Izvor: MozzartSport.com, 05.Avg.2021, 20:47

Mesi je otišao, Barsi ostao krater u klubu kosmičkih razmera i planina rekorda koje dugo niko neće oboriti

Na maltene svim istorijskim dostignućima katalonskog kluba stoji ime argentinskog asa

Kao grom iz vedra neba. Jeste prošlog leta bilo na ivici, želeo je Lionel Mesi da ode, a tadašnji predsednik Barselone Bartomeu mu nije dozvolio. Ali, kada je promenjena upravljačka struktura u klubu činilo se da se sve sredilo.

Pa još je i Kun Aguero došao iz Sitija u Barsu, pričalo se baš po Mesijevoj želji, jer su najbolji prijatelji, kumovi... >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << A, onda od danas Lionel više nije deo katalonskog giganta.

Zvuči kao fraza, ali definitivno više ništa neće biti isto. Ni za Mesija, koji će u 34. godini tražiti novi klub, tek drugi klub u karijeri. A, ni za Barselonu koja je posle 21 godine, od dana kada je kao klinac stigao u La Masiju, ostala bez najboljeg igrača, rekordera, superstara, čoveka koji je pisao najlepše stranice svetskog fudbala u prethodnih deceniju i po.

Neće rupa, ni krater kosmičkih razmera ostati u Barseloni odlaskom Mesija. To što je on značio za klub ne može se izmeriti nekom jednostavnom vagom. Jer, nije sve ni u onom na terenu, Leo je bio za klub marketinški gigant, zlatna koka, čovek zbog kojeg se redovno na Nou Kampu tražila karta za bilo koju utakmicu, jer su svi želeli da gledaju Argentinca. Barsu manje-više...

Samo kada se pogledaju brojke i rekordi koji su ostali iza Mesija, na koje je danas stavio tačku i neće ih dalje pomerati, zenice se rašire u neverici.

Redom: 778 utakmica za Katalonce i 672 gola, što je rekord po broju golova koje je jedan fudbal postigao za jedan klub. Pa, najviše asistencija – 268 – u istoriji jednog kluba. Najviše trofeja koje je jedan igrač osvojio sa jednim klubom – 35. Najviše golova u kalenarskoj godini, računajući i prijateljske mečeve – 96 u 2012. godini. Ali najviše i bez prijateljskih – 79 u istoj godini.

Idemo dalje: rekorder po broju pogodaka za klub u jednoj sezoni – 73 (2011/12). Apsolutno najviše golova u istoriji jedne lige – 474. Za njima i najviše asistencija u istoriji jedne lige – 192.

Da nastavimo, nije kraj: Rekord po broju golova u jednoj sezoni za klub – 50 (2011/12), ali i asistencija – 21 (2019/20). Jedini igrač koji je postigao više od 40 pogodaka u jednoj sezoni deset godina zaredom. Jedini igrač koji je u dve vezane sezone postigao više od 60 golova na svim frontovima...

Malo individualnih priznanja: Šest Zlatnih lopti, šest Zlatnih kopački, Najviše puta u idealnom timu Lige šampiona u istoriji (sedam puta). Igrač sa najviše postignutih golova u evrokupovima u dresu jednog kluba (120)... I tim priznanjima nema kraja.

A, šta je sa trofejima? Deset titula prvaka Španije, sedam domaćih kupova, sedam Superkupova, četiri Lige šampiona, tri Superkupa Evrope, tri svetska klupska prvenstva.

I na sve to večeras je pala zavesa. Ostaće te brojke i rekordi još ko zna koliko dugo, pitanje je kada će se ponovo roditi igrač kao Mesi, koji će uz to biti spreman da gotovo celu karijeru podari jednom klubu.

Nešto je u toj velikoj ljubavi definitivno puklo. Novac? Teško da je to. Barselona ni nakon ovog prelaznog roka ne deluje kao tim sposoban da se pobije za trofej Lige šampiona. A, dugo Lionel čeka da ponovo podigne taj Ušati trofej, još od 2015. Predugo za igrača takvog kalibra. Sada kada je osvojio napokon nešto sa reprezentacijom Argentine, Mesi želi da se ponovo popne na klupski tron. Samo da vidimo na koga će se opkladiti, PSŽ ili Mančester siti. Teško da ima neko treći...

Tagovi:

Favoriti i notifikacije:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.