Održana promocija monografije KSS Sto priča za sto godina

Izvor: B92, 29.Nov.2023, 20:44

Održana promocija monografije KSS "Sto priča za sto godina"

U Narodnoj biblioteci Srbije je održana svečana promocija monografije Košarkaškog saveza Srbije "Sto priča za sto godina".

Nju su KSS u saradnji sa Službenim glasnikom i autorom knjige Aleksandrom Miletićem pripremio povodom obeležavanja veka postojanja košarke u našoj zemlji.

O knjizi i prebogatoj istoriji naše košarke govorili su predsednik KSS Predrag Danilović, direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević, reditelj Darko Bajić i autor Aleksandar Miletić. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Svečanom događaju prisustvovali su i generalni sekretar KSS Zlatko Bolić, potpredsednik za mušku košarku Milenko Tepić, legendarni asovi i cenjeni gosti iz sveta košarke i sporta Blažo Stojanović, Vladislav Lučić, Miodrag Marić, Miodrag Babić, Đorđe Višacki, Jelica Komnenović, Gordana Radović, Predrag Bojić, Mlađan Šilobad, Vladimir Stanković i drugi, dok su lepe reči uputili i Sonja Vasić, Bratislav Đorđević i Miroljub Damnjanović, koji su i sami pisali istoriju trofejnog sporta.

Posle uvodne reči gospođe Dragane Milunović, zamenice upravnika Narodne biblioteke Srbije Vladimira Pištala, prisutnima se obratio predsednik KSS Predrag Danilović.

"Dragi gosti, prijatelji košarke, hvala vam što ste došli na promociju monografije Košarkaškog saveza Srbije «Sto priča za sto godina». Hteo bih, pre svega, da zahvalim Službenom glasniku i njegovom direktoru Mladenu Šarčeviću, koji su zajedno sa nama izdali ovu monografiju. Hvala i direktoru Narodne biblioteke Srbije Vladimiru Pištalu koji je naš domaćin danas. Posebnu zahvalnost izražavam autoru Aleksandru Miletiću i svima koji su radili na ovoj monografiji koja izgleda svetski. U godini kada obeležavamo vek postojanja košarke u Srbiji, bilo je logično da Košarkaški savez Srbije izda jednu ovakvu knjigu. Do sada je bila praksa da se monografije ovog tipa bave isključivo najvećim uspesima nacionalnih timova, a ovo je prvi put da smo posvetili pažnju i nekim drugim važnim stvarima koje su doprinele da postanemo zemlja košarke. Sto priča u monografiji poređano je hronološki, a poslednja, stota priča, posvećena je uspesima u ovoj godini, u kojoj je naša muška reprezentacija druga na svetu, muška 3h3 reprezentacija prva i na svetu i u Evropi, a juniorski muški tim najbolji u Evropi. Ovom knjigom zatvaramo jedno uspešno vekovno poglavlje. Siguran sam da nove velike priče počinjemo da ispisujemo u narednoj, olimpijskoj godini, počev od februara kada naše košarkašice igraju kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu", rekao je Danilović.

Sledeći je govorio direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević, koji je istakao veliko zadovoljstvo saradnjom na ovom projektu sa KSS.

"Ovakve knjige su nacionalno vredne, za ovu generaciju i one koje dolaze… Jako je važan i mnogo mi se sviđa način na koji je istorija u ovoj monografiji prikazana. Nije u pitanju samo slika, hronologija i nabačeni modeli i informacije, nego mnogo zanimljivih priča kroz koje idu celi događaji i sve što je vezano za našu košarku. Sve počinje od OŠ «Kralj Petar Prvi», prvih utakmica koje su igrane u Drugoj gimnaziji… Košarka je vezana za mlade i jako mi je drago što smo u jednom relativno dobrom periodu uspeli da zajednički izguramo ovu priču i što je knjiga svedena… Imao sam priliku da je prvi vidim i sa velikim zadovoljstvom kada dođem na posao pročitam po deo. Verujte da ćete uz nju uživati, još jednom hvala Košarkaškom savezu Srbije

Poznati reditelj Drako Bajić osvrnuo se na svoju veliku zaljubljenost u košarku, eru sedamdesetih kada je rasla njena popularnost među mladima, kao i na kultni film «Bili smo prvaci sveta» koji je režirao.

"Košarka je deo mog detinjstva i trebalo bi da bude deo detinjstva svih klinaca. Sport je najvažnija stvar kojom treba da odvojite decu od kompjutera i igrica, da budu na terenu, da se druže i razvijaju u zdrave momke i devojke… Zahvaljujući Aleksandru Miletiću koji je znao kompletnu istoriju i pomogao mi u snimanju filma, ušao sam u celu priču i doživeo predivne trenutke u razgovorima sa Kalemberom, Šolmanom, Kaponjom, Simonovićem, Daneuom, Plećašom… Onda sam shvatio šta je prava šampionska priča, koju je, naravno, prošao i Saša Danilović… Kada postanete prvaci sveta to je nešto neizbrisivo, ne samo za same igrače već i za celu naciju. Ta sreća koji smo mi imali i doživljavali gledajući velike utakmice uživo i na televiziji je neopisiva i ostaje do danas… Jako mi je drago što je ova knjiga ovde, želim joj desetostruko izdanje, siguran sam da će ona privući mlade ljude", rekao je između ostalog Bajić.

Autor monografije Aleksandar Miletić zahvalio se svima na lepim rečima i između ostalog istakao.

"Hteli smo da ponudimo neki malo drugačiji koncept, da to ne budu samo priče o reprezentacijama i medaljama. Imao sam priliku da vidim mnoge monografije i one su uglavnom vezane za uspehe reprezentacija. Ovde smo hteli da pokažemo da je košarka nešto više i od medalja, da uključimo malo i kulturu, društvene okolnosti, pokažemo i šta je uticalo da naša košarka postane tako velika. Ni sto hiljada priča nije dovoljno za ono što su naši košarkaši i košarkašice uradili, ali mislim da je ovo dobra osnova za dalje. Koliko god imali knjiga o košarci, siguran sam da možemo da napravimo još brdo knjiga koje će biti podjednako dobre i zanimljive. Hvala Košarkaškom savezu Srbije i predsedniku Predragu Daniloviću na poverenju, Službenom glasniku na saradnji koja je uvek bila dobra, Aleksandru Pribićeviću koji je kao veliki umetnik udahnuo život mnogim kapitalnim izdanjima i ima velike zasluge za ovakav izgled knjige. Hvala svim ljudima koji su pomogli, Aleksandri Milovanović koja je radila na prevodu ove knjige… Bila je velika čast raditi ovakvu knjigu u ovakvoj jubilarnoj godini…

Među uglednim zvanicama bila je i naša trofejna košarkašica Sonja Vasić.



"Kao predstavnik ženske košarke u Srbiji, izuzetna nam je čast da smo uspele, nakon one naše starije i poznatije generacije iz osamdesetih koja je postigla najveće uspehe, da se i mi nađemo na stranicama ove knjige i ponudimo materijal da budemo među ovih sto priča. Kao što je već rečeno, medalje su nešto što svi najviše pamte. Mislim da je za sve nas najveći utisak amanet koji ostavljamo za dalje, što je i najveća vrednost svih uspeha koje smo postigle".


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.