Novi gazda, nova moda: Kako je Kardif savladao 17 puta skuplju ekipu Sitija?

Izvor: Blic, 26.Avg.2013, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi gazda, nova moda: Kako je Kardif savladao 17 puta skuplju ekipu Sitija?

O Kardif sitiju može da se kaže mnogo toga. Velški klub koji postoji od 1899. godine, po prvi put u svojoj istoriji ušao je u Premijer ligu. Sad, reći da se bori za titulu prvaka Engleske i nije baš pametno, imajući u vidu opasnu ekipu koja prati Kardif na domaćim i gostujućim mečevima (mada vam engleski navijači nikada to neće priznati, ali svi drugi itekako hoće), ali Kardif je uz tresak vratima zakoračio u svet velikih. Pobeda nad prebogatim Mančester sitijem od 3:2 u drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kolu Premijer lige samo je novo poglavlje u novoj istoriji "plavih ptica". Koje, pritom, posle dolaska novog gazde, više uopšte nisu plave, jer je tok istorije naglo počeo da se menja od kada je u klub stigao Vinsent Tan.

Tan je bogataš iz Malezije. Neobičan je ne zbog toga što ima preko 1,3 milijarde dolara za trošenje, niti zbog toga što posluje u svetu golfa, nekretnina, kladionica... Ne, Vinsent Tan, uz svoju ljubav prema fudbalu, voli i da se oblači kako on to želi, a ne kako pravila modernog sveta nalažu. Tako je rešio da preko košulje i kravate nosi dres Kardifa. I to crveni. A Kardif nikada nije bio crveni u 112 godina istoriji svog postojanja. Ne do dolaska Vinsenta Tana.

Ovaj malezijski bogataš je uložio 25 miliona funti u Kardif nakon što je preuzeo kontrolni paket akcija velškog kluba. Uradio je i nešto nezamislivo: promenio je boje kluba iz plave u crvenu. Promenio je i logo, sklonivši plavu pticu iz centra u dno, a u prvi plan izvukao zmaja koji krasi i zastavu Velsa. Paralelno sa promenom imidža, pomogao je klubu svojim investicijama da se domogne elitnog društva na Ostrvu. Na debitantsku pobedu u Premijer ligi nije uopšte moralo dugo da se čeka.

Iako je Mančester siti, čija je ekipa basnoslovno skupa, uspeo da povede na stadionu "Milenijum" u Kardifu, "plave ptice" su uzvratile. Uz dva gola nekadašnjeg igrača Mančester junajteda, Frejzera Kembela, desio se preokret. Zmajevi Kardifa su poleteli kao ostvarenju svojih snova, i - Siti je pao. A "Milenijum" gotovo eksplodirao od radosti.

Novac tu i nije igrao presudnu ulogu. Uostalom, startna postava Mančester sitija (Hart, Zabaleta, Leskot, Garsija, Kliši, Navas, Silva, Fernandinjo, Ture, Džeko, Aguero) košta 220 miliona funti na fudbalskom tržištu. A Kardifova jedanaestorka (Maršal, Konoli; Tejlor, Kolker, Tarner, Vitingem, Medel, Kim Bo-Kjung, Gunarson, Belami, Kembel) 13 miliona. To je nekih 17 puta manje.

Ali, u fudbalu ne odlučuje novac. Već želja. I onda nije strašno kada promenite imidž. Važno je samo da li se držite svojih snova.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Novi gazda, nova moda: Kako je Kardif savladao 17 puta skuplju ekipu Sitija?

Izvor: Dzungla.org, 26.Avg.2013

O Kardif sitiju može da se kaže mnogo toga. Velški klub koji postoji od 1899. godine, po prvi put u svojoj istoriji ušao je u Premijer ligu. Sad, reći da se bori za titulu prvaka Engleske i nije baš pametno, imajući u vidu opasnu ekipu koja prati Kardif na domaćim i gostujućim mečevima (mada...

Nastavak na Dzungla.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.