Predsednik Uzbekistana uveo vanredno stanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jul.2022, 23:57

Predsednik Uzbekistana uveo vanredno stanje

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev uveo je vanredno stanje u trajanju od 3. jula do 2. avgusta ove godine u regionu Karakalpakstana, u kojem je došlo do nemira, izjavio je danas portparol predsednika Šerzod Asadov.

"Ukazom predsednika, u Republici Karakalpakstan uvedeno je vanredno stanje u trajanju od 00:01 časova 3. jula 2022. do 00:00 časova 2. avgusta 2022. godine, a radi bezbednosti građana, zaštite njihovih prava i sloboda i uspostavljanja reda i mira", napisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je on na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

U uzbekistanskoj autonomnoj republici Karakalpakstan održan je redak javni protest zbog planirane ustavne reforme koja bi promenila njen status, saopštile su ranije danas vlasti Uzbekistana, prenosi Rojters.

Karakalpakstan, koji se nalazi u severozapadnom Uzbekistanu, dom je Karakalpaka, posebne etničke manjinske grupe sa sopstvenim jezikom, a sadašnji uzbekistanski ustav opisuje ga kao suverenu republiku u Uzbekistanu koja ima pravo da se otcepi održavanjem referenduma, navodi britanska agencija.

U novoj verziji ustava, o kojoj Uzbekistan planira da održi referendum u narednim mesecima, više se ne bi pominjali suverenitet Karakalpakstana ili njegovo pravo na secesiju.

Prema Ministarstvu saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Uzbekistana, grupa stanovnika Karakalpakstana „koja ne razume ustavne reforme“ prošetala je glavnim gradom Nukusom i održala miting na centralnoj gradskoj pijaci, prenosi Rojters.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsednik Uzbekistana uveo vanredno stanje

Izvor: RTS, 03.Jul.2022, 00:12

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev uveo je vanredno stanje u trajanju od 3. jula do 2. avgusta u regionu Karakalpakstana, u kojem je došlo do nemira, izjavio je portparol predsednika Šerzod Asadov. . "Ukazom predsednika, u Republici Karakalpakstan uvedeno je vanredno...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.