Izvor: MozzartSport.com, 20.Nov.2021, 14:16

Počinje sezona skijaških skokova: Favoriti za titulu u Svetskom kupu - Stoh, Granerud, Gajger...

Vežite se, polećemo

Skokovima u Nižnjem Tagilu počinje novo izdanje Svetskog kupa, ali i sezone koja bi po mnogo čemu trebalo da bude drugačija spram prošlogodišnje koju je “okovala” pandemija virusa korona i pokvarila zimsku čaroliju. Nova sezona i stara lica u ulogama favorita za titulu u Svetskom kupu, “Zlatnog orla” na Novogodišnjoj turneji, ali i Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu koje će obeležiti ovu godinu. I jednom velikom promenom...

>> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << GODINA KAD JE OTIŠO ŠLIRI

Već nekoliko sezona Gregor Šlirencauer, jedan od najuspešnijih ski-skakača svih vremena i simbol austrijskog nacionalnog tima, nije bitan faktor kada se odlučuje o titulama i podijumima. Povrede su sputale dvostrukog osvajača Svetskog kupa i Novogodišnje turneje, kao i višestrukog osvajača najsjajnijih odličja na Svetskim prvenstvima na normalnim skakaonicama i letaonicama, kao i olimpijskog šampiona, da ostvari daleko više pobeda od 53. koliko ih ima u Svetskom kupu.

Stao je na 53 još u sezoni 2014/2015, povrede su učinile svoje i više nikada nije uspeo da se vrati ni približno vrhuncu. Postale su sve učestalije, svako malo su ga udaljavale od zaletišta i pred početak ove sezone popularni Šliri prelomio je: penzionisanje u 31. godini. Mučenju je došao kraj, sledeći je Simon Aman. Kada i Švajcarac odluči da stavi tačku na karijeru, biće završena jedna epoha skijaških skokova.

SEZONA KOJU DELE OLIMPIJSKE IGRE

Svake godine, sem u olimpijskoj, ski skakači imaju ustaljen recept oko tempiranja forme. Ove sezone sve je drugačije... Svetski kup, Novogodišnja turneja, Olimpijske igre. Formu praktično da je nemoguće tempirati, neko takmičenje će morati da ispašta, pa neće biti iznenađenje ukoliko kod najboljih rezultati budu trpeli na “običnim” takmičenjima u Svetskom kupu. Biranja skakaonica od strane najkvalitetnijih skakača zasigurno će biti, neće pošto-poto ići na svako takmičenje.

PROMENA PRVE STANICE SVETSKOG KUPA

Za razliku od prethodnih godina kada je otvaranje sezone bilo rezervisano za Poljsku i skakaonicu u Visli, ove je za prvu stanicu Svetskog kupa postavljen Nižnji Tagil, jedan od najznačajnijih ski centara u Rusiji. Minulu sezonu pobedom u Visli otvorio je nemački ski skakač Markus Ajzenbihler, dok je u Nižnjem Tagilu najbolji bio Halvor Egner Granerud.

POSLEDNJIH DESET GODINA - OSAM RAZLIČITIH ŠAMPIONA

Sada se već u davnom prošlom vremenu govori o skakačima koji su uspevali da odbrane titulu u generalnom poretku Svetskog kupa. Poslednji je to učinio legendarni Finac - Jane Ahonen 2005. godine, a pre njega je Adam Mališ svezao tri pehara, Martin Šmit, Primož Peterka i Andreas Goldberg po dve. Konstantnost ne postoji, izumrla je. U poslednjih deset izdanja Svetskog kupa osamorica skakača su osvajala titulu. Samo dvojica su u tom intervalu dva puta bila najbolja na kraju sezone - Kamil Stoh i Štefan Kraft. Ali, titulu nisu odbranili. Pored Poljaka i Austrijanca u dekadi za nama šampionsko zvanje poneli su i Andreas bardal, Gregor Šlirencauer, Severin Frojnd, Peter Prevc, Rjoju Kobajaši i Halvor Egner Granerud.

GRANERUDOVA SEZONA ZA PAMĆENJE

Osvojio je norveški ski skakač Svetski kup, upisao se zlatnim slovima u istoriju ski skokova. I to poprilično dominantno. Eksplodirao je Halvor Egner Granerud u protekloj sezonu. Ostvario je neverovatnih 11 pobeda i još dva puta se našao na pobedničkom postolju. Ono za čime žali i što će mu biti preokupacija ove, ali i svih narednih godina jeste podizanje “Zlatnog orla”. Osvajanje Novogodišnje turneje izaziva poseban osećaj i mnogim skakačima vredniji je taj trofej od onog u generalnom poretku Svetskog kupa. Simon Aman i dalje se nalazi na zaletištu samo zbog tog “Zlatnog orla” koji mu nedostaje da upotpuni kolekciju.

FENOMEN KAMIL STOH

Ako bi neko morao da se izdvojio i uz njega se prihefta konstantnost, onda je to poljski ski skakač Kamil Stoh. Možda Stoh nije uspeo da odbrani titulu u Svetskom kupu, ali iz godine u godinu slovi za prvog favorita za osvajanje Svetskog kupa, ili je u uskom krugu. Takođe, u prethodnih pet godina čak tri puta je bio najbolji na Novogodišnjoj turneji. Izjednačio se sa Helmutom Reknagelom i Bjernom Virkolom, a ove će pokušati da dostigne Jensa Vajsfloga, koji ima četiri “Zlatna orla”. Neprikosnoven je Jane Ahonen, Fincu su se navijači pet puta klanjali u podnožju skakaonice u Bišofshofenu - poslednjoj stanici Novogodišnje turneje.

KO SU NAJVEĆI FAVORITI U SVETSKOM KUPU OVE SEZONE? 

Kamil Stoh je već u kvalifikacijama u Nižnjem Tagilu koje su juče održane stavio do znanja konkurenciji da kod njega štednje i kalkulacija neće biti. Izveo je najduži skok u kvalifikacijama - doskočio na 135 metara - a iza sebe ostavio je Anžea Lanišeka, Danijela Hubera, Rjoju Kobajašija, Karla Gajgera...

Uz poljskog takmičara najveće šanse da ponovo osvoji Svetski kup daju se aktuelnom šampionu Halvoru Egneru Granerudu, a uz pomenuti duo će za najviši plasman konkurisati nemački skakači Karl Gajger i Markus Ajzenbihler, poljski takmičari David Kubacki i Pjotr Žila, Austrijanac Štefan Kraft, Japanac Rjoju Kobajaši. A, možda bi i neko od Slovenaca mogao da iznenadi i konačno bude konstantan. To im je bila najveća bolja minulih sezona, i udaljila ih je od trofeja.

NEUNIŠTIVI NORIJAKI KASAI

Legendarni Japanac bliži se ulasku u šestu deceniju života, ali ne pomišlja da prestane sa skakanjem. Norijaki Kasai (49) verovatno neće biti deo nacionalnog tima Japana, ali će se i ove sezone pojavljivati na zaletištu i možda negde pokupiti koji bod u Svetskom kupu.

Uzbuđenja u novoj sezoni neće manjkati, naročito zbog Olimpijskih igara, a prva zvanična serija skokova u Nižnjem Tagilu zakazana je za 16.00.

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.