Od navijača do trenera – životni put Edina Terzića

Izvor: B92, 28.Nov.2023, 15:17

Od navijača do trenera – životni put Edina Terzića

Borusija iz Dortmunda obeležila je život Edina Terzića.

Kako je ovaj 41-godišnjak, čiji roditelji potiču iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od navijača postao trener kluba iz Rurske oblasti?

Edin Terzić je plakao kao kiša. Nije mogao da zaustavi suze nakon što je postalo jasno da od ostvarenja njegovog velikog sna neće biti ništa. Tih suza u popodnevnim satima 27. maja 2023. još uvek se sećaju brojni ljubitelji fudbala, i to ne samo navijači dortmundske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Borusije (BVB). Praktično u poslednjim sekundama tog 34. kola, Borusija je ostala bez titule prvaka Bundeslige. Titule koja je bila na dohvat ruke. U poslednjem kolu BVB je trebalo da na domaćem terenu pobedi Majnc kako bi „krunisao“ turbulentnu prvoligašku sezonu. U tom slučaju bi bilo sasvim svejedno da li je minhenski Bajern pobedio Keln. Ali, BVB je remizirao s Majncom 2:2, a Bajern je u poslednjim trenucima postigao pobedonosni pogodak u Kelnu. Veliki san o titulu se za Borusiju i Terzića rasplinuo poput mehura od sapunice.

Taj dan se sigurno duboko urezao u sećanje Edina Terzića, pogotovo zbog činjenice da je on oduvek bio i veliki ljubitelj, pa i strastveni navijač Borisije, kluba s dugom tradicijom. U tom kontekstu, kao svojevrsni dokaz privrženosti nekom klubu, u Nemačkoj se često govori o „klupskoj posteljini“ u kojoj su navijači ili treneri spavali kao deca. Iako nema jasnih dokaza da je to zaista tako bilo i kod malog Edina, jasno je da se takav scenario ne može sa sigurnošću isključiti. Činjenica je da je Edin Terzić od svojih mladih dana negovao veoma prisan odnos s Borusijom, sa popularnim „crno-žutima“.

Majka Edina Terzića potiče iz Hrvatske, a pokojni otac iz Bosne i Hercegovine. Rođen je u Mendenu u Vestfaliji, a kada je imao devet godina na dortmundskom stadionu je „planula“ ljubav prema Borusiji. Njegov tadašnji junak bio je golgeter Štefan Šapjuiza. Terzić je kao mladić utakmice „svog BVB-a“ pratio u društvu više od 20.000 najstrastvenijih navijača, na južnoj tribini kultnog stadiona Vestfalen. Na „žutom zidu“ (Gelbe Wand), kako se obično među navijačima naziva spektakularna tribina na dortmundskom stadionu.

Svake godine bi Terzić za poklon dobio aktuelni dres Borusije. Bio je i ponosni vlasnik godišnje karte. „Ja sam proizvod Borusije iz Dortmunda“, jekao je jednom prilikom Edin Terzić – BVB kao životni eliksir.

Današnji trener Borusije nije napravio baš veliku karijeru kao igrač – dogurao je do Regionalne lige (4. rang takmičenja u nemačkom klupskom fudbalu). Paralelno s igračkom karijerom, on je već u ranoj fazi počeo da radi i kao trener mlađih uzrasta, odnosno kao skaut Borusije. Najpre je nekoliko godina bio pomoćnik Hanesa Volfa, koji je trenirao U-19, U-23 i U-17 ekipu Borusije. S početkom sezone 2013/14, u kojoj je Terzić zapravo trebalo da postane trener U-16 dortmundskog kluba, on je otišao u Istanbul, gde je načinio prve korake u profesionalnom fudbalu, kao pomoćnik Slavena Bilića, tadašnjeg prvog trenera Bešiktaša.

Nakon dve godine provedene u Turskoj, nekadašnji napadač Terzić s Bilićem je prešao u Englesku, gde su jedno vreme zajedno proveli na klupi Vest Hema. Tadašnji sportski direktor BVB-a Mihael Cork je 2013. pristao na odlazak Terzića u Tursku – ali samo pod uslovom da dve strane jednoga dana opet sarađuju. Cork je rođen u Dortmundu, ikona je BVB-a i rekorder po broju nastupa za taj klub (više od 460 utakmica između 1981. i 1998. godine). On je očigledno već tada osetio koliko je posebna veza između Terzića i kluba – ali i to kakav trenerski potencijal se krije u njemu…

I tako se Terzić 2018. vratio u srce Rurske oblasti, gde je u početku radio kao asistent prvog trenera prvog tima Lucijena Favrea. U decembru 2020. Švajcarcu je uručen otkaz, a Terzić je imenovan za trenera BVB-a. Mihael Cork je taj potez tada opravdao na sledeći način: „On poseduje emocije koje su potrebne u BVB-u.“ Terzića, kako se tada pisalo u medijima, krasi nešto poput „faktora Klop“. On je, upravo svog svoje navijačke prošlosti, omiljen među simpatizerima kluba. Oni u njemu vide jednog od njih.

Uskoro se pokazalo da je odluka o promociji Terzića u prvog trenera bila ispravna. Zahvaljujući seriji pobeda, mladi trener je sa svojom ekipom uspeo da završi sezonu 2020/21. na trećem mestu Bundeslige. Osim toga, Borusija je s Terzićem trijumfovala u Nemačkom kupu. U finalnoj utakmici u Berlinu, BVB je pobedila Lajpcig sa 4:1.

Uprkos tom velikom uspehu, uprkos osvojenoj tituli, i Terziću je tada bilo jasno da će Borusiju tokom letnje pauze da preuzme novi trener – Marko Roze. Tada je bilo zamišljeno da Terzić bude Rozeov asistent, ali na kraju od te ideje nije bilo ništa. Umesto toga dogovorena je drugačija vrsta saradnje.

Terzić je dobio zvaničnu titulu „tehnički direktor“. Roze je na klupi Borusije proveo samo jednu sezonu i u leto 2022. dobio je otkaz. Terzić tada ponovo preuzima prvi tim i s BVB-om kreće u turbulentnu sezonu koja je okončana potokom suza, a ne toliko priželjkivanim osvajanjem titule prvaka Nemačke i slavljem po centru Dortmunda.

„Mi ćemo sve to da analziramo, ponovno ćemo da ustanemo, od početka jula opet da investiramo sve što budemo mogli kako bi u idućoj sezoni bili još bolji“, rekao je Terzić samo nekoliko minuta nakon fijaska protiv Majnca. Terzić po svaku cenu želi da postane prvak s Borusijom. Ali, u ovoj sezoni, tako se bar za sada čini, teško da će BVB biti u borbi za sam vrh – odluka o novom prvaku mogla bi da padne u dvoboju Bajera iz Leverkuzena i rekordog prvaka iz Minhena.

Ipak, Borusija je s Terzićem aktivna i na druga dva koloseka. Početkom decembra u osmini finala Nemačkog kupa, BVB očekuje teško gostovanje u Štutgartu. A klub ima dobre izgleda i za plasman u osminu finala Lige šampiona. Iduća prepreka na tom putu je gostovanje kod Milana. Utakmica se igra ovog utorka (28. novembar) s početkom u 21 sat. Dortmund se trenutno nalazi na prvom mestu u grupi F, ispred PSG-a, Milana i Njukasla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.