Platini: Huliganizam opet preti!

Izvor: B92, 24.Mar.2015, 12:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Platini: Huliganizam opet preti!

Predsednik UEFA Mišel Platini strahuje od povratka "mračnih dana" huliganizma u Evropi, te poziva evropske vlade da pomognu.

Francuska fudbalska legenda ističe da postoji rastući trend "nacionalizma i ekstremizma" na stadionima, te poziva na reakciju kako bi se izbegla "ne tako davna prošlost".

"Prošlost u kojoj su huligani i slični fanatici pitali za sve na nekim evropskim stadionima", dodaje Platini, koji je bio igrač Juventusa kada je 39 ljudi stradalo na Hejselu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na meču sa Liverpulom u finalu Kupa šampiona.

U poslednje vreme u centru pažnje su huligani u grčkoj, gde su navijači dva puta u roku od nekoliko nedelja divljali na utakmicama.

Prvo je nova vlada Grčke suspendovala fudbal zbog haosa na najvećem atinskom derbiju između Panatinaikosa i Olimpijakosa, a potom su huligani AEK-a prekinuli polufinalni meč Kupa protiv Olimpijakosa.

"Poslednjih meseci svedoci smo slika za koje sam mislio da su stvar prošlosti. Neki od nas su iskusili tu prošlost iz prve ruke. U mom slučaju pre tačno 30 godina. Niko ne želi da se tako nešto ponovi. Potrebne su nam strože kazne na stadionima na kontinentalnom nivou, te stvaranje Evropske sportske policijske jedinice. O tome razmišljam od 2007. godine, odmah pošto sam prvi put izabran", rekao je Platini.

Ove godine su navijači Fejenorda divljali po ulicama Rima, pre nekoliko nedelja kijevski Dinamo je zatvorio deo tribina na svom Olimpijskom stadionu zbog upada grupe navijača na teren tokom meča sa francuskim Gengamom u Ligi Evrope. Prekid je trajao 15 minuta, a Dinamo kažnjen ia sa 50 hiljada funti.

Iz oktobra se sećamo haosa sa stadiona Partizana i slučaja "dron", dok je 2013. moskovski Spartak igrao dva meča pred praznim tribinama zbog haosa na meču sa Šinjikom u Kupu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Platini objavljuje rat huliganima: Vraćamo se u mračnu prošlost, treba uvesti specijalnu policiju za sport!

Izvor: MozzartSport.com, 24.Mar.2015

„Nacionalizam i ekstremizam su u porastu u Evropi, što je nešto što odavno nismo videli. Naš sport je, budući da je najpopularniji, pravi barometar bolesti koje su zahvatile kontinent“, istakao je Francuz na kongresu UEFA u Beču..„Gazda“ evropske „kuće fudbala” ponovo traži oštre...

Nastavak na MozzartSport.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.