Odlazak u inostranstvo kao spas

Izvor: Politika, 13.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlazak u inostranstvo kao spas

Žarko Šešum (21) jedan je od predvodnika novog talasa našeg rukometa. Savršena tehnika, raznovrsnost u igri, razoran šut, podjednako dobar učinak u napadu i odbrani neke su od odlika ovog Bačkopalančanina zbog kojih ga ubrajaju i u najdarovitije izdanke na svetu. Upada u oči da je njegov ogromni individualni kvalitet dragoceno podređen timu. Zato se čini da mu trenutno nedostaje samo malo više igračke drskosti, koja je zaštitni znak sportskih velikana. U poslednje dve godine ustalio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se u seniorskoj reprezentaciji Srbije koja trenutno bije bitku za Svetsko prvenstvo u Hrvatskoj 2009. Posle dve sigurne pobede protiv Farskih Ostrva izabranike selektora Jovice Cvetkovića 16. januara u Ranani i tri dana kasnije u Beogradu očekuju odlučujući dueli protiv Izraela u sedmoj grupi pretkvalifikacija.

– Pitanje pobednika naše grupe ne bi smelo da se postavlja. Apsolutni smo favoriti, ali to moramo da dokažemo i na terenu. Prošle godine smo se opekli u duelu sa Izraelcima na njihovom terenu u pretkvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Norveškoj. Zbog toga s mnogo više opreza dočekujemo nove okršaje s ovim protivnikom, pogotovo što nam upravo od njih zavisi da li ćemo nastaviti put ka planetarnom šampionatu – kaže Šešum koji će zbog male hirurške intervencije propustiti duel u Ranani.

Pretkvalifikacije su samo prvi korak ka Svetskom prvenstvu. Ukoliko prođe ovu rundu, što se i očekuje, Srbiju u junu čekaju baraž mečevi, a protivnika će dobiti žrebom.

– Svedoci smo da je rukomet u mnogim zemljama izuzetno napredovao. Iako deluje kao otrcana fraza da više nema lakih protivnika, apsolutno je tačna i kada je ovaj sport u pitanju. Ipak, smatram da naša reprezentacija svakim danom napreduje i da je sazrela da se domogne Svetskog prvenstva, bez obzira na to ko joj bude bio poslednji protivnik na tom putu. Propustili smo planetarni šampionat u Nemačkoj 2006, a neće nas biti ni na Evropskom prvenstvu u Norveškoj ove godine. Mislim da je došlo vreme da se vratimo na međunarodnu scenu, a ukoliko ne uspemo u tome opet bismo se vratili na sami početak. Ipak, ne bi bilo zgoreg da nas, za razliku od prošle godine, kada smo u baražu za šampionat Starog kontinenta dobili ubedljivo najjačeg protivnika – Islanđane, ovoga puta malo više posluži sreća prilikom žreba i da nas zaobiđu kadrovski problemi – priželjkuje najbolji rukometaš svetskog kadetskog prvenstva 2005. u Kataru na kojem je naša zemlja izlila zlato.

Godinu dana pre toga generacija igrača rođenih 1986, predvođena Šešumom, Nenadićem, Prodanovićem, Markovićem i Perišićem, osvojila je titulu na Evropskom kadetskom prvenstvu u Beogradu. Ta dva velika uspeha vratila su veru u svetliju budućnost srpskog rukometa. Ipak, sumnja u ovu generaciju pojavila se kada je počela da se takmiči u juniorskoj konkurenciji. Na Evropskom prvenstvu u Austriji 2006. osvojeno je četvrto mesto.

Doduše, ekipa je bila desetkovana povredama. Pravi šok je usledio godinu dana kasnije, kada je eliminisana u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Makedoniji.

– Neosporno je da smo posle uspeha u kadetskoj konkurenciji počeli da posustajemo. Jedan od glavnih razloga je slaba liga u našoj zemlji. Igrali smo u njoj iako smo je prevazišli. Tako i ne čudi što smo počeli da stagniramo. Jedini spas, po mom mišljenju, bio je odlazak u inostranstvo, gde je jedino postojala mogućnost za dalji napredak. Ja sam otišao i siguran sam da nisam pogrešio. To važi i za ostale igrače iz moje generacije koji su se odlučili na taj korak, – ističe Šešum, koji veruje da je zlatna kadetska generacija prevazišla krizu. – Pratim igrače našeg uzrasta iz drugih reprezentacija. Objektivno, po mnogo čemu smo i dalje ispred njih. Naruku nam ide i to što je nekolicina nas rano prekomandovana u seniorsku reprezentaciju i što u nogama već imamo nekoliko značajnih akcija.

Rukometaši Srbije će propustiti Olimpijske igre u Pekingu u avgustu ove godine. Naredne su u Londonu 2012. Mnogi smatraju da će baš tada Šešumova generacija stasati za velika dela.

– Činjenica je da ćemo u naponu snage biti upravo 2012. Ipak, Igrama u Londonu prethode četiri velika takmičenja – dva svetska i dva evropska prvenstva. Bilo bi odlično da Srbija na te Igre dođe s nekim od odličja sa ovih šampionata. Čvrsto verujem da je to moguće.

Šešumu je upravo istekla prva godina staža u mađarskom Foteksu, s kojim ima ugovor do 2011. Utisci posle prve godine u inostranstvu su krajnje pozitivni:

– Napravio sam pravi potez, naročito izborom kluba u koji ću otići iz Sintelona. Dobio sam šansu u Foteksu i potpuno je iskoristio. Igram gotovo celu utakmicu. Posebno sam zadovoljan jer se u ovom klubu izdvaja mnogo vremena za individualni rad. Naročito, posle dolaska trenera Lajoša Močaija, koji ogromnu pažnju posvećuje mladim igračima – istakao je Šešum, jedan od četiri Srbina koji brane boje Foteksa.

Pored njega, za ovaj klub igraju i Dejan Perić, Nikola Eklemović, Marko Vujin, kao i Crnogorac Žarko Marković.

– Izlišno je da napominjem s kim se najviše družim. Nas petorica se gotovo svakodnevno viđamo i van terena. To mi je umnogome olakšalo boravak u Vespremu u kojem trenutno živim sam. Doduše, devojka mi dolazi u posetu, kada god joj to dozvole obaveze na fakultetu.

Na sajtu Foteksa Žarko Šešum je izjavio da mu je omiljeni rukometni klub španski Sjudad Real. Pitali smo ga da li to ima veze s njegovom željom gde bi voleo da nastavi karijeru:

– Iako imam ugovor s Foteksom do 2011, moram da priznam da već razmišljam o tome šta i gde posle toga. Ipak, to me ni najmanje ne opterećuje jer ću, kada mi istekne ugovor, imati tek 25 godina. Svakako da bih voleo da se oprobam i u jednoj od dve najjače svetske lige – španskoj ili nemačkoj, ali sve u svoje vreme. Važno je da se prvo dokažem u mađarskoj ligi, što bi bio najbolji pokazatelj da sam spreman za neka veća iskušenja – kaže na kraju Šešum.

--------------------------------------------------------------------------

Za pamćenje – 2005.

Žarko Šešum rođen je 16. juna 1986. u Bačkoj Palanci. Otkako je počeo da trenira rukomet, s 11 godina, prošao je sve selekcije Sintelona, za čiju je seniorsku ekipu debitovao već sa 16 godina.

S reprezentacijom je osvojio "zlato" na kadetskom Evropskom prvenstvu u Beogradu 2004. i svetskom u Kataru prošle godine, a samo 15 dana posle toga okitio se i vicešampionskom titulom na juniorskom planetarnom šampionatu u Mađarskoj. Proglašen je za najboljeg svetskog igrača na prvenstvu u Kataru, a uvršćen je u idealnu postavu šampionata u Beogradu. Bio je ličnost 2005. u izboru "Sportskog žurnala" i "Galaksije", kao sportista Vojvodine iste godine. Sa Foteksom je prošle sezone osvojio Kup Mađarske.

--------------------------------------------------------------------------

U rukomet na nagovor profesora fizičkog

Šešum je počeo da trenira rukomet u četvrtom razredu osnovne škole. Na nagovor profesora fizičkog vaspitanja otišao je na trening iako o rukometu gotovo ništa nije znao.

– Čim sam uzeo loptu u ruke shvatio sam da mi u potpunosti "leži", tako da mi nije bilo teško da ga ubrzo zavolim. Takođe, u Bačkoj Palanci nema previše izbora, tako da se rukomet nameće kao sport broj jedan u ovom gradu.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.