Izvor: RTS, 25.Nov.2020, 18:38

Preminuo Dijego Maradona

Jedan od najboljih fudbalera svih vremena, Dijego Armando Maradona, preminuo je u 61. godini.
Argentinski mediji, Klarin i Ole, preneli su da je Maradona doživeo srčani udar, a potom da je preminuo.

Maradona je početkom meseca primljen u bolnicu u La Plati, samo tri dana nakon 60. rođendana.
"El Pibe" je podvrgnut operaciji krvnog ugruška koji se nalazio blizu mozga, a, iako je operacija bila uspešna, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bio je pod nadzorom lekara. 

Maradona, kojeg mnogi smatraju najvećim fudbalerom u istoriji, seniorsku karijeru je započeo u Argentinos juniorsima, odakle odlazi u Boku.
Potom se otisnuo u Evropu, gde je prvo igrao za Barselonu, a potom prelazi u Napoli, gde je proveo najlepše igračke dane i gde se i danas smatra božanstvom.

Nakon Italije, njegova karijera kreće (munjevito) silaznom putanjom zahvaljujući njegovom slobodnom duhu i nimalo profesionalnom načinu života.
Seli se u Sevilju, a zatim se vraća kući, gde je igrao za Njuels, a karijeru završio u svojoj Boki. 
Još od igračkih dana je imao problema sa drogom, kilažom i alkoholom. U bolnici je bio 2007. godine zbog hepatitisa, mediji su ga tada tri puta proglasili mrtvim.
Argentinu je vodio do titule svetskog šampiona 1986. godine, a na tom turniru se dogodila i "božja ruka", verovatno najpoznatiji gol u istoriji fudbala.

Maradona je "gaučose" predvodio kao selektor na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2010. godine. 
Publika u tadašnjoj Jugoslaviji imala je priliku da gleda Maradonu 1982. godine, kada je Crvena zvezda na prepunoj "beogradskoj Marakani" ugostila Barselonu u prvom meču drugog kola Kupa pobednika kupova.
Maradonin gol, lob sa dvadesetak metara, preko Aleksandra Dike Stojanovića, jedan je od najlepših golova viđenih na ovim prostorima, a beogradska publika je ovacijama pozdravila trenutak magije "El Pibea". 

Ljubitelji Dijega Maradone osnovali su "njegovu" crkvu u Rosariju, gde se vreme meri od Maradoninog rođenja.
Maradona je zračio na svakom koraku, a svaki korak na fudbalskom terenu bio je jedinstven. Bilo da je reč o utakmici četvrtfinala Svetskog prvenstva, ili o običnom zagrevanju pred meč
Sadašnji i nekadašnji fudbalski velikani putem društvenih mreža opraštaju se "El Pibea".
Od Maradone se opraštaju i brojni sportisti, pevači, reditelji, poznate i nepoznate linosti čije je živote Argentinac na neki način dotakao.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Preminuo Diego Armando Maradona

Izvor: Vostok.rs, 25.Nov.2020

Legenda argentinskog fudbala i pobednik Svetskog prvenstva 1986. godine, Diego Armando Maradona, preminuo je u svom domu Tigreu nakon što je imao srčani udar, prenose argentinski mediji. Maradona koji je najbolje od igračkih dana proveo u Napoliju, a neko vreme i u Barseloni, preminuo je u gradu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.