Priveden trener PSŽ-a – nije hteo muslimane i tamnopute u timu

Izvor: B92, 30.Jun.2023, 13:29

Priveden trener PSŽ-a – nije hteo muslimane i tamnopute u timu

Trener PSŽ- Kristog Galtije priveden je u petak ujutro u Nici zajedno sa svojim sinom.

Kako prenose tamošni mediji. razlog je istraga zbog rasne dikriminacije iz perioda dok je Galtije bio trener Nice.

Sve je počelo od mejla bivšeg sportskog direktora Nice Žilijena Furnijea upućenog Dejvidu Brejlsdorfu, a u kom je optužio Galtijea da u svom timu ne želi muslimane i tamnopute igrače. Upravo je po Furnijeovoj prijavi i priveden.

Galtije je od starta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << negirao tu krivicu, a u pritvoru može da bude zadržan najdalje 48 časova nakon čega će biti poznata njegova dalja sudbina.

Podsetimo, njegov sin Džon Valović Galtije je bio taj koji je prvi predočio Furnijeu stav svog oca.

"On mi je situaciju obrazložio rekavši: 'Žilijen, ne funckioniše. Ne shvataš, otac je juče bio u suzama'. Pitao sam ga o čemu se radi i objasnio mi je: 'Ovaj tim ne odražava njega i ne možemo ovako da nastavimo'. Zamolio sam ga da mi obrazloži dodatno da bih razumeo, a on mi je rekao: ‘Sastavio si tim ološa‘.

Šokiran tim komentarima, pokušavajući da ih sagledam, pitao sam ga da bude precizniji i on je dodao. 'Tu su samo crnci, pola tima je petkom po podne u džamiji'. Nastavio je rekavši da je to bio jedan od razloga zašto moraju da kupe njegovog igrača, Žordana Ferija, sve da bi zadovoljili oca (Kristof Galtije me je i pre toga, mnogo puta, i pre i posle ovog sastanka, molio da uradimo sve moguće kako bismo doveli Žordana Ferija.

Kada je njegov sin/menadžer otišao, prepričao sam mu razgovor i pitao ga da li je sve ovo tačno. On mi je rekao da moram da u vidu imam 'realnost grada' i da ne smemo da u timu imamo toliko crnaca i muslimana. Rekao mi je: 'Sinoć sam bio u restoranu i svi su mi prilazili da mi kažu da imao previše crnaca'. Onda je dodao: 'Žilijen, moraš da shvatiš u kakvom smo gradu, mi smo u gradu (bivšeg gradonačelnika) Žaka Medesana. Naš tim ne odražava ono što narod želi, niti odražava mene. Nije tu bilo sportskih argumenata, samo priče o religiji i boji kože.

Nedelje pred Ramadan su za Kristofa Galtijea bila prilika da počne konstantno da se žali zbog toga 'što imamo previše muslimana' u timu, sve vreme krijući se iza lažnog argumenta da ramadanski post nije komptatibilan sa vrhunskim sportom. Mnogo puta je izražavao svoje frustracije i morao sam zvanično da intervenišem da pokušam da prekinem takvo ponašanje. Organizovao sam sastanak sa njim 31. marta kako bismo počeli sa pripremom tima za sezonu 2022/2023 i kako bih saznao koje igrače ne želi u timu za sledeću takmičarsku godinu", stajalo je u pomenutom mejlu između ostalog.

kako prenosi "RMC", najverojatnija kazna za Galtiejea je tri godine zatvora i 45.000 evra novčane kazne, ukoliko se dokaže da je kriv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.