Читај ми!

Predsednik Uzbekistana uveo vanredno stanje

Predsednik Uzbekistana Šavkat Mirzijojev uveo je vanredno stanje u trajanju od 3. jula do 2. avgusta u regionu Karakalpakstana, u kojem je došlo do nemira, izjavio je portparol predsednika Šerzod Asadov.

"Ukazom predsednika, u Republici Karakalpakstan uvedeno je vanredno stanje u trajanju od 00:01 časova 3. jula 2022. do 00:00 časova 2. avgusta 2022. godine, a radi bezbednosti građana, zaštite njihovih prava i sloboda i uspostavljanja reda i mira ", napisao je na svom Telegram kanalu, prenosi TAS.

U uzbekistanskoj autonomnoj republici Karakalpakstan održan je redak javni protest zbog planirane ustavne reforme koja bi promenila njen status, saopštile su prethodno vlasti Uzbekistana, prenosi Rojters.

Karakalpakstan, koji se nalazi u severozapadnom Uzbekistanu, dom je Karakalpaka, posebne etničke manjinske grupe sa sopstvenim jezikom, a sadašnji uzbekistanski ustav opisuje ga kao suverenu republiku u Uzbekistanu koja ima pravo da se otcepi održavanjem referenduma, navodi britanska agencija.

Rojters navodi da u novoj verziji ustava, o kojoj Uzbekistan planira da održi referendum u narednim mesecima, više se ne bi pominjali suverenitet Karakalpakstana ili njegovo pravo na secesiju.

Prema saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Uzbekistana, grupa stanovnika Karakalpakstana prošetala je glavnim gradom Nukusom i održala miting na centralnoj gradskoj pijaci.

Kako navodi Rojters, prema saopštenju kancelarije predsednika, Mirzijojev je rekao tokom posete Karakalpakstanu da promene u pogledu njenog statusa moraju biti izbačene iz predložene reforme.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво