Naučnik koji radi na matičnim ćelijama otpušten zbog nemara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Mar.2016, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnik koji radi na matičnim ćelijama otpušten zbog nemara

Švedski Institut Karolinski saopštio ja danas da je otpustio naučnika koji radi s matičnim ćelijama, Paola Makiarinija, čiji je rad ranije smatran revolucionarnim, ali su se pojavila pitanja o etičnosti njegovog rada.

Institut Karolinski, čiji odbor odlučuje o Nobelovoj nagradi za medicinu, saopštio je da je Makiarini otpušten zbog falsifikovanja svoje biografije i nemara u naučnom radu.

Makiarini je "radio na način koji je imao tragične posledice na obolele >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ljude i njihove porodice", navedeno je saopštenju.

Sporni italijanski naučnik Makiarini je bio deo tima koji je 2008. izveo prvu transplataciju dušnika koji je kolonizovan matičnim ćelijama pacijenta.

U filmu "Eksperimenti", emitovanom u januaru, sugeriše se da Makiarini nije u potpunosti obavestio svoje pacijente o rizicima posle čega je većina pacijenata preminula.

Institut Karolinski ocenio je da su navodi u filmu "alarmantni" i krajem januara pokrenuo istragu o Makiariniju pošto su u dokumentarnom filmu postavljena etička pitanja u vezi s operacijama koje je obavljao.

Generalni sekretar panela koji dodeljuje Nobelovu nagradu za medicinu Urban Lendal podneo je 8. februara ostavku zbog istrage o Makiariniju. Nobelov panel je u saopštenju naveo da je profesor Lendal podneo ostavku "iz poštovanja prema integritetu rada Nobelove nagrade" i zato što bi mogao biti uključen u istragu.

Lendal je jedan od nekolicine profesora na Institutu Karolinski koji su 2010. preporučili da se angažuje Makiarini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"Kralj matičnih ćelija" otpušten zbog varanja

Izvor: Mondo, 24.Mar.2016, 06:00

Švedski Institut Karolinski otpustio je naučnika koji radi s matičnim ćelijama, Paola Makiarinija, čiji je rad ranije smatran revolucionarnim, dok se nisu pojavila pitanja o etičnosti njegovog rada...Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock..Institut Karolinski, čiji odbor odlučuje o Nobelovoj nagradi...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.