Izvor: MozzartSport.com, 24.Okt.2021, 12:09

Nedelja u Seriji A: Dan derbija i potencijalnog debija Musolinijevog praunuka za Lacio

Gradonačelnik Firence, koordinator navijačkih grupa i trener Fjorentine uputili apel zbog Dušana Vlahovića

(Od dopisnika MOZZART Sport iz Rima)

Kalendar je hteo da se istog dana sudare dva najreprezentativnija tima severa u Derbiju Italije i dva najvoljenija tima na jugu u Derbiju Sunca: Inter-Juve i Roma-Napoli. I pored toga što smo stigli tek do devetog kola, večerašnji okršaji imaju specifičnu težinu. Roma i Inter stižu na derbije sa gorkim ukusom >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << poraza u prethodnom kolu od Juvea i Lacija dok Napoli i Bjankoneri nisu samo galvanizovani pobdema od prethodnog vikenda već i uspesima u evropskim takmičenjima. Inter ima najjefikasniji napad u Evropi, posle Bajerna, u kalendarskoj 2021. godini dok je Juventus zaključao svoja vrata na poslednja četiri meča u Seriji A i Ligi šampiona. U Rimu se očekuje reakcija posle debakla Rome u Norveškoj dok se Napoli uzda u Osimena koji je već postigao devet golova u ovoj sezoni. Murinjo je izbacio iz tima Dijavaru, Kumbulu, Viljara i Borhu Majorala. Njih četvorica nisu ni pozvani na večerašnji meč. Na drugoj strani Tibra u protokolu današnjeg meča Verona - Lacio se našao Romano Florijano Musolini, praunuk Benita Musolinija. U Firenci su gradonačelnik Dario Nardela, koordiantor navijačkih grupa Filipo Puči i trener Vinčenco Italijano apelovali na sve navijače Fjorentine da podrže Dušana Vlahovića i da mu ne zvižde i ne skandiraju uvrede.

INTER - JUVENTUS (20.45) 

Derbi Italije će biti najgledaniji meč u Seriji A od početka pandemije koronavirusa. Na San Siru će biti gotovo 60.000 gledalaca uprkos papreno skupim kartama. Najjeftinije ulazice su prodvane za 46 i 58 evra, dok su najskuplje koštale 325 evra. Zahvaljujući visokim cenama, Inter će i pored redukovanog kapaciteta na 75 odsto mesta inkasirati blizu 5.000.000 evra samo od prodatih karti.

Inter nije pobedio dva puta uzastopno Juventus još od 2010. godine, odnosno od vremena kada je Žoze Murinjo sedeo na klupi Nerazura. Kuriozitet je da je milanski klub poslednji put izgubio dva vezana meča u Seriji A pre godinu i po dana od Lacija i Juventusa.

Takođe, Juventus je u velikom rezultatskom usponu. U poslednja četiri kola u Seriji A na kojima je zabeležio pobede, nadoknadio je čak pet bodova  u odnosu na večerašnjeg rivala i u slučaju pobede, nadoknadio bi svih osam bodova akumuliranog zaostatka posle prva četiri kola u šampionatu.

Pažnja je na Huanu Kvardradu. Kolumbijac protiv Intera tradicionalno pruža najbolje partije. Kvadrado je postigao čak pet golova šampionu Italije i po pravilu je najbolji ili među najboljim akterima Derbija Italije.

Inzagi neće moći da računa na Koreu, u Apijano Đentileu se nadaju da će imati Argentinca na raspolaganju za meč sa Empolijem. Jedina nepoznanica oko sastava Intera se odnosi na veznog igrača pored Brozovića i Barele. U konkurenciji su Čalhanoglu koji se oporavio od povrede, Vidal koji je pokazao protiv Šerifa da je u dobroj formi i Vesino koji garantuje kvalitet, kvanitet i visinu. U startnu formaciju se vraćaju Bastoni i Darmjan. Sensi će biti na klupi.

Objava Inzagija da se Inter više neće zausavljati bez zvižduka sudije, bez obzira šta se događa na terenu i da li neki fudbaler leži na travi, pokazuje da u Apijano Đentileu nisu svarili poraz od Lacija, odnosno drugi gol Felipea Andersona sa Dimarkom na zemlji posle sudara sa Lejvom.

Trener Juventusa Maks Alegri nije želeo da otkrije karte oko sastava za duel sa Interom. Jedino je najavio povratak Dibale u tim, ali je istovremeno stavio do znanja da Argentinac neće početi meč. Rabio i pored negativnog ishoda testa na kovid-19 je ostao u Torinu, baš kao i Kin koji ima mišićne probleme i lekari Juventusa su preporučili odmor za mladog reprezentativca Italije.

Najveća dilema oko sastava se odnosi na defanzivnu liniju. Otvoreno je pitanje da li će De Liht i De Šiljo koji su bili među najboljima protiv Zenita u Ligi šampiona dobiti priliku i na San Siru. Čini se da su senatori u prednosti - Bonuči, Kjelini, Aleks Sandro i Danilo, i pored toga što postoji veliki pritisak da Holanđanin igra dok je De Šiljo sa dve asistencije direktno doprineo pobedama Juvea nad Romom i ruskim prvakom.

Novina u timu Stare dama bi mogla da bude promena formacijske postave u 3-5-2. Na taj način bi mogli da igraju sva trojica defanzivaca De Liht, Bonuči i Kjelini. Proitv Intera je verovatnije da Danilo ostane u liniji sa dvojicom centralnih bekova dok bi Aleks Sandro bio spoljni vezni na levom boku, a Kvadrado na desnom.

INTER (3-5-2): Handanović - Škrinjar, De Fraj, Bastoni - Darmjan, Barela, Brozović, Vidal, Perišić - Džeko, Lautaro.

JUVENTUS (4-4-2): Ščesni - Danilo, Bonuči, Kjelini, Aleks Sandro - Kvadrado, Bentankur, Lokateli, Bernardeski - Kjeza, Morata.

ROMA - NAPOLI (18.00) 

Najvažnija utakmica devetog kola se igra na Olimpijskom stadionu u Rimu. Pobeda Napolija bi praktično već sada pretvorila trku za skudeto u dvoje, pod uslovom da Inter ne pobedi Juventus na Meaci. U slučaju da ranjena Roma Žozea Murinja zaustavi raspevanu četu Lučana Spaletija, prvenstvo bi bilo ponovo otvoreno.

Roma se nalazi u nokdaunu. Trener Đalorosih je stavio u predračun eventualni poraz od Bodo Glimta, ali ni u snu nije mogao da sanja debakl iznad severnog polarnog kruga. U Rimu vlada velika znatiželja da se vidi kako će Roma reagovati na najblamantniji poraz u svojoj gotovo stogodišnjoj istoriji.

Murinjo računa na Nikoloa Zaniola. Mladi Italijan se oporavio od povrede i trebalo bi da bude na terenu od prvog sudijskog zvižduka, mada ima onih koji preporučuju oprez imajući u vidu njegove teške povrede u prethodne dve godine. Smoling nije uspeo da se oporavi. U Trigoriji se nadaju da bi Englez mogao da bude na raspolaganju za meč sa Kaljarijem, a u najgorem scenariju za sudar sa Milanom.

Murinjo  je po svom običaju napravio šou na konferenciji za novinare. Portugalac je više govorio kao predsednik kluba ili generalni direktor, a manje kao trener Rome. Osim što je optužio bivše vlasnike i prethodnu upravu kluba da su ostavili haos i dugove podvukao je da su kupovali loše igrače za koje su plaćane astronomske provizije. Murinjo nije rekao na konferenciji o kojim se igračima radi, ali pošto nije pozvao na utakmicu Dijavaru, Kumbulu, Viljara i Borhu Majorala, nije teško zaključiti na koga je mislio.

Spaleti dovodi u Rim najjači sastav pošto su u Napulju ostali samo rezervisti Malkui, Unas i Manolas koji je na startu sezone izgubio mesto startera. Pjotr Zjelinski ostavio i za sebe povredu i po svoj prilici biće među starterima. Praktično jedina dileme oko sastava se odnosi na Politana i Lozana: ima mesta za samo jednog od njih pored Osimena i Insinjea.

U Kastel Volturnu je potvrđeno da Insinje ostaje penaldžija tima i pored tri promašena penala na startu sezone. Takođe, Osimen će biti dodatno motivisan da pokaže Žozeu Murinju da je pogrešio kada nije dovoljno insistirao da ga dovede u Totenhem, štaviše Mu ga je škartirao rečima da igrač koji traži garancije da će imati određenu minutažu i boji se konkurencije u Totenhemu, ne zaslužuje da nosi dres Spursa.

--------------------------------------------------

Do 13.30 možeš da se uključiš u trku za 100.000 dinara

--------------------------------------------------

Trener Napolija je imao veoma ekumenski stav na konferenciji za novinare pred dvoboj sa klubom koji je vodio dva puta u karijeri. Suprotno očekivanjima Spaleti je birao reči i koristio samo lepe i pozitivne kvalifikacije i pored turbolentnog rastanka i serije polemika. Kad se bolje razmisli to i nije iznenađenje pošto u Trigoriji nije ostao niko ko se zamerio Spaletiju, od Totija do uprave i vlasnika kluba koji su se svi u međuvremenu promenili.

Ipak, Spaleti nije mogao a da ne izvadi jedan kamenčić iz svoje cipele: Frančesko Toti. Toskanski stručnjak je pola u zbilji, pola u šali najavio da bi mogao da napiše scenario za film sa naslovom “Nadam se da ćemo umreti svi kasnije”, aludirajući na seriju “Nadao sam se da ću umreti pre” urađenu po Totijevoj autobigrafskoj knjizi u kojoj je Spaleti ismejen i predstavljen kao licemer, lunatičan i bizaran lik.

Napoli je pobedio Romu na poslednja tri meč u Seriji A. Da bismo pronašli niz dugačak od četiri vezana trijumfa Napolitanaca moramo da se vratimo čak u 1976. godinu. Lučano Spaleti i njegovi fudbaleri će biti u prilici da postave i novi klupski rekord u broju početnih pobeda u prvenstvu.

Interesantno je da u poslednjih devet okršaja dva tima na Olimpiku nije nijednom izašao remi: pet pobeda Rome i četiri Napolija. Treba istaći i da je Napoli primio samo tri gola u dosadašnjem toku šampionata i ima najneprobojniju odbranu u Evropi, zajedno sa Čelsijem i Seviljom.

ROMA (4-2-3-1): Rui Patrisio - Karsdorp, Mančini, Ibanjez, Vinja - Kristante, Veretu - Zaniolo, Pelegrini, Mhitarjan - Abraham.

NAPOLI (4-3-3): Ospina - Di Lorenco, Rahmani, Kulibali, Mario Rui - Anguisa, Fabijan Ruiz, Zjelinski - Politano, Osimen, Insinje.

VERONA - LACIO (15.00)

Lacio dolazi u Veronu oslabljen, ali na svojoj strani ima tradiciju. Sa poslednja četiri gostovanja u gradu Romea i Julije Nebeskoplavi su se uvek vraćali kući pevajući i sa tri boda. Štaviše, na poslednjih 11 utakmica, Lacio je samo jednom izgubio od Verone uz sedam pobeda i tri remija.

Slučaj Luis Alberto trese “nebeskoplavi” deo Rima. Španac je sa Simoneom Inzagijem bio nezamenjiv u prethodnih pet godina. Od 165 utakmica odigranih u dresu Lacija, do dolaska Sarija, Luis Alberto je 152 meča počeo kao starter. Protiv Verone će, prema najavama, ponovo na klupu i pored toga što je bio najbolji igrač Lacija u drugom poluvremenu protiv Marselja u Ligi Evrope. Umesto Luisa Alberta će igrati Toma Bašić.

Još jedna odluka Sarija je proizvela brojne komentare: pozvao je Romana Florijana Musolinija na meč sa Veronom.  Reč je o 18-ogodišnjem momku, sinu italijanske političarke Alesandre Musolini i praunuku Benita Musolinija. Naravno, momak nema nikakvu krivicu za ono što je radio njegov pradeda, ali koincidencija da igra u Laciju, klubu koji se ponovo našao u posledjih par dana na udaru optužbi za apologiju fašizma, te da je pozvan na meč protiv Verona koja ima najekstremniju desničarsku navijačku  grupu u Seriji A (reč je o tvrdim neonacistima i neofašistima) nije baš najsrećnija.

Inače, Lacio će na Bentegodiju igrati bez oba svoja standardna centralna defanzivca: Ačerbija i Luiza Felipea. Šansu će dobiti Patrik i najverovatnije Marušić, a ne Radu. Rumun nije odigrao nijedan minut u ovoj sezoni tako da je teško poverovati da će mu Sari dati šansu protiv Verone, tim pre što je Marušić proban na treninzima u Formelu u ulozi centralnog defanzivca sa Patrikom. Lacio neće moći da računa ni na Zakanjija. Bivši kapiten Verone je povredio koleno i verovanto će se vratiti na teren tek posle novembarske pauze.

---------------

Sve mečeve italijanske Serije A možete da gledate u direktnom prenosu na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je samo da se registrujete, a registracija je besplatna.

---------------

Verona ima dvojicu igrača na listi povrđenih fudbalera, Frabotu i Davidoviča. Što se tiče sastava jedina dilema je na sredini terena gde su Tameze, Velozo i Ilić u konkurenciji za dva mesta između krila Faraonija i Lazovića.

Lacio je posle tri uknjižena boda na premijernom meču sezone protiv Empolija, na gostojućem terenu, sa sledeća tri putovanja u Seriji A doneo samo jedan bod - protiv Torina, uz dva poraza od Milana i Bolonje. Na drugoj strani, Verona je nakon dva početna poraza na domaćem terenu uknjižila dve pobede. Ako je suditi po dosadašnjim okršajima na Bentegodiju trebalo bi da vidimo dosta golova budući da je na prethodna četiri viđeno čak 18 golova.

Sari se ponovo žalio na kalendar i na mali razmak između mečeva u Ligi Evrope i gostovanja u Seriji A. Protiv Bolonje mu je lamentiranje preselo, videćemo šta će se dogoditi malo severnije ovog popodneva.

VERONA (3-4-2-1): Montipo - Čekerini, Ginter, Kazale - Faraoni, Tameze, Velozo, Lazović - Barak, Kaprari - Simeone.

LACIO (4-3-3): Rejna - Lacari, Patrik, Marušić, Hisaj - Milinković, Lejva, Bašić - F. Anderson, Imobilie, Pedro.

FJORENTINA - KALJARI (15.00) 

Svi su se ujedinili juče u horu u gradu na reci Arno, od gradonačelnik Nardele preko koordinatora navijačkih klubova Pučija do trenera Italijana, u pozivu gledaocima na stadionu Artemio Franki da ne zvižde i ne vređaju Dušana Vlahovića, već da ga bodre zajedno sa ostatkom tima u važnom meču protiv Kaljarija.

Fjorentina je pobedila samo tri puta Kaljari na Artemio Frankiju u poslednjih devet godina, beležeći još četiri remija i dva poraza. Međutim, dolasku Sarda se posebno raduje Dušan Vlahović, pošto je protiv njih postigao svoje prve golove u Seriji A.

Ljubičasti su uz Napoli i Romu jedini tim u Serij A koji još uvek nije remizirao u ovom šampionatu, ali posle poraza od Venecije u prošlom kolu, remi sa Kaljarijem bi bio doživljen u prestonici Toskane kao poraz. Interesantno je da Fjorentina nije izgubila od 2005. godine tri uzastopne utakmice u Firenci,  a u prethodna dva meča na Frankiju su poraženi od Napolija i Intera.

Trener  Vinčenco Italijano je lišen usluga golmana Drongovskog koji će se vratiti između stativa posle novembarske pauze u prvenstvu, Pulgara i Kokorina. Takođe, neće moći da računa ni na Sotila zbog kartona pa će u napadu, pored Vlahovića i Gonzalesa, dobiti šansu i iskusni Kaljehon.

Među dilemama Italijanja oko sastava se nalazi izbor partnera Milenkoviću u odbrani, u igri su Nastasić i Kvarta.

Kaljari stiže prilično oslabljen na gostovanje Fjorentini. Macari je zbog povreda morao da ostavi na Sardiniji Godina, Dalberta, Valukijeviča, Faragoa. Posebno je penalizujuće odsustvo dvojice Južnoamerikanaca.

Macari se vratio svom klasičnom modelu 3-5-2 sa kojim je ostvario svoje najbolje rezultate u karijeri predvodeći Napoli i Inter.

FJORENTINA (4-3-3): Teračano - Odriozola, Milenković, Kvarta, Biragi - Bonaventura, Toreira, Maleh - Kaljehon, Vlahović, Gonzales

KALJARI (3-5-2): Kranjo - Kaseres, Čepiteli, Karboni - Nandez, Marin, Strotman, Dejola, Likojanis - Žoao Pedro, Kejta

SERIJA A - 9. KOLO

Petak

Torino - Đenova 3:2 (2:0)

/Sanabrija 14, Pobega 31, Brekalo 77 - Destro 70, Kaisedo 81/

Sampdorija - Specija 2:1 (2:0)

/Đasi ag 15, Kandreva 36 - Verde 95/

Subota

Salernitana - Empoli 2:4 (0:4)

/Ranijeri 48, Ismajli 55 ag - Pinamonti 2, Kutrone 11, Standberg 13 ag, Pinamonti 45 pen/

Sasuolo - Venecija 3:1 (1:1)

/Berardi 37, Anri 50 ag, Fratesi 66 - Okereke 32/

Bolonja - Milan 2:4 (0:2)

/Ibrahimović 49 ag, Berov 52 - Leao 16, Kalabrija 35, Kalulu 85, Ibrahimović 90/

Nedelja

12.30: (1,45) Atalanta (4,70) Udineze (8,00)

15.00: (1,70) Fjorentina (3,90) Kaljari (5,50)

15.00: (3,25) Verona (3,50) Lacio (2,30)

18.00: (2,85) Roma (3,40) Napoli (2,60)

20.45: (2,25) Inter (3,50) Juventus (3,35)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.