Izvor: MozzartSport.com, 21.Jan.2021, 23:40

Mitoglu i Nedović oduvali desetkovani Himki, posle Zvezde i Makabi uzeo meru Realu

Stefan Jović nadomak dabl-dabla na povratku

Košarkaši Himkija ostali su na samo dve pobede u Evroligi ove sezone. Nije se ni očekivao drugačiji ishod u Atini, jer je sastav iz Podmoskovlja u glavni grad Grčke doputovao bez velikog broja bitnih košarkaša, pa je Panatinaikos predvođen Dinosom Mitogluom i Nemanjom Nedovićem upisao trijumf (94:78). U istom terminu se u Tel Avivu odigrao pravi evroligaški klasik, Makabi je ugostio Real, a iako je prethodno >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << većinu utakmicagubio u neizvesnoj završnici, duel na jednu loptu sa četom Pabla Lasa rešo je u svoju korist (86:84), za deseti trijum u sezoni..

Ko će slaviti u OAKA areni bilo je poznato već posle tri četvrtine. Himki se držao u uvodnih desetminuta, ali je sa tri poena u minusu otišao na prvi odmor. Trgli su se puleni Odada Kataša i predvođeni Mitogluom i Nedovićem uvećali prednost na 13 poena pred veliki odmor (ostavili su Himki na samo 13 poena u drugoj četvrtini). U trećem kvartalu su bez većih problema uvećali prednost, pa je u Atini sve bilo jasno. Poslednju deonicu gosti su iskoristili da ublaže poraz.

Konstantinos Mitoglu je istakao kandidaturu za najkorisnijeg igrača 21. kola, meč je završio sa 29 poena i 12 skokova, uz samo četiri promašaja iz igre (10/14) i savršen učinak sa linije slobodnih bacanja (9/9). Partija karijere za perspektivnog grčkog centra, zabeležio je indeks korisnosti 42. Još jedan vrlo dobar nastup Nemanje Nedovića, Srbin se izdvojio kao lider Panatinaikosa ove sezone, a duel sa Himkijem okončao je sa 21 poenom i pet skokova (indeks 18).

Džordan Miki je bio najbolji u poraženom sastavu sa 25 poena, 17 je dodao Erik Mekolum, dok su po deset ubacili Zajcev i Dairis Bertans. Stefan Jović se vratio na parket i upisao devet poena i osam asistencija, dobro izdanje reprezentativca Srbije, koji je za 20 minuta na parketu zabeležio indeks korisnosti 14. Bio je to sedmi trijumf Panatinaikosa (13 poraza), dok je Himki doživeo 19. poraz (dva trijumfa). Valja dodati i da ruski tim nije mogao da računa na Alekseja Šveda, Jonasa Jerebka, Egora Vjaltseva, Devina Bukera i Grega Monroa.

Makabi je uspeo da savlada Real u neizvesnoj završnici (86:84) zahvaljujući sjajnom Tajleru Dorsiju, kraljevskom klubu ubacio je čak 30 poena. Posle šest vezanih poraza, izraelski velikan je pobedio Madriđane i naneo im sedmi poraz u Evroligi ove sezone.

Tokom čitavog susreta bilo je neizvesno, ekipe su se smenjivale u vođstvu. Posle prvih deset minuta činilo se da se Real oporavio od poraza koji je u ponedeljak doživeo od Crvene zvezde na svom parketu, ubacili su Lasovi puleni 33 poena u toj deonici i sa plus devet otišli na odmor.

Zategao je, ipak, Janis Sferopulos redove tokom pauze, Makabi je do kraja prvog poluvremena dozvolio još samo 13 poena Realu, ubacio osam više i na odmor otišao sa pola koša minusa. Rezultatsku klackalicu u trećem periodu Real je rešio i sa tri poena prednosti otišao na poslednji odmor.

Do kraja je bilo napeto, ekipe su smenjivale u vođstvu, da bi u samom finišu sjajni Dorsi uzeo stvari u svoje ruke. Pogodio je uz faul 34 sekunde do kraja susreta, a posle realizovanog slobodnog bacanja odličnog šutera, Ponos Izraela je stekao tri poena viška. Uzvratio je Real preko Gabrijela Deka sa linije penala, a onda ponovo Dorsi pogodio dvojku. Domaćin je potom još jednom poslao Deka na crtu, ruka argentinskog krila nije zadrhtala.

Odužio se naredni napad ekipe iz Tel Aviva, najpre su sudije gledale snimak kako bi procenile da li je Džefri Tejlor napravio nesportski faul. Utvrđeno je da jeste. Makabi je dobio dva penala i loptu sa strane, ali je Hanter promašio oba šuta sa linije za slobodna bacanja. Usledio je jak i brz faul Laprovitole nad Vilbekinom, koji je bio polovičan. Imao je Real napad za pobedu, ali je Džejsiju Kerolu ispala lopta i sve je bilo gotovo u Izraelu.

Makabi je do desete pobede vodio sjajni Tajler Dorsi, Amerikanac je ubacio 30 poena uz samo tri promašaja iz igre (indeks 36), pratio ga je Hanter sa 11 poena. Sa druge strane 20 poena Treja Tompkinsa, 15 je dodao Valter Tavares, dok je 13 ubacio Alberto Abalde.

EVROLIGA - 21. KOLO

Četvrtak

Zenit - Efes 85:78

/Tomas 14 - Micić 23/

Panatinaikos - Himki

/Mitoglu 29, Nedović 21 - Miki 25, Jović 9/

Makabi - Real Madrid

/Dorsi 30 - Tompkins 20/

Olimpija - Bajern (u toku)

Asvel - Valensija (u toku)

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.