Ambasador Mađarske sa Pastorom i Mirovićem: Uticaj mađarske zajednice na savezništvo Srbije i Mađarske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Apr.2023, 12:57

Ambasador Mađarske sa Pastorom i Mirovićem: Uticaj mađarske zajednice na savezništvo Srbije i Mađarske

Republika Srbija i Mađarska strateški su opredeljene da i nadalje jačaju prijateljske i partnerske odnose i razvijaju zajedničke projekte, zaključeno je na današnjem sastanku predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora i ambasadora Mađarske u Srbiji Jožef Mađar.

Predsednik Pastor i ambasador Mađar razgovarali su o značaju i snažnom uticaju koji mađarska nacionalna zajednica u AP Vojvodini ima na kontinuitet dinamične saradnje i savezništva dve zemlje. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

"Mađarska zajednica u Vojvodini ima punu podršku Republike Srbije da neguje svoj identitet, da se ekonomski i socijalno osnažuje, da razvija obrazovanje i kulturu na maternjem jeziku. Sve ovo bi bilo mnogo sporije teže bez snažne pomoći mađarske vlade, a nemoguće bez iskrenog razumavanja i podrške Republike Srbije“, istakao je predsednik Pastor.

Na sastanku je razgovarano i o strateškom značaju izgradnje brze pruge Beograd – Budimpešta koja će doprineti bržem trasportu robe i putnika i dodatno ojačati intenzivne veze dve zemlje. Takođe, Pastor i Mađar razgovarali su i o daljem razvoju i unapređenju graničnih prelaza, kao i značaju saradnje u oblasti energetike.

Predsednik Pastor izrazio je zadovoljstvo imenovanjem Mađara za novog ambasadora Mađarske u našoj zemlji, istakavši da je uveren da će njegova posvećenost očuvanju i unapređenju srpsko-mađarskih odnosa uneti novi polet i energiju.

Pastor i Mađar saglasili su se da će i dalje pružati snažnu podršku svima koji se odluče da kroz programe prekogranične saradnje Mađarska-Srbija odluče da rade u korist građana obe zemlje i daju doprinos daljem ekonomskom, infrastrukturnom i privrednom razvoju.

Mirović i Mađar o unapređenju saradnje

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Mađarske u Srbiji, Jožefom Mađarom, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju saradnje AP Vojvodine sa Mađarskom u oblastima privrede, turizma, kulture, kao i još aktivnijem zajedničkom apliciranju za sredstva iz evropskih fondova za prekogranične projekte.

U razgovoru je ocenjeno da je saradnja Srbije i AP Vojvodine sa Mađarskom na izuzetno visokom nivou te da su prethodnih godina realizovani brojni konkretni projekti, veoma korisni za obe strane, saopšteno je iz Skupštine Pokrajine.

Mirović i Mađar su se saglasili da je privredna saradnja AP Vojvodine sa Mađarskom odlična, ali da postoji prostor za njeno intenziviranje, posebno kroz povezivanje privrednih komora i razvojnih agencija, kao i zajedničkih nastupa na sajmovima i na trećim tržištima.

Mirović je istakao da je za Pokrajinsku vladu od velikog značaja unapređenje položaja svih nacionalnih manjina u Vojvodini, te da se iz godine u godinu povećava budžet za programe nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Oni su se saglasili da je kultura jedna od oblasti u kojima se saradnja može dodatno unaprediti, naročito kroz povezivanje institucija kulture, gostovanja umetnika i razmenu kulturnih sadržaja.

Ambasador Mađar je naglasio da je Republika Srbija, a posebno Vojvodina, važan privredni partner Mađarskoj, te da postoji prostor za dalje jačanje ekonomskih veza, navodi se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastor razgovarao sa ambasadorom Mađarske Jožefom Mađarom

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 18.Apr.2023

NOVI SAD – Republika Srbija i Mađarska strateški su opredeljene da i nadalje jačaju prijateljske i partnerske odnose i razvijaju zajedničke projekte, zaključeno je na današnjem sastanku predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora i ambasadora Mađarske u Srbiji Jožef Mađar. Predsednik...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.