Izvor: MozzartSport.com, 11.Feb.2021, 00:22

Meč za titulu: Katolika pred krunisanjem, Vojvoda se nada čudu

Noćas je na programu duel lidera prvenstva Čilea i prvog pratioca, razlika između njih pred dva finalna kola je pet bodova

Konfuzija dobija epilog ili sledi drama. Noćas je na programu pretposlednje kolo čileanske Primere, koje nam donosi pregršt zanimljih mečeva, a koji mogu biti od krucijalnog značaja za rasplet. Takođe, mogu i dodatno da zakomplikuju već dosta haotično prvenstvo, pod uticajem raznih faktora. Još uvek nije poznato ko napušta elitni rang takmičenja, >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << takođe, mesta za Kopa Sudamerikanu i dalje su promenljiva, ali ono najvažnije, ni ovosezonski šampion još nije odlučen.

Jedna od najatraktivnijih utakmica 33. kola, jeste ona između Universidad Katolike i Union La Kalere. Ključni duel u borbi za titulu čileanskog fudbalskog prvaka. Krstašima je remi dovoljan da bi se krunisali za trostrukog šampiona, jer trenutna razlika između njih i La Kalere iznosi pet bodova. Međutim, tim koji predvodi Huan Pablo Vojvoda ima mogućnost da Katoliki odloži slavlje i odluku o sudbini prvenstva prenese u poslednje kolo.

Universidad Katolika je trenutno lider prvenstva sa 61 bodom, a u poslednjih pet duela doživela je dva poraza, isto toliko puta remizirala i ostvarila jednu pobedu protiv Deportes La Serene sa 2:1. Ništa bolji učinak nema ni gostujuća ekipa Union La Kalere, koja takođe dolazi sa dva poraza, isto toliko remija i jednom pobedom, s tim što je poslednji put trijumfovala 18. januara na gostovanju Audaks Italijanu sa 3:1. Sementerosi se trenutno nalaze na drugoj poziciji sa 56 bodova, i još imaju teoretsku šansu da se dokopaju prve titule u istoriji kluba.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Teško je poverovati da se ove dve ekipe i dalje nalaze u borbi za krunisanje, posle niza neočekivano loših rezultata. Krstaši su na proteklih 15 susreta ostvarili tek četiri pobede, čak sedam puta susret koji su odigrali završen je bez pobednika, a četiri puta doživeli su i poraz. Njihov najbliži progonitelj, Union La Kalera, nije uspeo da iskoristi zaista brojne mogućnosti koje su im Kruzadosi pružali. Na prethodnih 15 duela Sementerosi su slavili pet puta, dva puta su remizirali, i doživeli čak osam poraza. Tako da je zaista neverovatna činjenica da su ove dve ekipe i dalje u konkurenciji za šampionski pehar.

Čak i trećeplasirana Union Espanjola, koja je bila donekle konkurentna, imala je tokom sezone niz padova, koji su je sputali da se ozbiljnije umeša u borbu za nacionalni trofej.

Ako Katolika, noćas od 01.30 po srednjoevropskom vremenu, na svom Karlos Apokindo stadionu, u Santjagu, uspe da pobedi Proizvođače cementa, kako popularno glasi nadimak gostiju iz La Kalere, ili pak odigra nerešeno, osvojiće svoju 15. titulu nacionalnog šampiona. Bio bi to peti trofej u poslednje četiri godine, a u osam izdanja koliko je odigrano, ali što je najvažnije bilo bi treće uzastupno prvenstvo koje bi Kruzadosi prisvojili, čime bi ušli u odabrano društvo čileanskog fudbala. U prethodna 104 izdanja čileanske Primere, klubovi koji su uspeli da vežu tri uzastupne titule bili su: Magaljanes u prvim godinama profesionalizma 1933, 1934. i 1935. godine, zatim najuspešniji klub ove južnoameričke države Kolo-Kolo u sezonama 1989, 1990. i 1991. i Universidad de Čile u izdanjima 2011. Apertura, 2011. Klausura i 2012. Apertura.

Dakle Kruzadosi bi se, eventualnim trijumfom nad Sementerosima, već noćas izjednačili u određenim uspesima sa druga dva kluba koja čine veliku trojku čileanskog fudbala.

Sa svoje strane La Kalera, ako noćas pobedi u gostima, smanjiće zaostatak na dva boda za Krstašima, a u najboljem slučaju, uz pobedu u poslednjem kolu nad Kuriko Unidom, čekaće ishod meča sa gostovanja Katolike, gde Konsepsion treba da napravi pravo čudo i savlada vodeći tim na tabeli, kako bi Semeneterosi odneli titulu.

Ako pak, na tom susretu bude nerešeno, obe ekipe imaće će isti broj bodova. U ovom slučaju, nacionalno prvenstvo definisaće se finalnim mečom na neutralnom terenu. Ali sve ovo su samo pretpostavke, dok konce u rukama, ipak drži lider prvenstva.

Semenerosi nikada u istoriji nisu bili prvaci Čilea. Najbliže tom uspehu bili su u sezoni 2011. Apertura, kada su dospeli do polufinala, gde su poraženi upravo od Universidad Katolike. Posle pobede od 2:1 u prvom meču na svom Munisipal Nikolas Čauan stadionu, La Kalera je u prestonici izgubila susret minimalnim rezultatom. U konačnih 2:2, Krstaši su imali postignut gol u gostima, zahvaljujući kome su se našli u finalu. Iako, te sezone kao favorit, Katolika je poražena u finalu od Universidad de Čilea ukupnim rezultatom 4:3 i to pošto je doživela težak poraz u drugom meču sa 4:1.

Uprkos ogromnim očekivanjima o eventualnom trostrukom šampionatu, šef stručnog štaba Kruzadosa, Arijel Enrike Olan, bio je jasan pred noćašnji duel.

"Ne možemo izaći na teren misleći da je sve gotovo. Želimo da postignemo pozitivan rezultat. Utakmicu protiv La Kalere, rivala koji će učiniti sve da nas pobedi, shvatićemo kao finale".

Argentincu je ovo prvi trenerski angažman u Čileu, gde posle samo godinu dana provedenih za kormilom Krstaša ima priliku da osvoji svoj drugi trofej u karijeri. On je na Karlos Apokindo stadion došao u januaru 2020. iz Independijentea, sa kojim je 2016. osvojio Kopa Sudamerikanu. Zajednička struna između njega i sturčnjaka na suprotnoj strani, sem što su obojica Argentinci, jeste Defensa i Hustisija, klub koji su u nekom različitom periodu svojih karijera predvodili. Olan od 2015. do 2016, a Huan Pablo Vojvoda u sezonama 2017. i 2018. godine.

Najbolji strelac u dosadašnjem delu prvensta je napadač Kruzadosa, Fernando Zampedri sa 19 postignutih golova. Međutim, Argentinac je već ugovorio povratak u otadžbinu, pa će tako po okončanju prvenstva preći u Rosario Sentral. Pored njega najveću opasnost po gol Sementerosa predstavlja još jedan Argentinac, Lusijano Aued, igrač koji pokriva poziciju iza napadača, u ovoj sezoni postigao je 10 golova. Najbolji asistent ekipe Dijego Buonanote, nije najavljen za noćašnji duel. On je doživeo povredu butnog mišića 15. januara na meču sa Union Espanjolom i od tada je van stroja.

Sa druge strane i Union La Kalera ima svoje adute u vidu napadačkog dvojca, Andresa Vilčesa sa 13 i Nikolasa Stefanelija sa devet postignutih pogodaka. U timu Sementerosa ističe se i iskusni argentinski vezista Gonzalo Kasteljani, koji je do sada postigao pet pogodaka, ali sa daleko bitnijom ulogom u proigravanja saigrača.

U prvom ovosezonskom okršaju, odigranom gotovo pre godinu dana 28. februara 2020, Union La Kalera i Universidad Katolika odigrali su susret bez pobednika, koji je završen 1:1. Na poslednjih 10 međusobnih dvoboja Krstaši su slavili čak šest puta, sa stoprocentnim učinkom kod kuće. Sementerosi su pobedili tek jednom, i to 16. oktobra 2019, što je ujedno bila i njihova poslednja pobeda u međusobnim duelima.

ČILE 1 - 33. KOLO

Sreda

Deportivo Antofagasta - O'Higins 1:0 (0:0)

Kuriko Unido - Universidad de Čile u toku

Union Espanjola - La Serena u toku

Četvrtak

01.30: (1,98) Universidad Katolika (3,35) Union La Kalera (3,60)

22.30: (2,20) Audaks Italijano (3,30) Deportes Ikike (3,10)

22.30: (2,10) Santjago Vonderers (3,30) Universidad Konsepsion (3,30)

22.30: (2,95) Kokimbo Unido (3,10) Everton (2,40)

22.30: (2,00) Kolo Kolo (3,35) Kobresal (3,50)

Petak

01.00: (2,75) Uačipato (3,25) Palestino (2,45)

*** kvote su podložne promenama

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.