Moć Siti grupe – filijala građana ispred Reala i Barse

Izvor: B92, 29.Sep.2023, 14:46

Moć Siti grupe – filijala "građana" ispred Reala i Barse

Katalonski klub Đirona je senzacionalni lider španske LaLige.

Klub koji je igra četvrtu sezonu i najjačem rangu posle sedam kola nalazi se na vrhu tabele – ispred španskih "titana" Real Madrida i Barselone.

Đirona nije rušila "veliku trojku" Španije ove jeseni, ali su pred njom padali Sevilja i Viljareal, a odolela je i u San Sebastijanu.

Ekipa koja je prošle sezone "za dlaku" izbegla povradak u Segunde, deo je grupe iz Abu Dabija u čijem vlasništvu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je i Mančester siti, pišu podgoričke "Vijesti".

Naravno, novac koji "Siti fudbal grupa" – u čijem vlasništvu su još Njujork siti, Melburn siti, Montevideo, Mumbaj siti, Jokohama, Sičuan i Lomel – donosi u Đironu nije ni približan onom koji završi na severu Engleske.

Međutim, jeste dovoljan da na "Montilivi", stadion koji prima nešto više od 11.000 gledalaca, stignu Erik Garsija iz Barselone, Dejli Blind iz Bajerna...

Grupa iz Abu Dabija u klub je ušla 2017. i od tada ima oko 47 odsto udela, a zanimljivo u Đironi ih je tada čekalo dobro poznato prezime – Gvardiola.

Reč je o Pereu Gvardioli, bratu Sitijevog menadžera Pepa, koji je tada imao oko 80 odsto udela u klubu, a nakon ulaska Siti fudbal grupe zadržao je oko 44 odsto.

Veza između Đirone i Sitija tada je čvrtso uspotavljena, a mnogi igrači aktuelnog šampiona Evrope završavali su na pozajmici u Kataloniji.

Prvi dani pod pomenutom grupom nisu bili baš idelani, Đirona je završila u LaLigi 2, a u elitu se vratila 2022.

Stil igre koji forsira Pep Gvardiola u Sitiji i ovde je više nego očigledan – kratki pasovi, visok presing, pa čak i odlična igra nogama golmana odlikuju i ekipu koji sa klupe vodi Migel Anhel Sančes Munjos, poznatiji samo kao Mićel.

Mićel ima 47 godina i iza sebe turbulentnu trenersku karijeru – nekadašnji vezista Rajo Valjekana (više od 300 utakmica) najpre je upravo "pčelice" iz Valjekasa uveo u Primeru, da bi u eliti nakon sedam poraza zaredom dobio otkaz.

Nakon toga se vratio u Segundu, iz koje je u Primeru uveo Uesku, ali je i tamo dobio otkaz.

Usledio je novi povratak u niži rang španskog fudbala, sada u Đironu, kojoj je 2022. otvorio vrata elitnog ranga.

Ovog puta nije bilo "jo-jo" efekta i povratka u nižu ligu, već je Mićel u prvoj sezoni "srušio" Real (pamte se četiri pogotka Tatija Kasteljanosa), a ove je odletio do visina koje niko nije mogao ni da zamisli.

Mićel je tokom leta ostao bez Kasteljanosa, zatim Oriola Romeua, Rora Rikelmea, Santi Buena, ali je ovaj stručnjak posložio još jači tim.

Osim pomenutih provjerenih igrača Garsije i Blinda, sve se u Đironi vrti oko Viktora Cigankova, svojevremeno velikog ukrajinskog talenta.

U napadu se istakao njegov zemljak Artem Dovbik, momak koji je golom u produžecima protiv Švedske, Ukrajinu odveo u četvrtfinale Evropskog prvenstva 2020.

Osim njih nezaobilazan je mladi Brazilac Savio – sjajni dribler, koji je na startu sezone neuhvatljiv po levoj strani, stigao je na pozajmicu iz Troa.

Ipak, pravi lider ove ekipe, iako ove sezone manje igra, jeste večni Kristijan Stuani – Urugvajac koji je svojim golovima doveo Đironu do elite.

Koliko dugo može da traje bajka Đirone?

Možda bi sve moglo da bude jasnije već u subotu kada na "Montilivi" stiže Real.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.