Operisao je koleno i posle tri nedelje zaigrao za reprezentaciju na Mundobasketu: Patriotska lekcija Saše Đorđevića (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 19.Jun.2017, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Operisao je koleno i posle tri nedelje zaigrao za reprezentaciju na Mundobasketu: Patriotska lekcija Saše Đorđevića (VIDEO)

Foto: Guliver/Srdjan Stevanovic/Getty Images

Selektor košarkaša Srbije, Aleksandar Saša Đorđević objaviće u ponedeljak (10 h) širi spisak kandidata za predstojeće Evropsko prvenstvo ( 31. avgust - 17. septembar).

Javnost sa nestrpljenjem očekuje da vidi ko će se sve naći na spisku, da li će biti novih kandidata i da li će biti pozvan Nikola Jokić, kao i Boban Marjanović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << />
U ovom trenutku ne znamo da li je Jokić pričao sa selektorom oko svog problema, ali postoji mogućnost da se nađe na širem spisku od 24 kandidata, a da onda kad se spisak bude kratio na 18, ne nađe, ukoliko ne bude želeo da nastupa ovog leta, što je sasvim izvesno. Isto važi i za Bobana Marjanovića, koji će se naći među 24 kandidata.

Kao što znate, Jokić ima preporuke od Denvera da ovo leto provede radeći sa njihovim trenerima na jačanju tela, kako bi bio spreman za narednu sezonu od koje očekuju plasman u plej-of.

Ipak, nije loše da se podsetimo ranijih vremena kada se pitanje igranje za nacionalni tim uopšte nije postavljalo, čak i u slučajevima povreda, a kamoli zbog ovakvog razloga koji ima Jokić.

Podsetimo, da je prošle godine odustao Milutinov zbog igranja letnje NBA lige, kao i Bobi Marjanović koji je trebalo da potpiše NBA ugovor, Ognjen Kuzmić zbog sopstvene svadbe u Americi.

Printskrin;: Youtube

Pre dve decenije bilo je nezamislivo da neki od reprezentativaca ne dođe na okupljanje, sem ako nije teško povređen. I u mandatu Dude Ivkovića su se tokom leta ženili, pa su dolazili na pripreme i igrali.

Međutim, jedna priča iz 1998. godine je posebno zanimljiva. Sadašnji selektor Saša Đorđević, tada je bio igrač reprezentacije, i to ne bilo koji nego kapiten. Posle naporne sezone, pred Mundobasket u Atini 1998. Saša je morao na operaciju meniskusa. Imao je povredu i morao je da je sanira pre početka sezone. Ipak, on je odlučio da posle operacije igra za reprezentaciju.

Pogledajte reportažu sa tog prvenstva:



Znači, uprkos riziku od nove povrede (možda i teže) i tome što je bio operisan, on se posle tri nedelje priključio i igrao prvenstvo, ne razmišljajući da će izgubiti veliki ugovor sa Barselonom.

Reprezentacija je počela pripreme, Đorđević je počeo oporavak. Međutim, povrede ostalih igrača (Predraga Danilovića, skočni zglob) i još nekih uslovila je da selektor Željko Obradović nije imao više od 11 igrača u rotaciji. Čekao se Đorđević, koji se ekipi priključio nedelju dana pre odlaska na šampionat, a samo dve nedelje posle operacije meniskusa.



S obzirom da je bio stari reprezentativac, Đorđević je znao sve sisteme igre i nije bilo potrebe za uklapanjem. Ipak, prvi deo prvenstva je preskočio, nije uopšte igrao prvih 10 dana kako bi se još bolje zalečio. Ali je sve vreme radio sa ekipom.

A onda je došla čuvena utakmica četvrfinala sa Argentinom. Bitna, jer pobeda donosi plasman u polufinale i na Olimpijske igre u Sidneju.

Odigrali smo dobro prvo poluvreme (34:31) ali u drugom su Argentinci stekli sedam poena razlike. Tada je kapiten Đorđević rešio da uzme stvari u svoje ruke i sve se promenilo. Ubacio je trojku, i još dva vezana koša, za ukupno sedam poena, kojima je preokrenuo rezultat. Ekipa se trgla i dobila Argentinu 70:62.

U polufinalu smo pobedili Grke, a u finalu Rusiju - postali smo prvaci sveta, a Đorđević je podigao pehar kao kapiten.

Dvadeset godina kasnije došli smo u situaciju da igrači otkazuju zbog raznoraznih razloga (novi ugovor, svadba, pripreme za sezonu, letnja liga NBA...).

Nadamo se da ova patriotska lekcija selektora može mnogo da im pomogne u životu.

(D. S.)


Pogledaj vesti o: Evropsko prvenstvo

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jokić i Marjanović na Đorđevićevom spisku

Izvor: B92, 19.Jun.2017

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević saopštio je spisak kandidata za Evropsko prvenstvo. Selektor je pozvao 25 igrača, među kojima su Nikola Jokić, kojeg Denver želi da odmori, i povređeni Nemanja Bjelica.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.