Plodovi rada s Aleksandrom Bajinom: Naomi Osaka prva Japanka u polufinalu na Flašing Medouzu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Sep.2018, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plodovi rada s Aleksandrom Bajinom: Naomi Osaka prva Japanka u polufinalu na Flašing Medouzu

Teniserka koja je s kraja prošle godine počela saradnju s trenerom koji je naše gore list u četvrtfinalu je pregazila Ukrajinku Lesju Curenko sa 6:1, 6:1 za samo 57 minuta.

Japan je čekao 81 godinu da se jedan njegov teniser domogne polufinala na turniru za grend slem. Posle Jira Sata na Rolan Garosu 1933. učinio je to Kei Nišikori na Ju-Es openu 2014, kada je u četvrtfinalu posle pet setova savladao Švajcarca Stanislasa Vavrinku. Zatim je iznenadio i Novaka Đokovića >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << pa je postao ne jedini japanski nego i jedini azijski teniser koji je ikada igrao u finalu na nekom od četiri najznačajnija takmičenja belog sporta. U odlučujućem meču, međutim, lako je poklekao pred Hrvatom Marinom Čilićem s tri puta po 6:3.

Da teniserka iz Zemlje izlazećeg sunca bude među četiri najbolje čekalo se mnogo kraće, ali i 22 godine su dug vremenski period. Pre Osake nijednoj Japanki to nije pošlo za rukom u Njujorku, ali je Kimiko Date (udata Krum), u svoje vreme i četvrtoplasirana na svetskoj listi, igrala u polufinalu i na Vimbldonu (1996) i na Rolan Garosu (1995) i na Australija openu (1994).

Dok se u Melburnu nije domogla meča za ulazak u finale (izgubila je sa 6:3, 6:3 od potonje pobednice Nemice Štefi Graf), jedina Japanka u polufinalu na turniru za grend slem bila je Kazuko Savamacu. I ona je to postigla na Australija openu, 1973, ali se tada igralo u predgrađu Melburna Kujongu i na travi. Izgubila je od slavne domaće teniserke Ivon Gulagong.

Japan, dakle, ima Nišikorija kao jedinog finalistu, ali i dalje nema finalistkinju. Osaka, koja je 19. na listi, sastaće se s uspešnijom iz meča koji sledi, a igraju Amerikanka Medison Kiz (14. mesto) i Karla Suarez Navaro (24) iz Španije. Prvi polufinalni par su Amerikanka Serena Vilijams (26) i Letonka Anastasija Sevastova (18).

Osaka, koja je s 20 godina najmlađa polufinalistkinja na Ju-Es openu posle Dankinje Kartoline Voznjacki 2010, ušla je u sezonu sa 68. mesta, a onda se pomicala. Krila joj je dao prvi trofej u karijeri i to na jakom turniru u Indijan Velsu. Iako je uoči njujorškog grend slema ispala u prvom kolu i u Montrealu i u Sinsinatiju, evo je u polufinalu sa samo jednim izgubljenim setom (protiv Beloruskinje Anastasije Sabalenke u osmini finala).

Najveće zasluge za njen zamah idu našem treneru koji je nastanjen u Nemačkoj. Bajin je ranije imao plodnu saradnju sa Serenom Vilijams, a do dogovora s Osakom radio je s Voznjacki.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.