Izvor: RTS, 28.Okt.2020, 21:06

Novak stigao Samprasa i učinio nešto što nisu Federer i Nadal!

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedom nad Bornom Ćorićem u drugom kolu ATP turnira u Beču matematički je obezbedio da će biti "broj 1" na kraju godine, šesti put u karijeri. Đoković je stigao do novog velikog rekorda i izjednačio se sa legendarnim Pitom Samprasom, a iza sebe ostavio najveće rivale Rodžera Federera i Rafaela Nadala, kao i Džimija Konorsa. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Novak je plasmanom u četvrtfinale Beča obezbedio da će na kraju godine imati najmanje 11.830 bodova, i da prvi pratioci Nadal i Dominik Tim nemaju šanse da ga stignu.

Tako će po šesti put u karijeri godinu završiti na prvoj poziciji ATP rang-liste i izjednačiti se sa idolom Pitom Samprasom, koji jedini za sada može da se pohvali ovim uspehom (Konors, Federer i Nadal imaju po pet).
"Sampras je neko na koga sam se uvek ugledao dok sam odrastao i izjednačavanje njegovog rekorda bi svakako bilo ostvarenje sna. Nadam se da ću to uraditi i nastaviti da stremim da budem bolji igrač, nastaviti da beležim uspehe i postavljam nove rekorde u sportu koji volim iz sveg srca", rekao je Srbin po dolasku u Beč.
Teniska asocijacija profesionalaca (ATP) neće odmah Novaka proglasiti zvaničnim "brojem 1" na kraju godine, bez obzira na trijumf nad Ćorićem.
Razlog je taj što Đoković teoretski može da ostane bez prvog mesta ako Nadal odluči da se pojavi na turniru u Sofiji (8-14. novembra) i osvoji ga. Međutim, to se neće desiti, pošto je "bik sa Majorke" potvrdio da će igrati samo u Parizu i Londonu, ali ATP će zvaničnu objavu pustiti tek nakon što bude jasno da Rafa ne igra u Sofiji.
Rekord koji je najbolji teniser današnjice potvrdio u Beču značajan je i zbog sledećeg, koji "čeka iza ćoška".
U slučaju da sačuva prednost nad rivalima, tačno osmog marta, na Dan žena, izjednačio bi učinak Federera od 310 nedelja na čelu rang-liste. Rodžer je dugo godina bio prvi i činilo se da niko neće uspeti da skine njegov rezultat, ali mu je Srbin sada "za vratom".
Zbog promenjenog sistema bodovanja, najbolji igrač Planete odlučio je da preskoči masters u Parizu na kojem je prošle sezone osvojio pehar. Ostaće mu 1.000 bodova iz "grada svetlosti" i takmičarsku godinu bi trebalo da završi nastupom na Završnom turniru u Londonu.
Tek u prestonici Engleske ima šansu da poveća bodovnu razliku, pošto je pre nešto više od 12 meseci ispao u grupi, uz samo jednu pobedu, pa ga čeka potencijalnih 1.250 bodova.
Matematička računica jasno pokazuje da bi Novak Đoković već krajem marta mogao na svoju listu da dopiše još jedan nestvaran podvig, ali mu je koncentracija usmerena na dešavanja u Beču.
U četvrtfinalu igraće sa pobednikom meča Hubert Hurkač – Lorenco Sonego, dok ga u potencijalnom polufinalu očekuje verovatno Stefanos Cicipas.
Pogledaj vesti o: Tenis

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

ĐOKOVIĆ O NAJBOLJEM TENISERU SVIH VREMENA: Za mene su DVA kriterijuma jednako važna!

Izvor: Kurir, 29.Okt.2020, 00:35

Najbolji teniser sveta Novak Đoković je pobedom nad Bornom Ćorićem 7:6, 6:3 ostvario trijumf vredan ostanka na vrhu ATP liste bar do januara 2021. godine, a posle tog duela u Beču, upitan je koje bi teniski stručnjaci kriterijume trebalo da uzimaju u obzir kada diskutuju o najvećem svih vremena.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.