Migranti iz Prihvatnog centra u poseti kikindskom muzeju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2022, 15:23

Migranti iz Prihvatnog centra u poseti kikindskom muzeju

U okviru projekta socijalna integracija migranata koji borave na j teritoriji naše zemlje, migranti iz Prihvatnog centra u Kikindi imali su priliku da tokom organizovane poseta kikindskom Muzeju nauče nešto više o kulturnom i istorijskom nasleđu grada. Posetu su organizovali Humanitarni centar za integraciju i toleranciju i UNHCR, u saradnji sa kikindskim Muzejom.

U sklopu posete kikindskom Narodnom muzeju, grupa od 24 migranta iz Maroka i Avganistana imala je priliku da pogleda >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stalnu postavku, upozna se sa lokalnim nasleđem, vidi film o mamutu Kiki, kao i aktuelnu izložbu o fudbalu "Zbirka u šesnaestercu". Slična poseta organizovana je i prošle godine, sa više nego dobrim reakcijama migranata koji su posetili kikindsku ustanovu kulture.

"Želeli smo da uključimo migrante iz Prihvatnog centra u Kikindi u lokalnu zajednicu, da se povežemo sa lokalnom samoupravom i da na ovaj način ulepšamo njihov dan, a to je i prilika oni nešto i nauče o gradu ili opštini u kojoj se nalaze", ističe Jelena Stanarević iz Humanitarnog centra za integraciju i toleranciju.

"I mi iz Muzeja smatramo da je to jako bitno, da migranti, ukoliko već borave na teritoriji našeg grada, da im pokažemo da smo gostoljubivi i da im pokažemo nasleđe i karakteristike grada u kojem se oni trenutno nalaze", kaže Drana Kiurski, kustos-pedagog kikindskog Narodnog muzeja.

U Prihvatnom centru kraj Kikinde trenutno boravi oko 400 migranata. To su uglavnom samci iz Avganistana, Maroka, Pakistana, Bangladeša, Indije i Kikinda je za njih tranzitno mesto na putu ka nekoj od zemalja EU. A taj put nije ni lak, ni jednostavan, pa događaj kao što je poseta kikindskom Muzeju imala za njih poseban značaj.

"Uslovi boravka u Prihvatnom centru su dobri i Kikinda mi se dopada. Jako je lepo da smo u prilici da naučimo više o gradu, istoriji i kulturi kraja u kome boravimo. To će nam svakako omogućiti i ova poseta Muzeju", smatra Salman Ahnuš iz Maroka.

"Jako je dobro za nas da imamo priliku za ovakve događaje, kao što je poseta Muzeju. To je svakako korisno i lepo, i prija nam ljudski. Žao mi je što se to ne organizuje češće", dodaje Ruhola Ahmatzei iz Avganistana.

Uspešnija integracija migranata u lokalnu zajednicu na čijoj teritoriji borave, kao i bolja komunikacija sa lokalnim stanovništvom, način je da se bolje razumemo, naučimo više jedni o drugima i jedni drugima pomognemo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.