Počinju istorijske kvalifikacije za Evrobasket – FIBA dočekala evroligaše

Izvor: B92, 21.Feb.2024, 15:47

Počinju istorijske kvalifikacije za Evrobasket – FIBA dočekala evroligaše

Posle šet meseci od završetka Mundobasketa, ponovo je vreme za FIBA takmičenje i kvalifikacije za Evrobasket 2025. godine.

U četvrtak nas očekuje početak nove etape u borbi za odlazak na Evropsko prvenstvo, a ovaj put na FIBA prozoru, koji startuje u februaru, imaćemo priliku da gledamo i najbolje košarkaške iz Evrolige u nacionalnim dresovima.

Do ove promene došlo je nakon dogovora FIBA i Evrolige u vezi sa kalendarom takmičenja i sada neće biti preklapanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << utakmica reprezentacija i klubova tokom sezone 2023/24.

U elitnom klupskom takmičenju je pauza, a 32 reprezentacije od 22. februara kreću u pohod na Evrobasket, koji će 2025. godine organizovati Kipar, Poljska, Finska i Letonija.

Kvalifikacije za EP igraće se igrati u tri perioda od 22. do 26. februara 2024, drugi prozor je 18-26. novembra, a poslednji od 17. do 25. februara naredne godine.

U sklopu svakog prozora, svaki nacionalni tim imaće po dve utakmice, a iz ukupno osam kvalifikacionih grupa finalnu rundu izboriće po tri najbolje plasirana tima iz svake grupe, osim onih u kojima su su domaćini Evrobasketa 2025.

U grupama u kojima su zemlje organizatori (Kipar, Finska, Poljska i Letonija), domaćin i druga dva najbolje rangirana tima će se kvalifikovati.

Šansu za odlazak na EP tražiće Slovenija, Ukrajina, Izrael, Portugal (grupa A), Italija, Turska, Mađarska, Island (grupa B), Španija, Letonija (D), Belgija, Slovačka (grupa C), Nemačka, Crna Gora, Bugarska, Švedska (grupa), Francuska, Hrvatska, Kipar (D), BiH (grupa E), Grčka, Češka, Holandija, Velika Britanija (grupa F), Srbija, Finska (D), Gruzija, Danska (grupa G), Litvanija, Poljska (D), Estonija i Severna Makedonija (grupa H).

Titulu prvaka Evrope iz 2022. godine brani Španija, Francuka je bila vicešampion, dok je bronza pripala Nemcima.

Od četvrtka do ponedeljka biće odigrane 32 utakmice širom Strog kontinenta, a domaću publiku najviše interesuje start košarkaša Srbije, koji u ovaj prozor ulaze kao aktuelni vicešampioni.

Ekipa Svetislava Pešića prvi meč kvalifikacija igra u petak protiv Finske od 20 sati u hali "Aleksandar Nikolić", dok će u ponedaljak biti gost Gruziji.

Dva najveća favorita u grupi G igraće u Beogradu na početku svoje kvalifikacione kampanje, a domaći tim trebalo bi da ima veliku podršku navijača, a ujedno i da proslavi i drugo mesto na SP iz Manile.

Pored meča Srbije, u prvom prozoru očekuje nas niz uzbudljivih utakmica. Čeka se i start Nemačke, koja igra svoju prvu zvaničnu utakmicu kao aktuelni svetski šampioni, kao meč Španije, branioca evropskog zlata, u čijem timu će biti i povratnik u košarku - Riki Rubio.

Veliku draž ovim kvalifikacijama daje činjenica da će košarkaši iz Evrolige moći da se bore za nacionalni grb, što garantuje veoma dobru košarku i veliku borbu.

Okršaj koji privlači pažnju u ovom februarskom prozoru jeste susret Nemačke i Crne Gore, koji se igra u Ludvisburgu u petak od 19.30.

Reprezentacija Nemačka će odigrati svoju prvu zvaničnu FIBA utakmic nakon što je osvojila istroijsko zlato na SP u Manili. Atmosfera u Ludvigsburgu će nesumnjivo biti na visokom nivou jer će domaći navijači dobiti priliku da dočekaju i nagrade heroje sa Filipina.

Sa druge strane, košarkaši Crne Gore u duel grupe D da dobrom istorijom protiv Nemačke u kvalifikacijama za Evrobasket, pošto su dva puta slavili u borbi za plasman na EP 2022.

U Saragosi aktuelni šampion Evrope kreće od Letonije, domaćina narednog EP, sa željom da se osveti batičkoj selekciji za poraz na SP prošle godine.

Letonija je na Mundobasketu pobedila Špance 74:69 i tako ih onemogućila da se plasiraju u četvrtfinale planetarne smotre prvi put od 1994. godine, ali i da brane zlato osvojeno 2019. godine.

U četvrtak će zanimljivo biti i u Pezaru od 20.30, gde Italija dočekuje Tursku, a to će biti meč dve ekipe koje su glavni pretendenti za najbolji plasman u grupi B.

Tim Đanmarka Poceka okuplja se prvi put posle četvrtfinala Svetskog prvenstva, ali i nakon odlaska Điđija Datomea u penziju, pa je ovo dobra šansa za novu generaciju da napravi korak napred.

Turska nije propustila Evrobasket od 1991. godine, ali je ekipa Ergina Atamana propustila takmičenje na prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu.

Grčka nije propustila Evrobasket od 1985. godine, Češka nije uspela da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo minule godine i želeće da postavi temelje za svoj peti uzastopni nastup na Evrobasketu.

Ekipa Vensana Kolea svoj put ka Evrobasketu počinje u petak protiv Hrvtaske u Brestu od 20.30.

Francuzima ove kvalifikacije dolaze posle debakla na SP i 18. mesta, što nije to bio rezultat kojem su se nadali godinu dana pre Olimpijskih igara, koje će se održati u Parizu.

Ovo je šansa da olimpijsku godinu započnu u prvom svetlu protiv Hrvatske, koja je do borbe za EP morala da prođe kroz pretkvalifikacije.

Pobeda u Francuskoj bila bi veliki korak za Hrvatsku, koja u grupi E za rivale ima još Bosnu i Hercegovinu i Kipar.

Interesantan će biti i duel BiH i Francuske u ponedeljak u Tuzli od 19.00​, koje su se od avgusta 2022. godine sastale tri puta, a skor od 2-1 je na strani "trikolora".

S pažnjom će se u Srbiji gledati i meč Danske i Gruzije, koji su rivali "Orlovima" u grupi G, uzbuđenja bi trebalo da bude i u utakmici Slovenije i Izraela, kao i u dvoboju košarkaša Litvanije i Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.