Najavljena modernizacija srpskog vojnog transportera ima i dobre i loše strane

Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Feb.2020, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najavljena modernizacija srpskog vojnog transportera ima i dobre i loše strane

Predložena modernizacija domaćeg Borbenog vozila pešadije (BVP) M-80A unaprediće mogućnosti tog vremešnog oklopnjaka ali on i dalje neće biti uporediv sa savremenim vozilima tog tipa a čak će i izgubiti neke dobre osobine koje je imao, piše portal Balkanska bezbednosna mreža.

Taj portal (www.balkansec.net) podseća da Vojno-tehnički institut iz Žarkova intenzivno radi na razvoju BVP M-80AB1 i da prikazani demonstrator ima bolju oklopnu zaštitu, vatrenu moć i pokretljivost, >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << ali da će izgubiti neke tradicionalne prednosti kao što su plovnost i bočne puškarnice koje su omogućavale ukrcanim vojnicima da dejstvuju iz ličnog naoružanja.

Prema rečima pukovnika Zvonka Marića iz Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije glavni razlozi za modernizaciju BVP-a su brojnost tih vozila u vojsci, potreba da se unaprede njegove borbene sposobnosti i svest o tome da se susedne zemlje naoružavaju sličnim sredstvima.

BVP M-80A je najzastupljenije borbeno vozilo u Vojsci Srbije koje popunjava osam mehanizovanih bataljona, što znači da ih u aktivnoj upotrebi ima više od 320 komada.

Planirano je da na M-80AB1 bude ugrađen modularni oklop od kompozitnog materijala, top od 30 umesto od 20 milimetara, automatski bacač granata, protivoklopna raketa 2T5 i sistem za upravljanje vatrom, koji do sada nije postojao.

I dok iz zvaničnih izvora stižu samo reči hvale za novo rešenje, nezavisni stručnjaci skreću pažnju da ono ima svoje prednosti i mane, navodi portal.

Master inženjer mašinstva Luka Ponorac, koji je u Vojsci Srbije radio kao komandir voda tehničke radionice za održavanje borbenih vozila u logističkom bataljonu, navodi da prave performanse modernizovanog AB1 nismo videli i da se u ovom trenutku mogu ocenjivati samo saopšteni taktično-tehnički podaci.

On je pozdravio uvođenje sistema za upravljanje vatrom, iako nema konkretnih saznanja o njegovim performansama, instaliranje automatskog bacača granata i dodao da će dodatni oklop unaprediti pre svega bočnu zaštitu vozila, koja je uvek bila velika mana BVP-a.

Ponorac je, međutim, ocenio da su neka predloženja rešenja za modernizaciju prilično neočekivana jer nisu u skladu sa modernim tendencijama u toj oblasti dok neka čak degradiraju i osobine koje je BVP imao na početku upotrebe.

Kao zamerke naveo je konstrukciju nove kupole sa negativnim uglovima, što može dovesti do rikošeta projektila u gornju ploču transportera ali i povećanje ukupne težine vozila, što može dovesti do slabljenja pokretljivosti vozila.

"Dodatne oklopne ploče napravile su problem i oko čuvene plovnosti vozila. BVP je plovio tako što se na člancima gusenica nalaze lopatice koje u donjoj trajektoriji zahvataju vodu i prave potisak. U gornjoj trajektoriji bi taj potisak bio u suprotnom smeru ali je BVP imao branike koji su sprečavali lopatice da zahvataju vodu u gornjoj trajektoriji. Na predstavljenoj modernizaciji, tih branika nema, tako da vozilo ne može ploviti", dodao je Ponorac.

Prema njegovim rečima, na AB1 verziji nije posvećana skoro nikakva pažnja aktivnoj zaštiti vozila jer nema sistema za ometanje lasera nišanskih sprava neprijatelja, detekcije laserskog zračenja, za okretanje kupole u pravcu laserskog snopa, signala da je vozilo obeleženo i uređaja sa municijom koji treba da uništi dolazeći projektil neprijatelja.

"Smatram da je umesto ovoliko pasivne zaštite, čija se efikasnost može dovesti u pitanje, bilo sasvim izvodljivo postaviti eksplozivni reaktivni oklop na kritična mesta. Za većinu ovih funkcija nije potrebno previše materijalnih sredstava, više je reč o kreativnosti", naveo je on.

"Po svemu sudeći, uprkos brojnim nedostacima, Srbija nema previše alternative nastavku projekta modernizacije BVP M-80A, jer u ovoj situaciji ne bi bilo smisleno da se to vozilo jednostavno izbaci iz upotrebe jer ne postoje ogromna finansijska sredstva za zamenu kompletnog kontigenta tog oklopnjaka", zaključuje se u tekstu portala Balkanska bezbednosna mreža.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.