Najteža grupa - za sve timove

Izvor: B92, 11.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najteža grupa - za sve timove"



Posle žreba u Lajpcigu za takmičenje po grupama na Svetskom prvenstvu 2006 u Nemačkoj, opšte je mišljenje da je grupa C najteža. U konkurenciji Argentine, Obale Slonovače, Holandije i Srbije i Crne Gore, skoro da se niko ne usuđuje da prognozira ko će da nastavi takmičenje u drugoj fazi.

Na konferenciji za štampu posle žreba, selektor SCG Ilija Petković rekao je: "Više puta sam naglašavao da je najvažnije da smo ovde na žrebu... Prva prognoza svih je da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ovo najteža grupa i ja se slažem s tim. Ali to su nam govorili i za kvalifikacije. Optimista sam. Možemo samo napred!"

Selektor prvog rivala našem nacionalnom timu na Mondijalu, reprezentacije Holandije, proslavljeni as Marko Van Basten, bio je vrlo umeren u prognozama, ali i vrlo izdašan u pohvalama protivnika: "Problem je što naše tri reprezentacije, koje su favoriti za prva tri mesta (Holandija, Argentina i SCG), igraju sličan fudbal. Jedni drugima smo kao 'otvorene knjige' i neko će nešto morati da promeni na terenu..."

"Ne plašimo se. Puni smo samopouzdanja i imamo veru", prokomentarisao je ishod žreba pomoćnik argentinskog selektora Hozea Pekerman, Ugo Tokalji.

"Mislim da je naša grupa najteža. Sve ekipe u grupi igraju odličan fudbal. Biće veoma teško, ali će nam i koristiti pošto ćemo gledati odličan fudbal. Argentina je uvek medju favoritima, a Holandija igra u odličnoj formi", rekao je selektor Obale Slonovače Anri Mišel.

Napadač Atletiko Madrida i "Plavih" Mateja Kežman u prvoj izjavi za B92 ističe da sa velikim nestrpljenjem očekuje početak takmičenja.

"Sigurno je da smo dobili jednu od najtežih grupa u ovom trenutku. Mislim da se i naši rivali plaše nas. Sa Argentinom može da se igra i njih poznajem odlično. Obala Slonovače je sigurno najbolja afrička selekcija u ovom trenutku, a Holandija nije tako jaka kao što je bila 1998. ili 2000. godine. Nisu nepobedivi i sa njima će moći da se igra i nadigrava. Imamo tri meseca da se pripremimo i analiziramo protivnike i sa velikim ambicijama idemo u Nemačku," rekao je zlatni strelac "Plavih."

"Očekujem jednu sjajnu organizaciji. Ovo je prvo SP za mene i to verovatno u najboljoj mogućoj zemlji za fudbal u ovom trenutku. Nemci su napravili sjajne stadione i imaćemo veliku podršku naših navijača. Od ovog Mondijala za sebe lično očekujem mnogo. Ne samo za sebe nego i za ekipu. Mislim da smo napravili jedno pravo zajedništvo i jedan veliki posao. Krenuli smo od minus milion! Samo zadovoljstvo igrati protiv Argentine, Holandije... donosi jednu veliku satisfakciju svima nama. Ukoliko budemo nastavili da igramo, kao što smo igrali poslednje dve godine, sve može da se desi. Sigurno je da dosta očekujem da i ja doprinesem," smatra Kežman.

"Igrao sam na EP vrlo kratko, 40 minuta kada se sakupi sve. Ovoga puta sam jedan od nosilaca ekipe i jedan od onih od kojih se puno očekuje. Sigurno je da sam ambiciozan i da želim još i da želim golove na SP, ali ispred svega toga je zajedništvo i da se kao ekipa dokopamo četvrtfinala, to bi bila velika satisfakcija i za mene i za naš tim, posle svega što nam se desilo u poslednjih nekoliko meseci. Pokazao sam da i u svojoj zemlji mogu da dajem golove i želim to i na Mondijalu. Očekujem pravu "zabavu" u Nemačkoj i da igramo pravi fudbal," rekao je nadahnuti Kežman u izjavi za B92.

I kapiten SCG i prvotimac milanskog Intera, Dejan Stanković, zna da će biti teško, ali veruje u pobednički mentalitet ove ekipe. "Mi ćemo odigrati to SP isto kao što smo odigrali i kvalifikacije. Daćemo sve od sebe, ostavićemo srce, a onda ćemo da vidimo kakav nam je učinak," rekao je Stanković za B92.

"Dobio si najbolju afričku ekipu, najbolju iz drugog šešira - praktično najbolju selekciju koja nije nosilac, i jednu od dve najbolje južnoameričke ekipe. Imaćemo ogroman "problem" da prođemo u taj drugi krug. Ali nećemo se predavati. Igraćemo kao u kvalifikacijama - dosta borbeno i skoncentrisano i biće vrlo teško za naše protivnike. Ja sam vrlo ponosan što se nalazim u te 32 ekipe i daću sve od sebe da ne izneverim publiku koja veruje u nas," optimista je Dejan Stanković.

Trener A selekcije, Goran Stevanović, svestan je težine grupe u kojoj se "Plavi" nalaze. "Grupa je teška, to je činjenica. Ipak, koliko smo mi dobili tešku grupu, to isto mogu da kažu i naši rivali u grupi. I za vreme kvalifikacija mnogi nisu verovali u nas da možemo uspešno da završimo takmičenju u grupi, ali mi smo stvorili pravu pobedničku atmosferu u timu i izborili plasman na Mondijal. Isto je i sada pred takmičenje u Nemačkoj. Pripremićemo se dobro, očekuju nas mečevi sa najboljim timovima Južne Amerike, Afrike i Evrope i nećemo se obrukati."

Prvi meč "Plavi" igraju sa Holandijom u Lajpcigu 11. juna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.