Izvor: RTS, 19.Maj.2021, 20:22

Energetska efikasnost zgrada štedi novac i unapređuje rad lokalnih samouprava

U energetsku efikasnost 21 opština i grad uložiće više od pola milijarde dinara. Više od polovine tih sredstava subvencioniše se iz budžetskog fonda Ministarstva enegetike. Taj posao lokalnim samoupravama donosi i energetsku, i ekološku i ekonomsku korist.
Lokalne samouprave čiji su projekti prošli na konkursu, energetski će unaprediti škole, vrtiće, bolnice, javne zgrade i domove kulture. Novac će iskoristiti za kupovinu nove stolarije, izolacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << zidova i krova, i za zamenu kotlova i javne rasvete.

"Radi se o zdravstvenoj stanici u Donjem Milanovcu koji ima sedam hiljada kartona. Radi se o zameni kotlova sa uglja na pelet, znači idemo na energetsku efikasnost da smanjimo emisiju štetnih gasova", kaže predsednik Opštine Majdanpek Dragan Popović.
Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kaže da će gradska opština Pantelej i gradska opština Crveni krst dobiti priliku da posle više od 30 godina rekonstruišu dve škole: jednu srednju i jednu osnovnu koju pohađa oko 1.500 đaka.
"Grad će na godišnjem nivou, zahvaljujući ovom projektu, uštedeti za energente četiri miliona dinara", kaže gradonačelnica Niša.
Nadležni pozivaju i druge lokalne samouprave da pripreme projekte i konkurišu.
"Mi ćemo uštedeti, odnosno nećemo emitovati u atmosferu 3.000 tona ugljen-dioksida, kada budemo realizovali ove projekte. Uštedećemo blizu sedam miliona kilovat-časova struje, uštedećemo onu energiju koja se potroši oko 650 domaćinstva negde prosečne veličine. Dakle ovi projekti omogućavaju jedan viši kvalitet života", objašnjava ministarka energetike Zorana Mihajlović.
Pored opština, na pomoć države prvi put mogu da računaju i građani, i to preko Uprave za energetsku efikasnost, koja će biti u funkciji od idućeg meseca. Konkurs za lokalne samouprave završava se u petak, a za građane da zamene stolariju, biće otvoren u julu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.