Najuticajniji svetski sportski forum SportAkord završio svoj rad u Sankt-Peterburgu

Izvor: Vostok.rs, 03.Jun.2013, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najuticajniji svetski sportski forum SportAkord završio svoj rad u Sankt-Peterburgu

03.06.2013. -

SportAkord danas ujedinjuje više od 2 hiljade učesnika, to su svetski lideri sportske industrije, predstavnici vlasti i sportske zajednice, kao i više od 100 sportskih federacija. Peterburg je prvi ruski grad, koji je prihvatio ovu autoritativnu sportsku konferenciju.

Program konferencije je bio opširan. Članovi izvršnog komiteta Međunarodnog olimpijskog komiteta morali su da se opredele - koji će još sportovi ući u program Igara. Od 8 pretendenata su >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << posle glasanja ostali sportsko rvanje, bejsbol-softbol i skvoš. Međutim, pobediće samo jedan od njih. Konačnu odluku će usvojiti sednica MOK. Ona će biti održana u septembru u Buenos-Ajresu.

Rvanje, koje je stalno bilo u programu olimpijada od antičkog doba, izgubilo je status olimpijske discipline u februaru. Onda je izvršni komitet MOK odlučio da rvanje manje odgovara zahtevima nego, naprimer, savremeni petoboj. Međutim, Međunarodna federacija sportskog rvanja se nije predala. U njoj je došlo do promene rukovodstva – mesto Rafaela Martinetija, koga su mnogi optuživali za taj događaj, zauzeo je Nenad Lalović.

SportAkord je posetio i predsednik RF. Ovaj sport s pravom uživa popularnost u mnogim zemljama, - istakao je Vladimir Putin.

- Znam da će konačna odluka biti usvojena kasnije, ali ste već sada odabrali tri sporta, među kojima je i rvanje. Nadam se da će odluka biti pravedna, obrazložena, te će doprineti učvršćenju i razvoju olimpijskog pokreta, koji se bazira na tradicijama, nasleđenim iz antičkog doba. Rvanje je, kako znamo, jedan od osnovnih sportova, tradicionalnih za Olimpijske igre.

Učesnicima konvencije SportAkord su predstavili prve komplete olimpijskih i paraolimpijskih medalja Soči-2014. One će biti pokrivene slojem najkvalitetnijeg zlata. Svaka medalja će težiti 500 grama. Proizvodno udruženje Adamas će izraditi 1300 kompleta medalja. Inače je bio raspisan konkurs za razradu skice, u kojem su učestvovali ruski i strani dizajneri. Pobedili su Rusi. Medalje su napravljene od različitih materijala, pored nekih metala se koristi polikarbonat. Jedan deo medalje podseća na kartu Rusije sa prikazom nacionalnih ornamenata i znamenitosti. Vladimir Putin je razgledao medalje zajedno s preddsednikom MOK Žakom Rogeom. Ruskom lideru su se medalje dopale.

- Do otvaranja Olimpijade je ostalo samo 8 meseci. Olimpijski objekti, čitava neophodna infrastruktura se nalaze u visokom stepenu spremnosti. Danas smo - gospodin predsednik i ja - pogledali buduće medalje učesnika Olimpijade. One su bazirane na tradicijama ruske kulture. Uveren sam, one će se dopasti i vama, a glavno je, sportistima. Spremni smo da organizujemo pravi praznik 2014 godine – praznik sporta, dostojan njegove jedinstvene misije da ujedinjuje ljude čitavog sveta oko zaista pravih vrednosti.

Na jednoj sednici konvencije je bio obnovljen rejting Globalni uticaj sporta. Položaj zemalja na tom spisku je odraz njihove aktivnosti u održavanju najvećih međunarodnih takmičenja. Rusija zauzima treće mesto – njen položaj od protekle godine se nije promenio. Sačuvala je prvo mesto Kina. Velika Britanija je morala da ustupi svoje mesto Kanadi, koja se popela sa 5. na 2. mesto. Sistem prebrojavanja poena je u rejtingu sledeći: deo poena zemlje dobijaju, čim steknu pravo za održavanje nekog sportskog foruma. Po završetku foruma uzima se u obzir nivo organizacije sportske akcije. Dakle, Rusija ima šanse da bude na čelu te autoritativne klasifikacije.

Izvor: Glas Rusije, foto: RIA Novosti    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.