Potpisani ugovori sa 21 opštinom o energetskoj efikasnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2021, 15:23

Potpisani ugovori sa 21 opštinom o energetskoj efikasnosti

Potpredsednica vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je danas ugovore predsednicima odnosno gradonačelnicima 21 opštine i grada za projekte unapređenja energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja.

Ukupna vrednost ove investicije je 510 miliona dinara, od čega je iz budžetskog fonda obezbeđeno 290 miliona dinara a 220 miliona obezbedile su same lokalne samouprave.

Mihajlović je naglasila da je energetska efikasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jedan od naših nacionalnih prioriteta i da je ona za Vladu Srbije jednako važna kao što je recimo izgradnja hidroelektrane ili solarne elektrane.

Prema njenim rečima, realizacijom odobrenih projekata, uštedeće se oko sedam miliona kilovat-časova električne energije, sačuvaće se životna sredina jer u vazduh neće biti emitovano oko 3.000 tona ugljen-dioksida.

"Više od 4000 dece u vrtićima, osnovnim i srednjim školama imaće prijatniji boravak tamo, kao i zaposleni u školama, domovima zdravlja, opštinama, koje su prošle na konkursu. U njima zimi neće biti hladno a leti pretoplo, dok će računi za struju i grejanje biti manji", istakla je Mihajlović.

Naglasila je da će Ministarstvo rudarstva i energetike u junu preko uprave za energetsku efikasnost započeti realizaciju još jednog veoma važnog projekta a to je projekat zamene stolarije, kao pomoć građanima, odnosno individualnim domaćinstvima ali i privredi da budu energetski efikasni.

"Da ne budemo prva zemlja koja troši preko četiri puta više energije po jedinici društvenog proizvoda nego bilo koja druga zemlja u Evropi. Da ne bacamo kroz prozor proizvodnju jedne elektrane godišnje, kao što sada radimo", rekla je ministarka.

Da ne bi bilo tako i da bismo životnu sredinu učinili boljom i uštedeli energiju, uskoro se završava javni poziv na kome će učestvovati jedinice lokalne samouprave a kasnije i građani.

"Ugovori za objekte od javnog značaja su potpisani, jedinice lokalne samouprave sada nastavljaju da ih realizuju i nadam se da će većina projekata već do nove grejne sezone biti završena", istakla je Zorana Mihajlović.

Upravo su vrtići i škole, objekti sa kojima je konkurisalo najviše lokalnih samouoprava a oni prednjače i u visini izdvojenog novca, jer je za vrtiće izdvojeno 110,8 miliona dinara, za osnovne škole 229 miliona, za srednje škole 24,7 miliona.

Sledeći su zgrade opština, domova zdravlja, domova kulture, dok su Blace i Krupanj konkurisali za projekte javnog osvetljenja.

Predsednici opština su nakon dobijanja ugovora istakli zahvalnost na pomoći u rešavanju za njih važnih problema na lokalu.

Predsednik opštine Vladičin Han Goran Mladenović je rekao da će realizacijom projekta koji je dobila ova opština biti zamenjeni krov, fasada i stolarija zgrade opštinske uprave i da će se sa grejanja na struju preći na grejanje peletom.

Na grejanje peletom preći će i zdravstvena stanica doma zdravlja u Donjem Milanovcu, sa 7.000 zdravstvenih kartona, što će prema rečima predsednika opštine Majdanpek Dragana Popovića smanjiti emisiju štetnih gasova.

To je veoma važno, budući da se Donji Milanovac nalazi u Nacionalnom parku Đerdap.

Opština Šid će uz pomoć budžetskih sredstava izgraditi kolektore na predškolskoj ustanovi a predsednik opštine Šid Zoran Semenović je istakao da je energetska efikasnost naša budućnost i da će se opština koju vodi truditi da se sva deca u vrtićiami školama osećaju prijatno.

Predsednik opštine Velika Plana Igor Matković, je primetio da su ugovore dobile opštine iz raznih krajeva Srbije, što, kako je rekao, pokazuje da se vodi računa o ravnomernom razvoju zemlje.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je navela da su dve niške gradske opštine, Pantelej i Crveni krst dobile priliku da posle gotovo više od 30 godina rekonstruišu dve škole, jednu srednju i jednu osnovnu koje trenutno pohađa oko 1500 đaka.

Prema njenim rečima, Niš će godišnje zahvaljujući ovom projektu uštedeti oko četiri miiliona dinara za energente.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.