Od novinara RTS-a do klupe BATE Borisova, da li će u prvoj sezoni Luka Jevtović doći do duple krune

Izvor: RTS, 26.Maj.2020, 10:51

Od novinara RTS-a do klupe BATE Borisova, da li će u prvoj sezoni Luka Jevtović doći do duple krune

Fudbaleri BATE Borisova osvojili su Kup Belorusije pobedom u dramatičnom meču nad Dinamom iz Bresta. To je i prva medalja za Luku Jevtovića, novinara Internet portala RTS-a, a sada i trenera-analitičara najtrofejnijeg beloruskog tima.
BATE Borisov je savladao Dinamo rezultatom 1:0 posle produžetaka, a jedini gol na meču postignut je u 121. minutu. Sada igrači mogu u potpunosti da se koncentrišu na >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prvenstvo Belorusije.

Luka Jevtović veruje da će moći i do duple krune. Smatra da BATE Borisov ima najbolje igrače u prvenstvu, ali i još nešto:
"Ja sam neko ko iznad svega veruje u proces i rad, u ideju da se utakmice dobijaju i gube od ponedeljka do petka pre, tokom i posle svakog treninga. Upravo je taj proces, koji ovi momci nose a svi im mi samo pomažemo, ono što BATE-u daje prednost u odnosu na bilo koga u zemlji. Duboko verujem da će trofeju u Kupu biti pridodata i šampionska titula. Ovaj tim zaista može mnogo da napreduje", kaže Jevtović.
BATE zna kako se igra u Evropi BATE Borisov ima veliko iskustvo igranja u evropskim takmičenjima. Da podsetimo, pre pet godina BATE je izbacio Partizan iz plej-ofa Lige šampiona.
Za Jevtovića to je bolno sećanje, jer je njegov rođeni brat Marko, tada igrač Partizana, dobio crveni karton u prvoj utakmici. Iste sezone, BATE je savladao Romu u grupnoj fazi Lige šampiona.
"BATE je, naravno, pobeđivao i Bajern iz Minhena, Arsenal... Ovo govorim zbog pedigrea koji ovaj klub ima, zahvaljujući radu i neverovatnoj energiji koju je u njega ulio pokojni gospodin Kapski. BATE zna kako se igra u Evropi, a ja sam uveren da možemo da, nakon sezone pauze, vratimo BATE u evropska takmičenja i tamo igrama budemo dosledni ambicijama", kaže Jevtović.
Od novinara do trenera Za Luku Jevtovića nikada nije važila izreka da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu. Da nema ničeg sporednog u fudbalu, moglo se videti u analitičkim novinskim tekstovima i TV prilozima kojima je analizirao utakmice i taktike trenera, da bi zatim svoje znanje preselio na fudbalski teren.
Pre Belorusije, bio je na klupi FK Voždovac, a trenutno je angažovan i u mladoj reprezentaciji Srbije, u stručnom štabu Ilije Stolice.
"Govorimo o tri veoma različita iskustva, koja se, opet sa svoje strane, razlikuju od onoga u BATE Borisovu. No, analitika je neizostavni deo procesa o kome sam malopre govorio, dakle ima veliki uticaj ne samo na neki plan na koji se ekipa odluči na pojedinoj utakmici, već, pa i mnogo više, na način na koji radi i trenira", navodi Jevtović.
Ko je uspešniji BATE ili Partizan i Zvezda Luka Jevtović ističe da se fudbalska liga u Srbiji i Belorusiji dosta razlikuju - pristup fudbalu je drugačiji, igrači se formiraju na različite načine, sa različitim idejama.
"Teško je govoriti o uporednom kvalitetu u ovom trenutku, ali vratio bih se na susrete Crvene zvezde i Partizana sa BATE-om. O duelu sa crno-belima smo pričali, a par godina posle crveno-beli su u grupnoj fazi Lige Evrope dva puta igrali nerešeno. Ali, još jednom, sama priroda tih mečeva svrstava ih u 'evropske', a BATE Borisov u poslednjih dvadesetak godina verovatno ima za nijansu više uspeha od naša dva najveća kluba", zaključio je Jevtović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.