo šampion ABA lige ima zagarantovanu specijalnu pozivnicu za nastup u eliti.
Međutim, uveliko se nagađa ko bi mogao da zameni tri ruska kluba, koja imaju minimalne šanse da i dogodine zaigraju protiv najboljih evropskih ekipa, a jedan od najozbiljnijih kandidata je upravo ekipa koja će biti poražena u finalu ABA takmičenja.
Treneri dve ekipe jasni su u svojim namerama da nema utešnih nagrada i da je cela sezona napornog rada usmerena ka samo jednom cilju – osvajanju šampionskog pehara u regionalnoj ligi.
Crveno-beli brane trofej osvojen prošle sezone, bili su najbolji tim ligaškog dela takmičenja, što ih čini blagim favoritima u finalu.
Pored toga, Dejan Radonjić na okupu ima iskusan tim, sa velikim brojem evroligaških sezona u nogama i rukama, a velika prednost tima sa Malog Kalemegdana je uigranost.
Amerikanci Holins i Vajt, kao i Nikola Ivanović, jedini su igrači koji nisu već igrali u sistemu crnogorskog stručnjaka, dok su se Kalinić, Mitrović, pa i Volters brzo navikli na zahteve trenera crveno-belih.
Nikola Kalinić je proglašen za najboljeg igrača takmičenja i glavna je pokretačka snaga ekipe kojoj je jedan od glavnih kvaliteta i duga klupa.
Zvezda i Radonjić znaju kako se osvajaju trofeji, favoriti su u duelu sa večitim rivalom, a veliku podršku imaće sa tribina, pošto će crveno-beli u prva dva duela finalne serije biti domaćini.

Naravno da i Željko Obradović zna kako se uzimaju trofeji, pošto je sa devet titula šampiona Evrope sigurno najbolji evropski trener (možda i šire), a upravo je Žoc glavna uzdanica navijača Partizana.
Iskusni stručnjak za kratko vreme sklopio je respektabilan sastav – kombinaciju evroligaškog iskustva i mladosti, koja je istovremeno zalog za budućnost.
Kevin Panter i Zek Ledej prošle sezone igrali su na Završnom turniru Evrolige, a ove će se u crno-belom dresu boriti da vrate svoj klub u elitu prvi put posle (sada već davne) 2014. godine.
Amerikanci su u polufinalnim duelima protiv Budućnosti pokazali sav svoj raskošni kvalitet, dok se navijači Partizana nadaju da će još dugo bodriti mlade perspektivne snage u likovima Madara, Smailagića, Koprivice...
I Partizan i Zvezda ne mogu biti zadovoljni rezultatima ostvarenim u Evropi ove sezone - crveno-beli nisu uspeli da se plasiraju među osam najboljih ekipa na Starom kontinentu, dok su crno-beli zaustavljeni u osmini finala Evrokupa, iako su važili za jednog od favorita za osvajanje trofeja.
Upravo gorak evropski ukus daje dodatnu motivaciju i jednima i drugima da u regionalnom finalu daju svoj maksimum i dođu do najvažnijeg trofeja u sezoni.
Zvezda je uspešnija u međusobnim duelima ove sezone. Obe ekipe slavile su pred svojim navijačima u ABA ligi, i to prilično ubedljivo, dok su crveno-beli u direktnom okršaju osvojili prvi trofej u sezoni – Kup Radivoja Koraća.
Sada je na redu nova serija okršaja, a pravi ljubitelji košarke nadaju se da će nam večiti rivali priuštiti pravi spektakl, a da ćemo ime šampiona saznati posle pet uzbudljivih i neizvesnih mečeva.
Srbija je zemlja košarke, na beogradskim večitim rivalima je da tu frazu opravdaju svojim igrama, ali i ponašanjem na terenu i tribinama.
Pa, neka pobedi košarka...
Pogledaj vesti o: Večiti derbi,   Zvezda - Partizan,   Crvena Zvezda

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.